שתף קטע נבחר

 

שנתיים לצוק איתן - ודו"ח הכשלים לא נראה באופק

87 ישיבות קיימה ועדת חוץ וביטחון של הכנסת בנוגע לכשלים במבצע שמציין השבוע שנתיים לתחילתו. עם זאת, הדו"ח עוד לא גובש והדיונים עליו הופסקו במרס 2015 בגלל הבחירות. ח"כ מרגלית שיגר מכתב ליו"ר הוועדה דיכטר: "איש לא מעוניין להגיע לחקר האמת". אב שכול: "להקים ועדת חקירה ממלכתית"

 

אב שכול זועם: להקים ועדת חקירה ממלכתית    (צלם: אלי סגל ועידו ארז)

אב שכול זועם: להקים ועדת חקירה ממלכתית    (צלם: אלי סגל ועידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

50 ימים נמשך מבצע צוק איתן. מחר (ו') יצוינו שנתיים לפרוץ המבצע שגבה מחיר דמים יקר, אך דו"ח יסודי בנוגע לכשלי המבצע, שוועדת החוץ והביטחון של הכנסת הייתה אמורה לספק, עדיין לא גובש.

 

87 ישיבות קיימה הוועדה בכנסת שבהן לקחו חלק אנשי מקצוע, גורמי צבא בכירים ונציגי המשפחות השכולות. המבצע הארוך גבה את חייהם של ארבעה אזרחים ו-68 חיילים, בהם אורון שאול והדר גולדין שבני משפחותיהם עדיין מנהלים מאבק ציבורי להשבת גופותיהם. המבצע נדון בהרחבה בוועדה, אולם הדיונים הופסקו בשל מערכת הבחירות האחרונה בחודש מרס 2015 ולא חודשו מאז.

 

גם הדו"ח והמסקנות מעשרות הדיונים שכבר התקיימו לא גובש עדיין. כעת טוען ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני): "שנתיים למבצע ודו"חות צוק איתן מוסתרים. אינטרסים פוליטיים מונעים את פרסום הדו"חות". ברקע, בני משפחות החיילים שחלקם אף נכחו בדיונים ומאז לא עודכנו על השלמת עבודת הוועדה - זועמים.

 

אתמול שלח ח"כ אראל מרגלית, חבר ועדת החוץ והביטחון, מכתב ליו"ר הנוכחי אבי דיכטר (הליכוד) וביקש ממנו לכנס את הוועדה שוב בהקדם לדיון בנושא ולהאיץ את גיבוש הדו"ח הסופי, זאת על רקע מה שהוא מכנה "מחטף של היו"ר הקודם", צחי הנגבי.

 

"מבצע צוק איתן היה לכל הדעות נגוע בכשלים צבאיים ומדיניים", כתב מרגלית. "הדיונים היו בהשתתפותם של גורמים בכירים, מומחים, אנשי מקצוע וגם נציגי המשפחות השכולות", כתב מרגלית. "עקב ההחלטה ללכת לבחירות, הופסקו הדיונים ומעולם לא חודשו".

ח"כ אראל מרגלית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ח"כ אראל מרגלית(צילום: EPA)

עד היום, שנתיים לאחר תום המבצע ואחרי עשרות דיונים, לא הוגשו ממצאים ומסקנות ביניים וגם לא גובש הדו"ח הסופי. "נדמה כי איש אינו מעוניין להגיע לחקר האמת", כתב מרגלית.

 

"תפקידה של ועדת החוץ והביטחון הוא לפקח על מדיניות החוץ והביטחון של הממשלה והיא זרוע של הכנסת. העובדה שאותה ועדה שיזמה הגשת דו"ח בוחרת כעת להתחמק ממסקנות פוגעת הן במעמד הוועדה והן במעמד הכנסת. מבצע צוק איתן השאיר צלקות רבות אצל מיליוני אזרחי ישראל, אשר מחכים בכיליון עיניים לתחקיר רציני שידע להתמודד עם הכשלים אשר להם היינו עדים. ועדת החוץ והביטחון אמונה בדיוק על הדבר הזה", הוסיף מרגלית במכתבו.

 

חבר הכנסת מהמחנה הציוני מציין כי העובדה שהיו"ר הקודם, הנגבי, גיבש על דעת עצמו דו"ח אלטרנטיבי שהתיימר לנקות לחלוטין את הדרג המדיני מכשלי צוק איתן ובפרט מסוגיית המנהרות מוכיחה כי מעורבים שיקולים נוספים. "מדובר בדו"ח פוליטי לכל דבר ועניין", כתב מרגלית, "שנועד להסתיר את הממצאים הקשים שעלו בעשרות הדיונים בוועדה ובטיוטת דו"ח מבקר המדינה. גם אתה, יו"ר הוועדה, השבת לי במכתב רשמי כי דברי הנגבי אינם מטעם הוועדה ואינם מהווים דו"ח רשמי של הוועדה", כתב.

 

מרגלית ביקש לדעת אם בכוונת דיכטר לכנס שוב את הוועדה ולהשלים את העבודה שהופסקה בנושא בחודש מרס 2015. "אסור ששיקולים ואינטרסים פוליטיים יכתיבו לוועדת החוץ והביטחון אם לפרסם דו"ח כזה או אחר", סיכם את מכתבו. "מחובתנו, כנבחרי ציבור, לבחון ולפקח על מהלכי הממשלה והקבינט בפרט, אשר אחראים במידה רבה על כשלי צוק איתן והאבידות הרבות שהיו לעם ישראל. דו"ח מפורט ואובייקטיבי הוא חובתה של הוועדה לאזרחי ישראל בכלל ולמשפחות השכולות בפרט".

 

דיכטר: הדו"ח זה לא סיפור לדין מהיר

יו"ר הוועדה הקודם, השר צחי הנגבי, הגיב לטענות: "לא כתבתי דו"ח אלא הבאתי לידיעת יו"ר הכנסת את עמדתי שלפיה ההנהגה הצבאית והמדינית של ישראל הייתה מודעת היטב לאיום המנהרות ופעלה לאורך שנים ארוכות כדי לגבש מענה הולם לאיום זה. כל היתר פוליטיקה פנימית במפלגת העבודה".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ אבי דיכטר, מסר: "כשנכנסתי לתפקידי לקחתי על עצמי לאסוף את כל הקצוות שנותרו. בדקתי איזה מהנושאים שמונחים על השולחן מוגדר דחוף ובהול. הנושא של צוק איתן הוא סוגיה כבדה מאוד של עשרות דיונים שכבר התקיימו, וזה לא נושא שאפשר לסיים במהירות כזאת. צוות הוועדה עובד כדי לאסוף לי את המידע".

 

עוד אמר דיכטר: "אראל מרגלית מכיר את העובדות, מכיר את מסכת השיקולים והוא יודע בדיוק מה העומס על הוועדה ומה זה סדרי עדיפויות. מאחר ומרגלית הוא אופוזיציונר, הוא גוזר פה קופון שאי-אפשר להיכנס איתו אפילו להצגה יומית. זה לא סיפור לדיון מהיר שבתוך שעה ניתן לסיים. זה סיפור גדול מאוד וביקשתי לראות את התמונה לפני שנמשיך לעבוד עליה. בסוף נגיע למתכונת הטובה ביותר מבחינת לוחות זמנים וגיבוש דו"ח".

 

אב שכול: "מאשים את נתניהו במות הבנים"

במקביל, אילן שגיא, אביו של ארז ז"ל שנפל במבצע, מספר באולפן ynet על דרישתו להקים ועדת חקירה ממלכתית.

ארז שגיא ז"ל והוריו ()
ארז שגיא ז"ל והוריו

"בערך ארבעה חודשים אחרי צוק איתן יצא דו"ח לגבי התנהלות הממשלה, ומיד כשהתחילו הבחירות הדו"ח הזה נעלם כהוא זה. רק בתקופה האחרונה נודע לנו שדו"ח מבקר המדינה שאמור לצאת בימים הקרובים יחליט אם הוא חושב להקים ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט שתחקור את הממשלה על ניהול מבצע צוק איתן. אנחנו מחכים בקוצר רוח לקבל את המלצות המבקר להמשך המאבק".

 

קבוצה של הורים שבניהם נפלו ב"צוק איתן" שלחה מכתב למבקר המדינה יוסף שפירא, ובו ביקשה שיוסיף לדו"ח המלצה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט. "ואם לא תהיה המלצה כזאת, נתבע את ראש הממשלה ואת הקבינט הביטחוני בזמן צוק איתן על שיתוף פעולה בהרג הבנים שלנו. הם היו חלק מזה שהבנים שלנו נהרגו והם יצטרכו לתת את הדין. הלוואי שבוועדת מבקר המדינה יוכח אחרת, שאנחנו טועים והממשלה פעלה נכון".

  

אתה חושב שבוועדת חוץ וביטחון מנסים למנוע את פרסום הדברים או לטייח מסקנות?

"אני כבר לא יודע מה אני חושב, את האמון שלי בממשלה הקיימת איבדתי מזמן. אני איש ימני שמאמין בעם ישראל, מאמין במדינת ישראל, אבל שי לנו מנהיג שמכר אותנו. אני מאשים את ראש הממשלה ואת הקבינט הביטחוני בזמן צוק איתן על אחריותם על מות הבנים שלנו".  

 

 

אלכסנדרה לוקש השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים