שתף קטע נבחר

 

דו"ח בריטי קשה: לא היה בסיס למלחמת עיראק

13 שנה מהפלת סדאם ו-7 שנים אחרי שהחלה לפעול, קובעת ועדת החקירה הבריטית לכשלי מלחמת עיראק: המודיעין היה לקוי, התוכנית לא-הולמת וקבלת ההחלטות אומללה - "יצאו למלחמה לפני שמוצו שאר האפשרויות". מסקנות קשות נגד בלייר: "חשב שהוא משפיע על ארה"ב יותר משהשפיע באמת"

ראש ועדת החקירה של בריטניה להתנהלות סביב מלחמת עיראק ב-2003 פרסם בצהריים (יום ד') דו"ח קשה שבו הוא מאשים את ההנהגה הבריטית באותה העת כי הסתמכה על מודיעין לקוי ועל תכנון לחלוטין לא ראוי, וכי הסכימה לצאת עם ארה"ב למלחמה בעיראק לפני שבחנה לפני כן מספיק לעומק אפשרויות לפתור את הסכסוך עם הרודן העיראקי סדאם חוסיין בדרכים שאינן כוללות מלחמה.

 

יו"ר הוועדה, ג'ון צ'ילקוט, קובע בדו"ח כי "יציאה לפעולה צבאית לא הייתה באותה העת המוצא האחרון", וכי הוחלט לבחור באופציה הזו לפני שמוצו שאר האפשרויות. הוא מאשים כי ההערכה שהציגה ממשלתו של ראש הממשלה דאז טוני בלייר לגבי האיום הנשקף מכלי הנשק שברשות סדאם חוסיין, הוצגה כאילו מדובר בוודאות גבוהה, כשבפועל לא היה לכך בסיס.

רה"מ לשעבר טוני בלייר. "מלחמה שהשתבשה קשות" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רה"מ לשעבר טוני בלייר. "מלחמה שהשתבשה קשות"(צילום: רויטרס)

סדאם חוסיין במהלך משפטו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סדאם חוסיין במהלך משפטו(צילום: רויטרס)

צ'ילקוט ישב בראש ועדה שחקרה במשך שבע שנים את מעורבות בריטניה במלחמת עיראק. היא ראיינה 150 עדים ובחנה 150 אלף מסמכים. הדו"ח כולל 2.6 מיליון מילים.

 

הכוחות הבריטיים עזבו את עיראק ב-2009. עד אז נהרגו שם 179 חיילים בריטים, כמעט 4,500 חיילים אמריקנים ויותר מ-100 אלף עיראקים. בעקבות המלחמה שקעה עיראק בשנים של מלחמת אזרחים בין-עדתית שבה נהרגו המונים, ובכאוס שנוצר התבססו במדינה ארגוני טרור כמו אל-קאעידה ודאעש. מלחמת עיראק פגעה במורשתו של ראש הממשלה הבריטי טוני בלייר, וממשלתו הואשמה לאורך שנים כי הפריזה בהערכתה לגבי האיום הנשקף מסדאם חוסיין ולגבי הנשק להשמדה המונית שנטען כי יש ברשותו. נטען נגדה כי היא עשתה זאת כדי להגביר את תמיכת הציבור בפלישה לעיראק.

 

בדו"ח שפורסם היום מאשים צ'ילקוט כי בהחלטתה לצאת יחד עם ארה"ב למלחמה נגד עיראק של סדאם חוסיין פגעה בריטניה בסמכותה של מועצת הביטחון של האו"ם, משום שהיא פעלה מבלי שזכתה לתמיכת הרוב שם בפעולה צבאית. הדו"ח קובע כי הבסיס המשפטי לפעולה צבאית בריטית בעיראק היה "רחוק מלהיות מספק". עם זאת, הוא נמנע מלהציג ממצאים הקובעים אם הפלישה הייתה חוקית או לא.

חיילים בארמונו של סדאם חוסיין בבגדד בזמן המלחמה בעיראק (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים בארמונו של סדאם חוסיין בבגדד בזמן המלחמה בעיראק(צילום: AP)

צ'ילקוט והוועדה שלו קובעים בדו"ח כי ראש הממשלה בלייר הוזהר שפעולה צבאית תגביר את האיום הנשקף לבריטניה מאל-קאעידה, ובכל זאת החליט על יציאה למלחמה. הם מצאו גם שהמדיניות בכל הנוגע לעיראק התבססה על מודיעין חלש שלא ניסו לערער עליו מספיק ולבחון אותו באופן אחראי מספיק כפי שצריך היה לעשות. הדו"ח דוחה את טענת בלייר שאת הבעיות שנוצרו בעיראק לאחר הפלישה אליה לא ניתן היה לצפות מראש. בלייר מואשם בו גם כי הוא חשב שהשפעתו על החלטות ארה"ב בנוגע לנעשה בעיראק גדולה מכפי שהייתה באמת.

 

ועדת החקירה מאשימה את בלייר כי הוא לא וידא שיש תוכנית גמישה מספיק ועשירה מספיק במשאבים לפלישה שסיכוניה אינם ידועים. היא קובעת שהסכנות של חוסר יציבות,

מלחמה בין-עדתית בתוך עיראק ופעילות מוגברת של אל-קאעידה היו צריכות להיות ידועות מראש. בדו"ח שלה היא קובעת שהמשימה הצבאית של בריטניה בעיראק הייתה רחוקה מאוד מלהיות מוצלחת, והוועדה מדגישה שהדו"ח שלה מעיד על התערבות צבאית שהשתבשה קשות.

 

שעה קלה אחרי פרסום הדו"ח הגיב עליו בלייר. הוא אמר כי הוא החליט לצאת למלחמה בעיראק מתוך כוונה טובה ונכונה, ואמר כי יקבל אחריות לכל טעות ללא יוצא מן הכלל וללא שום תירוץ. בלייר אמר כי הוא עדיין מאמין שטוב היה לסלק את סדאם חוסיין, ואמר כי בכוונתו לבטא צער עמוק על אובדן חיי אדם ולחלוק כבוד לכוחות המזוינים של בריטניה. עם זאת בלייר הדגיש כי הוא אינו מאמין שהפלת סדאם חוסיין היא הסיבה לטרור המשתולל היום במזרח התיכון ובמקומות אחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
טוני בלייר. "זה לא היה המוצא האחרון"
צילום: רויטרס
מומלצים