עבר זמנן? חוברות החופש הגדול
כולנו זוכרים את החוברות שעשינו בעברית וחשבון אבל מאז עברו כמה שנים, הילדים כבר מחוברים למחשבים, מכינים מצגות ומעדיפים משחקים מתוחכמים. האם החוברות עדיין רלוונטיות או שאולי הגיע הזמן לשחרר?
בכל שנה בחודש יולי מגיעה התלבטות - האם לרכוש חוברות לחופש הגדול? האם להכריח את הילדים למלא אותן או להניח להם ליהנות מחופש מוחלט? בחוויית הילדות שלנו, חוברות עבודה לחופש הגדול היו נורמה מקובלת. לפחות חוברת אחת בחשבון וחוברת אחת בעברית.
אני זוכרת שבימים הראשונים לחופש הייתי נהנית ומתלהבת מהן, אבל אחרי שבוע לכל היותר, הן כבר נשכחו באיזו פינה על הספריה. כמה ימים לפני תחילת שנת הלימודים, הייתי ממהרת לסיים כמה שיותר עמודים. כתמיד, בתחילת השנה, המורה לא בדקה אם מילאנו אחר החוברות או לא, מה שייתר לחלוטין את המאמץ שהשקענו.
כיום, במרבית בתי הספר היסודיים כבר לא נותנים חוברות לחופש, ואנחנו ההורים שואלים את עצמנו האם לקנות חוברות עבודה? אנו תוהים עד כמה זה חשוב לשמור על רצף לימודי או אולי מסיבות של משמעת וסדר יום, אך בה בעת מהרהרים אם זה הזמן של הילדים לחופש, ואולי עדיף פשוט להניח להם? הלא החוברות הללו, מוסיפות לנו ההורים עוד מקור לחיכוך, מאבק ועימותים.
אפשר גם לנוח מלימודים
על שאלת חוברות העבודה לחופש, אפשר להסתכל ממספר זוויות. ראשית, חשוב לזכור שהילדים יצאו ממש עכשיו לחופש אחרי שנה ארוכה בה נדרשו להקפיד על הכנת שיעורי בית, התכוננו למבחנים, למדו, השקיעו והתאמצו לא מעט. מגיע להם לנוח. מומלץ לתת להם לפחות שבוע או שבועיים של מנוחה אמיתית מהלימודים, בה הם ייהנו מהשינוי בשגרה, גם אם בעיני ההורים זה מצטייר כחוסר מעש.
במידה והילדים לא קיבלו מטלות לחופש, ואם בכל זאת ההורים מעוניינים בכך (למרות שלא ממש חייבים), ניתן לשתף אותם ולשאול אם הם בעצמם מעוניינים בחוברות עבודה. תתפלאו, אבל יש ילדים, בעיקר בכיתות הנמוכות שאפילו יבקשו שתקנו להם. במקרה הזה, כדאי לזכור שזו בחירה של הילד, ולכן הוא לא חייב למלא אחר החוברת באדיקות ובקביעות.
אפשר להציע לו מדי פעם, או להגיש את זה כפיתרון לקריאה המוכרת "משעמם לי!", אך לא כדאי לחייב או לומר לו - "אבל ביקשת שאני אקנה לך. למה ביקשת?" וכדומה. מהצד השני, זה בסדר גמור גם לתת להם חופש מוחלט מלימודים. רצוי לעודד קריאה, בעברית ובאנגלית, שכן זוהי מיומנות שתמיד טוב לשפר בכדי להעשיר את אוצר המילים והשפה. אבל, החופש זו הזדמנות לקיים העשרות וחוויות מלמדות אחרות, לא פחות חשובות, שבזמן שגרה אין לנו זמן לקיים. משחק משותף, בישול, טיולים במקומות מלמדים ומעניינים אליהם לא הגענו במהלך השנה, יכולים להעניק חווית למידה מעניינת ואטרקטיבית יותר מחוברות עבודה.
אולי יעניין אותך גם:
- שילוב בין משפחה וקריירה - גרסת המציאות
- אהבה, דיה וטים: שמות נדירים לילדים
- מחקר: מה קורה כשהורים מעירים לילדיהם על המשקל
להשאיר אותם בעניינים
יש ילדים שאנחנו כהורים יודעים שהניתוק הממושך משגרת הלימודים הוא פחות טוב עבורם, ילדים שרצוי שיחזרו על החומר על מנת לשמור אותם "בעניינים". במקרה כזה, מומלץ לדבר עם הילדים כבר בתחילת החופש. הסבירו להם מדוע חשובה החזרה על החומר, וקבעו זמן מוסכם בו פעם או פעמיים בשבוע הם עובדים עם החוברת.
הזמן הזה יכול להיות מוקדש גם לקריאה משותפת של ספר באנגלית או לשיעור פרטי במידת הצורך. המטרה היא לתכנן את הזמן מראש, להתאים אותו בשיתוף עם הילדים לשאר הפעילויות המתוכננות, לרשום את הזמן הזה בלוח התוכניות שלנו לחופש, ובעיקר – לא להעמיס. פעם או פעמיים בשבוע, עבודה של כשעה היא מספיקה בכדי לקיים חזרה על חומר הלימוד מחד, ולא לפגוע בתחושת החופש מאידך.
ומה עם מתבגרים?
בגילאים מתקדמים יותר, בחטיבות הביניים ובמעבר לקראת התיכונים, תלמידים רבים מתבקשים לעשות מטלות בחופש על ידי בתי הספר. זכרו שהמטלות הללו ניתנו לילדים, וכתלמידים בוגרים - המטלות הן באחריותם. ברגע שהמשימות הופכות לנטל על ההורים, מכניסות קונפליקטים, כעסים ועוד מקור לוויכוח ביניכם ובין המתבגרים (ובגילם, לא חסרים גורמים לעצבים), זה פוגע ביחסים.
בגילם, יש רק להזכיר להם שיש את המטלה, ולשיקול דעתם אם וכמה מתוכה למלא. מתבגרים לא אוהבים שקובעים להם, ולכן חשוב שזה יהיה בשיתוף איתם ובשליטה שלהם. אפשר לשאול, להתעניין ולתזכר, אבל ממש אין טעם להתווכח ולהכריח.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
בסופו של דבר אלו המטלות של הילד והן באחריותו. ילד שלא יכין את המטלות שלו יצטרך לשאת בתוצאות (בהנחה שהמטלות נבדקות או משפיעות על מצבו הלימודי בתחילת השנה) ולכן ויכוחים וריבים רק ישפיעו לרעה על היחסים והאווירה בבית.
הקיץ הוא הזדמנות לבלות עם הילדים שלנו, להכיר צדדים אחרים שלהם, לתת להם לפתח את הסקרנות הטבעית ואת תחומי העניין שהיה להם פחות זמן אליהם בשגרת בית ספר. מכל אלו הם לומדים ומתפתחים לא פחות מאשר מחוברת במתמטיקה. ולכן, גם אם החלטתם לתת לילד שלכם חופש מוחלט, גם אם הילד שלכם לא עושה חוברות באנגלית – החופשה היא הזדמנות טובה לשיחה, לבילוי משותף, להתעניינות במה שמעניין אותם. החופש זה זמן לבלות יחד מבלי להיות מוטרדים משאלת שיעורי הבית, לכך, יש לכם (ולהם) את כל השנה.
הכותבת היא מנחת הורים ומשפחות, המרכז להורות ומשפחה במכללת סמינר הקיבוצים
חשבתם פעם מה הסיבה העיקרית שבגללה החל החופש הגדול? צפו: