"יש לשנות את מדיניות המשכנתאות לנכים"
בדיון מיוחד שיזם יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, נדרשו איגודי חברות הביטוח והבנקים לשקול את מדיניות המשכנתאות וביטוחי החיים בנוגע לרכישת דירה על ידי בעלי מגבלויות . אלה נדחקו לגבש פתרון בתיאום עם האוצר ובנק ישראל, אחרת יחויבו בחקיקה. גפני: "מניעת האפשרות של נכים לרכוש דירה לא מתאימה למדינה יהודית"
ועדת הכספים דרשה היום (ד') מאיגודי חברות הביטוח והבנקים לשקול מחדש את מדיניות המשכנתאות וביטוחי החיים אשר מונעת מנכים לקבל משכנתא לרכישת דירה. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) דחק בהם לגבש פתרון מוסכם לבעיה בתיאום עם האוצר ובנק ישראל, אחרת הוועדה תחייב אותם לפתרון בחקיקה.
כתבות נוספות בנושא משכנתא
בסיכום דיון מיוחד שנערך לבקשת ארגון נכי צה"ל אמר גפני, "מניעת האפשרות של נכים לרכוש דירה לא מתאימה למדינה יהודית". הוא הודיע שהוועדה לא תרפה מהנושא עד לפתרונו.
"מלכתחילה אנחנו מעדיפים לא להתערב בענייני חברות הביטוח, אך בלית ברירה נשקול זאת. המדינה חייבת להיכנס לעניין - לנקוט פעולה מצידנו, כוועדת הכספים. לא יתכן שחברות הביטוח ידרשו מנכים, גם כאלה שמשתכרים יפה, לשלם מחיר שהוא 50% מעל מה שהן גובות מאדם רגיל עבור ביטוח חיים, כשהבנקים לא מסתפקים ביכולת ההחזר של הלווה ובבטוחה של הנכס הממושכן", אמר גפני.
סמנכ"ל התאחדות חברות הביטוח רפי דורפמן הגיב: "בנקים למשכנתאות דורשים ביטוח חיים משיקולים שלהם. אדם בריא יקבל ביטוח בתנאים רגילים, נכים יתקבלו בתנאים שלוקחים בחשבון את מצבם". עודדה פרץ מהפיקוח על הבנקים בבנק ישראל הבהירה לוועדה: "אנחנו לא מחייבים את הבנקים לדרוש את הביטוח, אבל מאפשרים זאת בגלל שהמדינה והחברה לא טולרנטיים, בעיקר במקרים שצריך לפנות נכים חייבים מהדירה. גם בתי המשפט מותחים ביקורת על הבנקים שמעמידים משכנתאות ללא ביטוחי חיים".
ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), הרתוקה לכיסא גלגלים, אמרה: "חברות הביטוח, הבנקים והממשלה זורקים את האחריות אחד על השני. ניסיתי לפעול בעניין אך הגעתי למבוי סתום. לכן יזמתי תיקון לחוק הבנקאות שיחייב לתת משכנתא לאדם עם מוגבלות, גם אם חברות הביטוח מסרבות לעשות לו ביטוח חיים. מדובר ברשעות לשמה וביחס משפיל לפלח קטן של אוכלוסייה שנמאס לו להחליף דירות בשכירות. דרוש פתרון ענייני ולא לזרוק את היתוש המעצבן הזה מיד ליד".
המשנה ליו"ר ארגון נכי צה"ל דני בן-אבו הדגיש, "המדינה מייצרת נכים כתוצאה ממלחמות ופעולות איבה, וצריכה לחשוב על אפליה הפוכה. נכה שמשכן את חייו למדינה - לא יכול לרכוש לעצמו קורת גג ביום למחרת".
פזית ענבל ממשרד הביטחון, "אין לנו דרך לסייע בתשלומי הביטוח. במקרים בהם הנכים יכולים לקבל משכנתא, הסכום שנדרש מהם עבור הביטוח הוא מאוד גבוה". אפרת בן יהודה ממשרד השיכון: "יש לנו רצון לסייע אבל מתקשים ונשארים עם הרצון הטוב. חייב להיות פתרון תקציבי למימון חלק מהעלות".
עודדה פרץ הוסיפה: "חסר כאן אגף התקציבים באוצר. אם יחייבו את הבנקים לתת הלוואות ללא ביטוח חיים זה עלול לפגוע בהם. יש כמה רעיונות לפתרון, כמו הקמת קרן של המדינה שתאפשר לתת להם משכנתא". ישראל הבר מנציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות הוסיף, "יתכן שהפתרון הוא ביטוח "פול" או קרן של המדינה למימון הביטוח".
היו"ר גפני בסיכום ציין כי "כולם חייבים להתנהג ביושר, בהגינות ובמוסריות". גפני החליט לזמן דיון עם בכירי בנק ישראל, משרדי הביטחון, השיכון, הרווחה והביטוח הלאומי. כמובן גם עם איגודי הבנקים וחברות הביטוח, אם לא יגיעו לפתרון מוסכם.
"אני מתבייש בשם המדינה, כשבוחנים אם לתת משכנתא למי שיש תוחלת חיים יותר ארוכה. זה לא מתאים למדינה יהודית. אורך החיים לא בידינו. על המדינה לשנות כיוון בעניין הזה, לכיוון יותר מוסרי, ואם צריך, נתקן את המצב בחקיקה".