שתף קטע נבחר

הפגייה בשיבא נסגרה - יולדות מועברות לבתי"ח אחרים

המרכז הרפואי שיבא סגר את הפגייה בבית החולים בשל עומס גדול של פגים ועומס רב של נשים בהריון בסיכון גבוה הצפויות ללדת פג. היולדות מועברות לבתי חולים אחרים

שוב עומסים בפגייה: המרכז הרפואי שיבא בתל השומר סגר את הפגייה עקב עומס רב של לידות פגים, וריבוי אשפוזים של יולדות הנמצאות בסיכון וצפויות ללדת פג. היולדות מועברות לבתי חולים אחרים.

 

ההוראה על סגירת הפגייה התקבלה בימים האחרונים, לאחר שלבית החולים הופנו נשים רבות הנמצאות בסיכון גבוה העומדות לעבור ניתוח קיסרי בשבוע מוקדם מהצפוי לקראת לידת פג, ונשים רבות אחרות שילדו פגים.

 

כתוצאה מכך, לא נותרו אינקובטורים פנויים ביחידה לטיפול נמרץ פגים, שם מאושפזים הפגים הנמצאים במצוקה או בשבוע לידה מוקדם, ולא נותרו עוד מקומות ביחידת המעבר, שם מאושפזים פגים בשבוע 34 ואילך. שחרור מבית החולים מתבצע רק בסוף השבוע ה-35 לחיי הפג.

 

 

בגלל העומס בפגייה, יולדות מופנות לבתיה"ח אחרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בגלל העומס בפגייה, יולדות מופנות לבתיה"ח אחרים(צילום: shutterstock)

 

עומס בפגיות מהווה סכנה של ממש לחיי הפגים: הוא מגביר את רמת הזיהומים בפגיה ועלול לגרום לתחלואה ולתמותה. כבר בעבר התריעו על הצפיפות הרבה בפגיות בישראל ושיעורי הזיהומים הגבוהים כתוצאה מכך.

 

לדברי גורם בבית החולים שיבא, יולדות שביקשו לעבור לבתי החולים איכילוב ושניידר, הופנו עקב מצוקת מקום גם שם - לבית החולים הלל יפה בחדרה. בבתי החולים איכילוב ושניידר מסרו ל-ynet כי הפגיות אצלן מתנהלות כסדרן ואין כוונה לסגור אותן בשלב זה בשל עומס.

 

מבית החולים הלל יפה, נמסר כי אכן נתקבלה פנייה של יולדות מבית החולים שיבא להתאשפז בבית החולים, עקב מצוקת מקומות בפגיות קרובות יותר, אולם נכון לרגע זה טרם אושפזו נשים הרות או פגים משיבא.

 

הצפיפות בפגיות: מחסור באינקובטורים ברופאים ואחיות

בישיבת הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת בנושא פגיות לפני כשנתיים, הוצגו נתונים אודות החוסר העצום במיטות לפגים בכל בתי החולים בארץ, מחסור ברופאים מתמחים ברפואת פגים (נאונטולוגיה) ומחסור באחיות פגיות.

 

עוד הועלה כי הצפיפות והמחסור בכוח אדם גורמים לזיהומים, מעלים את תמותת הפגים ומשפיעים אחר כך על התפתחותם המוחית של יילודים שלקו בזיהום ושרדו אותו.

 

לפי נתוני משרד הבריאות, בשנים 1995-2006 אובחנו כ-30% מהתינוקות בפגיות עם אירוע אחד לפחות של זיהום דם לאחר שלושה ימים מלידתם. בשנים 2007-2009 אחוז התינוקות שלקו בזיהום בפגייה עמד על 26%, כלומר, אחד מכל ארבעה פגים לקה בזיהום מסכן חיים אשר עלול היה לגרום למותו או לפגיעה מוחית בלתי הפיכה.

 

דו"ח שערכה עמותת לה"ב בשנת 2012 העלה גם הוא נתונים קשים על מצב הפגיות ותחלואת הפגים: שיעור הזיהומים הנרכשים בפגיות בישראל גבוה בכ-50% מאשר במדינות העולם המערבי.

 

אחוזי התמותה של הפגים עלו אף הם מ-15.6% ל- 18.1%, ושיעור התמותה של פגים זעירים השוקלים פחות מ-750 גרם גבוה אף הוא מהשיעור במערב ואף כפול מזה שבארצות הברית.

 

דו"ח מבקר המדינה משנת 2014 כבר הזהיר מפני הזיהומים בפגיות, שם מאושפזים תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-36 להריון או במשקל לידה נמוך מאוד, הזקוקים לטיפול מיוחד.

 

עוד לפני כן נכתב בדו"ח המבקר משנת 2004 כי בשל מחסור בכוח אדם וציוד רפואי הפגיות אינן יכולות להעניק טיפול רפואי נאות למאושפזים בהן, וכי יש לפעול לצמצום שכיחות הזיהומים ביילודים המאושפזים בפגיות.

 

מבית החולים שיבא נמסר בתגובה:

"במרכז הרפואי שיבא יש בימים אלו עומס גדול של פגים וכן עומס גדול של נשים בהריון בסיכון גבוה המגיעות לשיבא בשל היותו מרכז על רפואי המתמחה בטיפול בתחום ההריון בסיכון גבוה.

 

"נשים בהריון עם לידה מוקדמת מאיימת בשבועות מוקדמים מופנות לבתי חולים אחרים על מנת לא לסכן הפגים".

 

צפו בדיון בנושא נתוני דו"ח הפגים:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אין מקום בפגייה בשיבא
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים