ניסוי עם ארה"ב: שש מערכות הגנה מול אלפי טילים ורקטות מאיראן ולבנון על ישראל
לראשונה: שש מערכות ההגנה מפני טילים של ישראל וארצות הברית תרגלו יחד תרחיש של ירי אלפי טילים מאיראן ומלבנון. הניסוי שניהלה מנהלת חומה במשרד הביטחון נמשך 5 ימים. המהנדסים והמפתחים הפעילו את מערכות "חץ 2", "חץ 3" ו"שרביט קסמים" הישראליות לצד THAAD, אייג'יס והפטריוט האמריקניות
מנהלת חומה במשרד הביטחון וה-MDA האמריקני השלימו לאחרונה בהצלחה ניסוי "קישוריות" ראשון מסוגו לבחינת החיבור בזמן אמת בין מערכות ההגנה מפני טילים בישראל ובארצות הברית. בניסוי הזה דימו תרחיש ירי אלפי טילים ורקטות מאיראן ומלבנון מול שש מערכות הגנה מפני טילים: "חץ 2", "חץ 3" ו"שרביט קסמים" הישראליות לצד THAAD, אייג'יס והפטריוט האמריקניות. אף שהתרחיש בתרגיל כלל התמודדות מול מאות רבות של רקטות ביממה, מובילי הניסוי הקצינו בכוונה את מספר הטילים כדי לוודא את הספקי המערכות.
הניסוי התקיים במקביל במרכזי הפיתוח בישראל, שדימו את מערך ההגנה הרב-שכבתי הישראלי, לבין מערכות הפזורות במרכזי פיתוח ברחבי ארה"ב. ממשרד הביטחון נמסר שמדובר ב"אבן דרך נוספת בתוכנית להגנה מפני טילים, המשותפת לישראל וארה"ב".
הניסוי נועד לבחון את השילוב בזמן אמת בין המערכות הישראליות - המבצעיות ואלה שבפיתוח (חץ ושרביט קסמים) - לבין המערכות האמריקניות, וכן את היכולות העתידיות שלהן. בשיאו של התרגיל השתתפו עשרות אנשי צוות בישראל ובארה"ב.
מדובר בניסוי ראשון מסוגו שמבצעים יחד ישראל וארצות הברית עם מערכות ההגנה החדשות. מטרת התרגיל הייתה ליישם את החיבור המבצעי שקיים 24/7 בין המערכות של שני הצדדים, אל מול תרחיש ירי אלפי טילים ורקטות מכל הסוגים ובכל הגדלים לעבר ישראל מהחזית הצפונית ומהחזית המזרחית במקביל. הדגש היה על הקישור של המערכות למכ"ם האמריקני.
הניסוי נערך במקביל בישראל (במרכז השליטה והפיקוד של חברת אלישרא/אלביט) ובמרכז המקביל בארצות הברית, לאורך חמישה ימים עד ל-22 ביוני. "תרגלנו את המערכות יחד בכל השלבים עד לשלב היירוט עצמו, ללא שיגור הטילים", הסביר ל-ynet אל"מ ש' ממינהלת חומה שבמשרד הביטחון, "למעשה, פתחנו עין אחת ישראלית ועין אחת אמריקנית מול המטרות, ביחד, וכך ראינו ופעלנו טוב יותר".
הניסוי הגיע בהמשך לתרגיל ההגנה האווירית הגדול שנערך בחודש פברואר השנה בין חיל האוויר הישראלי ומקבילו האמריקני שהתמקד בתורת הלחימה המשותפת ובהפעלת הלוחמים. הפעם היו אלה המהנדסים והמפתחים משני הצדדים שהפעילו את שש המערכות משני המערכים בו זמנית.
נושא ההגנה מפני טילים עומד במרכזו של הדיון לגבי הסכם הסיוע האמריקני לעשור הקרוב. ישראל מבקשת לראשונה שמימון מערכות ההגנה מפני טילים יהיה חלק אינטגרלי מההסכם.
המשמעות היא תוספת של מאות מיליוני דולרים באופן שיביא את כלל הסיוע הצבאי האמריקני למסגרת של כ-40 מיליארד בעשור הבא - אם אכן יתקבלו דרישות ישראל. בעשור האחרון קיבלה ישראל מדי שנה עוד מאות מיליונים מהממשל, ובעיקר מהקונגרס, למימון מערכות הגנה מפני טילים - כיפת ברזל, שרביט קסמים וחץ 3. בשנים האחרונות אישר הקונגרס כ-600 מיליון דולר כמימון לאותן מערכות מדי שנה, הרבה מעבר ל-150 המיליונים שהציע להעניק ממשל אובמה.
בעקבות ההסכם עם איראן, הממשל האמריקני התחייב לתת נשק במיליארדים למדינות ערב, בעיקר לסעודיה ולנסיכויות המפרץ. גורמי ביטחון ישראלים אומרים בדיונים עם האמריקנים שנמשכים כבר חמישה חודשים שההסכמים הללו מגדילים את הסכנה הנשקפת לישראל אם המשטרים שם יתמוטטו.