היועמ"ש על הפונדקאות: לנשים כן, לגברים לא בטוח
בתגובה לעתירה לבג"ץ ממליץ אביחי מנדלבליט לעגן בחקיקה את ההליך עבור נשים הסובלות מבעיות רפואיות. אולם כשמדובר בגברים, הוא סבור כי "הדבר מעורר מורכבויות שונות". אחד העותרים: "המדינה מוסיפה חטא על פשע"
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט תומך בחקיקה שתסדיר פונדקאות בארץ לנשים ללא בן זוג, אך לא בהכרח תאפשר זאת לגברים ללא בת זוג. כך עולה מהתייחסות שהעביר היום (ג') לבג"ץ, בתגובה לעתירה המתנהלת בנושא, שאותה הגישו זוגות שדרשו להתיר להם לפתוח בהליך פונדקאות בארץ.
כיום החוק מאפשר פונדקאות בישראל לבני זוג הטרוסקסואלים, אולם אוסר זאת על בני זוג חד-מיניים או על מי שהוא ללא בן זוג. היועמ"ש מנדלבליט קיים דיונים בנושא העתירה וקבע: "ההגדרה שבסעיף 1 לחוק הפונדקאות, אשר אינה מאפשרת לאישה ללא בן זוג להתקשר בהסכם פונדקאות, מעלה פגם חוקתי, הטעון תיקון בדרך של חקיקה". בכך למעשה הוא קובע כי החוק שמאפשר אך ורק לגבר ולאישה להתקשר בהסכם לצורך הליך פונדקאות הוא לא-חוקתי.
בתגובה לבג"ץ הוא מדגיש כי "לאור לשונו החד-משמעית של החוק, לאור העובדה שמדובר בסוגיה כה מורכבת ורגישה, ולאור השלכות הרוחב העשויות להיווצר, אין מקום להרחיב את מעגל הזכאים להתקשר בהסכם לנשיאת עוברים בדרך של פרשנות, ויש לאפשר למחוקק להידרש במסגרת הליך החקיקה לכל ההיבטים הנוגעים בדבר, ובכלל זה לשאלת הזיקה הגנטית של האם המיועדת ליילוד. לפיכך מוצע לממשלה לנקוט הליך חקיקה מתאים אשר יאפשר לכל אישה להיזקק להליכי פונדקאות מטעמים רפואיים, ללא קשר לשאלת קיומו או היעדרו של בן זוג".
בעבר כבר קבעה ועדה מקצועית בראשות שלמה מור יוסף כי יש מקום לאפשר גם לזוגות חד-מיניים לערוך הליך פונדקאות. במסגרת העתירה נדונה שאלת ההרחבה של מעגל הזכאים גם לגבר ללא בת זוג.
היועמ"ש קבע כי יש הבדל בין גבר ללא בת זוג לבין אישה (עם או בלי בן זוג) שיש לה בעיה רפואית.
"כך, בעוד הליכי פונדקאות יכולים להוות פתרון עבור מקרי הקצה של נשים, עם או בלי בן זוג, הסובלות מבעיה רפואית, פתיחה של הליכי פונדקאות לגברים ללא בנות זוג, אשר עניינם אינו מבטא מקרה קצה רפואי, מעוררת מורכבויות שונות, המצריכות תשומת לב מיוחדת בכל הנוגע להגנה על זכויותיהן של נשים פונדקאיות וכן נשים הנזקקות לשירותן של אלה בגלל מצוקה רפואית", קבע היועמ"ש.
איתי פנקס ארד, מיוזמי העתירה וחבר מועצת העיר תל אביב, אמר בתגובה: "המדינה מוסיפה חטא על פשע, מודה באפליה ומסרבת לתקן אותה. במקום למלא אחר המלצות ועדות ממשלתיות ולקדם הצעת חוק ממשלתית כפי שהתחייבה בבג"ץ לפני שש שנים, היא ממשיכה עם התחמקויותיה ומנסה למשוך זמן ולהאריך בפועל את העוול המתמשך של גברים ונשים שרק רוצים להקים משפחה. תגובתה של המדינה מעידה כאלף עדים שבמקום לתקן את הבעיה שהיא מייצרת, היא מנסה לייצר בעיות חדשות. אנו סומכים את ידינו על בית המשפט העליון שיחיל את השוויון בין אזרחי המדינה - ויפה שעה אחת קודם".