שתף קטע נבחר
 

חשד: עמותות שירות לאומי הונו את המדינה במיליוני שקלים

החשכ"לית בודקת חשד לפיו עמותות שירות לאומי העבירו למשרדי ממשלה דיווחים כוזבים על מספר המתנדבים דרכן, וכך קיבלו מיליוני שקלים עודפים. בין הנבדקות: האגודה להתנדבות, המזוהה עם הבית היהודי ומפעילה כ-5,000 מתנדבים. האגודה בתגובה: “מדובר בתקלה”

משרד החשבת הכללית במשרד האוצר עורך בדיקה פיננסית במנהלת השירות האזרחי - לאומי ובעמותות הכפופות למנהלת בהן מתנדבים בנות ובני השירות הלאומי. ממידע שהגיע ל"כלכליסט" עולה כי במסגרת הבדיקה מתגבש החשד כי חלק מהעמותות העבירו למשרדי הממשלה דיווחים כוזבים על תקני מתנדבים, וקיבלו בכך החזרים כספיים גדולים יותר מכפי שהגיע להן.

 

לפי הערכות, חלק מהעמותות הנבדקות קיבלו סכומים של מאות אלפי שקלים ואף מיליונים מעבר למה שהגיע להן, בחלק מהמקרים במשך שנים. בין העמותות שנבדקות נמצאת האגודה להתנדבות, העמותה הוותיקה והגדולה ביותר מבין עמותות השירות הלאומי, שראשיה מזוהים עם מפלגת הבית היהודי (מנכ”ל העמותה ירון לוץ הוא חבר הבית היהודי). ההתקשרוית הנבדקות בהקשרה של העמותה, אשר דרכה מתנדבים מעל ל-5,000 צעירים, הן בין היתר התקשרויות מול משרד החינוך, בראשו עומד יו”ר הבית היהודי נפתלי בנט.

 

עמותה נוספת שנבדקת היא עמותת ש"ל (שירות לאומי), ובהקשר שלה ההתקשרות שנבדקת היא מול משרד הרווחה. ללא קשר לבדיקת החשכ”לית, משרד הרווחה ערך באחרונה בדיקה משלו בה גילה כי העמותה העבירה דיווח כוזב על כ-40 תקנים בהיקף מאות אלפי שקלים. המשרד הורה לעמותה להחזיר את הכספים וקנס אותה ב-50 אלף שקל.

 

המינהלת היא הבייבי של הבית היהודי

כיום, מלבד האגודה להתנדבות וש"ל, פועלות 6 עמותות שירות לאומי נוספות דרכן משרתים כ-18 אלף מתנדבים בכל רחבי הארץ. העמותות נמצאות כולן תחת מינהלת השירות הלאומי המשמשת כרגולטור, ומאז הקמתה ב-2007, הייתה כפופה כמעט תמיד למשרדים בראשם עמדו שרים מהבית היהודי. 

 

כך, תחילה הייתה תחת משרד המדע והטכנולוגיה בזמן כהונתו של יו”ר הבית היהודי דאז דניאל הרשקוביץ, לאחר מכן עברה למשרד הכלכלה בזמן שנפתלי בנט עמד בראשו. משם עברה למשרד לאזרחים ותיקים בראשו עמד השר לשעבר אורי אורבך ז”ל, לאחר מכן עברה למשרד החקלאות תחת אורי אריאל ולבסוף הפכה ליחידה עצמאית. מלבד זאת, במספר עמותות מכהנים בתפקידים בכירים חברים בבית היהודי.

 

כל אחת מעמותות השירות הלאומי משמשת כקבלן ביצוע שזוכה במכרז מטעם גופים שונים, הקונים את שירותי בנות ובני השירות הלאומי. בין הגופים הקונים את השירותים נמצאים משרדים ממשלתיים, גופים ממשלתיים ועמותות.

 

הגופים הללו קונים למעשה את השירות שמתבצע על ידי המתנדבים, והם מעבירים לעמותה המתפעלת כספים האמורים לכסות את עלות המשכורת הבסיסית של בני ובנות השירות, וכן סבסוד מרכיבים כגון אוכל ומגורים. העמותה היא זאת שמדווחת לגוף שקנה את השירות לגבי כמות תקני המתנדבים, והיא בתמורה מקבלת סכום של 1,500 שקל בחודש עבור מי שמשרת קרוב לביתו ועל כן אינו נדרש לסידורי לינה, ו-2,500 שקלים עבור מי שמשרת רחוק מביתו ועל כן נדרש לסידורי לינה.

 

הדיווחים הכפולים והדיווחים המנופחים

מהבדיקות שנערכו באחרונה במשרד החשבת הכללית, שמתבצעות על ידי משרד רואי החשבון הוגן, גינזבורג, יודלביץ’ ושות’, עלה חשד כי במקרים מסוימים העמותות דיווחו על תקנים של משרתים ל-2 משרדים ממשלתיים במקביל, וזאת מבלי שהמשרדים עצמם יסנכרנו ביניהם את המידע. כך למשל, עמותת שירות לאומי דיווחה על מספר מסוים של תקנים למשרד מסוים ועל מספר חלקי או זהה למשרד אחר, כשבמצטבר דווח למשרדים על כמות גדולה יותר מזו ששירתה מטעם העמותה בפועל. כמו כן, עלה החשד כי חלק מהעמותות ניפחו את פרקי הזמן בהם התנדבו אצלם. לדוגמא, עמותה דיווחה על מתנדבת ששירתה במשך פרק זמן מסוים, למרות שבפועל שירתה פחות.

 

זאת לא הפעם הראשונה בה נבדקת מינהלת השירות הלאומי. בשנה שעברה בדק מבקר המדינה יוסף שפירא את המינהלת, וזאת בעקבות דו”ח שפורסם עליה בשנה 2010. המבקר העיר, בין השאר, כי ההעברה התכופה של רשות השירות הלאומי בין המשרדים הקשתה עליה בתפקודה השוטף. “בשנים 2014-2012 שום משרד ממשרדי הממשלה שהופקדו על תחום השירות הלאומי - אזרחי לא כלל את התחום בתוכניות העבודה שלו”, נכתב בדו"ח.

 

מהאגודה להתנדבות נמסר בתגובה: “לפני כחצי שנה איתרנו תקלות בדיווח שנתגלו כתוצאה ממערכת מחשוב מעודכנת אצל אחד ממשרדי הממשלה. בעקבות זאת, האגודה בדקה 5 שנים אחורה את הדיווחים לכלל משרדי הממשלה, והבדיקות העלו כי כל הדיווחים תקינים למעט ב-3 משרדים. האגודה מסרה מידע ראשוני למשרדים הרלוונטיים והיא פועלת מולם לשם הסדרת הפערים והשבת הסכומים ששולמו ביתר".

 

ממשרד החינוך נמסר כי "ביקורת החשב הכללי באוצר בעיצומה, וטרם גובש הדו"ח הסופי. הביקורת היא חלק מביקורות שגרתיות שמבצע החשב מול כלל משרדי הממשלה". עוד טענו במשרד כי האגודה להתנדבות היא שגילתה את הטעות בעצמה לאחר שהכניסה מערכת מחשוב חדשה, והיא זאת שפועלת להחזיר את הכספים. במשרדי האוצר והרווחה אישרו כי מתקיימת בדיקה.

 

מעמותת ש"ל (שירות לאומי) לא נמסרה תגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים