דליפת נפט במפרץ חיפה - נאסרה הרחצה בחופי הקריות
ספינה שפועלת לפינוי צינורות ישנים במפרץ חיפה פגעה באחד מהם ונפט פרץ לים. במשרד להגנת הסביבה ובמשרד הבריאות מזהירים מרחצה בחופי קריית ים וקריית חיים. חברת תשתיות נפט ואנרגיה פועלת לחסום את הנפט בים. העבודות לניקוי יימשכו יום או יומיים: "זה חומר מסוכן, לא כדאי לגעת בו"
נפט פרץ בצהריים (יום ג') מצינור שהתבקע במפרץ חיפה במהלך עבודות לפינוי צינורות ישנים. משרד הבריאות מזהיר מפני רחצה בחופי קריית ים וקריית חיים עד לניקוי המפגע. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי הנפט צפוי לזלוג לחופי הקריות - בעיקר לקריית ים. הספינה שגרמה לביקוע הצינור פועלת מטעם חברת תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה). החברה, כך נמסר, לקחה אחריות על האירוע ומטפלת לחסום את הנפט בים.
מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית, רני עמיר, הסביר שפעולות הניקוי יימשכו יום יומיים: "מדובר באזור חופי הקריות וייתכן שיגיע גם לעכו. לא מדובר באסון. מדובר באירוע זיהום ים בקנה מידה קטן. הדבר קרה סמוך ל-8:00 בבוקר במסגרת חפירה של צינור מספר 3. אוניה חופרת פגעה בצינור ישן ומפורר ומלא בנפט ישן. חברת תשן הייתה ערוכה למקרה כזה ופרסה במיידית חוסם. מדובר על מעין חלון צף על פני המים. רוב הדלק נחסם אבל חלקו ברח לכיוון חופי הקריות. כרגע יש נפט במקטעים פזורים שימשיך להגיע לחופים ואולי לעכו. נפט זה חומר מסוכן ולא כדאי לגעת בו. לא כל החופים הם חופים מוכרזים. צריך לקרוא לציבור לא להגיע לחופים".
מחברת תש"ן נמסר בתגובה: "במסגרת שיתוף הפעולה ובהנחיית המשרד להגנת הסביבה, מפנה חברת תשן קווי דלק ישנים מהים. במהלך העבודות נפגע גמיש הצינור ונפט פרץ לים. בשל הסבירות הגבוהה לדליפה במהלך העבודה, נערכה מראש חברת תש"ן עם צוותי חירום שמטפלים בבעיה. בוצעה אטימה פיזית של הצינור כך שהדליפה פסקה ורוב הנפט נאסף. תש"ן פועלת בתיאום ובשיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה לטיפול בבעיה והעבודות יימשכו עד לפינוי הכתם".
באפריל האחרון הודיעה תש"ן כי לבקשת היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית היא החלה בפינוי צינורות תת-ימיים ישנים מקרקעית מפרץ חיפה, אשר שימשו בעבר לייבוא נפט, וכעת מהווים פגיעה בסביבה הימית. הפינוי בוצע בין השאר משום שכתמי שמן שנגרמו מדליפה הופיעו בחוף בקריית חיים.
מעמותת צלול נמסר בתגובה: "האירוע בחיפה מוכיח שגם כשלא מדובר בתקלה אלא כשהעבודות יזומות - דליפת נפט בים היא אירוע עם פוטנציאל נזק קשה ויש לטפל בו בדחיפות רבה. ישראל עומדת לחדש את ההיתרים לקידוחי גז ונפט אך אינה ערוכה לטיפול בדליפות בים. זהו תמרור אזהרה שמעיד על הצורך להאיץ את חוק התלמ"ת שדורש היערכות לחירום עם אנשי מקצוע מיומנים, ציוד חירום ותקציבים נאותים".
ב"ידיעות אחרונות" פורסמו הבוקר נתונים מכתב עת יוקרתי בינלאומי, שבו הוצג חלק ממחקר ישראלי שבחן את הקשר בין זיהום האוויר באזור לבין מספר מקרי הסרטן. בין היתר, המחקר מציג מפות המפרטות באילו חלקים בחיפה ובקריות נתגלו הכי הרבה מקרי סרטן ריאות וסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין.
משרד הבריאות קבע בשנים האחרונות שיש קשר בין היקפי התחלואה במפרץ חיפה לזיהום האוויר באזור, שמקורו, בין היתר, בתעשייה הפטרוכימית ששוכנת בלב המפרץ. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי לזיהום אוויר שמקורו בתחבורה יש כיום חלק מרכזי לא פחות בפליטת המזהמים המסוכנים באזור זה.
אולם בעוד שבין הגורמים השונים הייתה הסכמה כי רמת הזיהום באזור קיצונית, בין המומחים נתגלעו מחלוקות בנוגע לשאלה האם התושבים משלמים על כך בבריאותם, באיזו צורה, והיכן נמצאים המקומות הכי מועדים לפורענות.
המפות מראות במפורט באילו אזורים בחיפה ובקריות יש הרבה יותר סרטן מהממוצע הארצי. לעומת זאת, הן גם מצביעות על אזורים שבהם הנתונים דווקא נמוכים מאותו ממוצע. מהמפות ניתן לראות כי ישנם "אזורים חמים" של תחלואה במורדות הכרמל - מול הנמל, מול האזור שבו עומדת תחנת הכוח, בנשר, על הכרמל ובמורדותיו. שכיחות גבוהה מהממוצע של סרטן ריאות, אם כי לא ברמות הגבוהות ביותר, יש גם בחלק מהאזורים בקריית חיים וקריית אתא. כשמדובר בלימפומה שאינה הודג'קין ישנם אזורים חמים גם בקריית טבעון וקריית ביאליק. הנתונים שמוצגים במפות מבוססים על נתוני רשם הסרטן הישראלי.
המפות מראות, בין היתר, כי במקומות שפונים לאזורי התעשייה, לבתי הזיקוק, לתעשייה הפטרוכימית, לאזור הנמל שבו ניצבת תחנת הכוח של חברת החשמל ולמכלי הדלק הגדולים יש כמות גדולה יחסית של מקרי סרטן - מה שאמור כביכול לתמוך בטענה שיש לתעשייה השפעה על היקף התחלואה.
אלה נווה, אפידמיולוגית סביבתית ומרכזת ארגון "תושבים, אמהות ואהבות מצילים את חיפה והקריות", אמרה הבוקר בהתייחסה לנתונים כי "זה לא מאוד מפתיע, מאחר שכבר 30 או 40 שנה אנחנו יודעים על עודפי תחלואה בסרטן בנפת חיפה. למעשה זה לא פחות ממחדל לאומי שנפה כל כך חולה בעצם לא מטופלת והטיפול של המדינה הוא להוסיף עוד מפעלים מזהמים באזור".
נווה אמרה עוד כי בבחינת התחלואה באזור חיפה "מדברים על סרטן ריאה, יש לנו גם יותר סרטן לימפומה נון הודג'קין. יש לנו גם יותר סרטן שד באזורים מסוימים ואלה סרטנים שקשורים במחקר האפידמיולוגי העולמי למזהמים סביבתיים שאני יכולה למצוא כאן בדו"חות השונים שמתפרסמים, אם זה ניטורים של המשרד להגנת הסביבה או מתחנות ניטור, וכל אלה מלמדים שהמסרטנים האלה נמצאים כאן באוויר. יש כאן טיוח ויש כאן מחדל".