שתף קטע נבחר
 

רשות ניירות ערך נדרשת להפעיל את תקנות זירות הסוחר

וועדת הכספים לוחצת על רשות ניירות ערך להשלים את תחום 'זירות הסוחר', כדי למנוע בריחת השקעות מישראל בגיוון מוצרי ההון להשקעה לצד הבורסה, ובמתן האפשרות לחברות הפעילות לפעול בצורה מוסדרת וברישיון

ועדת הכספים לוחצת על רשות ניירות ערך להשלים בהקדם את התהליך הממושך להסדרת תחום 'זירות הסוחר'. המטרה היא למנוע בריחת השקעות מישראל בגיוון מוצרי ההון להשקעה לצד הבורסה, ובמתן האפשרות לחברות הפעילות לפעול בצורה מוסדרת וברישיון, מה שיגביר את ההגנה מלאה על כספי המשקיעים.

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני החליט להתערב כדי לזרז את יישום התקנות לעניין זה שאושרו לפני שנתיים. גפני סיכם דיון מיוחד בנושא לבקשת ח"כ מיקי לוי לשים קץ לסחבת שמעכבת את יישום התקנות עליהן שקדה ועדת משנה מיוחדת של ועדת הכספים בראשות הח"כ דאז בועז טופורובסקי.

 

"למרות שזירות המסחר הן נושא מורכב מאד, יש גבול לסחבת ונדרש ליישם את התקנות לאלתר כדי להבטיח לשוק הסדרה מלאה, ולמנוע מהמשקיעים לחפש הזדמנויות בחו'ל בחברות מסוג זה", אמר גפני.

 

לוי שאל, "אם הנושא לא זז בגלל שלרשות ניירות ערך יש מה לומר, מדוע הם לא אמרו זאת לפני שנתיים, כשהוועדה המיוחדת עבדה על התקנות עם רשות ניירות ערך? לא חבל על כל יום שעובר"?

 

טופורובסקי הבהיר במה דברים אמורים: "כמו שניתן לקנות מניות בבורסה, זירות הסוחר הן חברות שמאפשרות לעשות את זה בלי לקנות באמת אלא כאילו קונים זהב או נכס אחר. אנחנו סוגרים פרצה בחוק שבעולם גרמה למשקיעים לסחור דרך אותן חברות ללא פיקוח ואנשים רבים אבדו את כספם".

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (צילום: מתי אלמליח) (צילום: מתי אלמליח)
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני(צילום: מתי אלמליח)
 

 

"וידוא מוחלט שיובילו להשקעות בטוחות ללא רמאויות"

החוק תוקן ב-2009 והתקנות הגיעו לאישור הכנסת ב-2013. ועדת המשנה דנה בהן במשך שנה. הן אושרו ב-2014 - קובץ של 120 עמודים - אחרי עשרות ישיבות ומאות שעות דיונים עם הרשות ומנהלי הזירות "סט של תקנות טובות, שאף אחד לא היה מרוצה מהן לגמרי, לא רשות ניירות ערך ולא החברות", אמר טופורובסקי. "לנגד עינינו עמדו שתי מטרות: לקיים את הזירות כתחרות לבנקים ולבורסה, תוך וידוא מוחלט שיובילו להשקעות בטוחות ללא רמאויות".

 

טופורובסקי ציין שהתקנות אושרו פה-אחד של הקואליציה והאופוזיציה, אבל הוחלט שהדיון על היישום בפועל יהיה תוך שנה. "בגלל הקדמת הבחירות הוא לא התקיים. כיום השוק עדיין לא מפוקח ועדיין מקנן החשש שיש מספיק רמאים בשטח כי הרשות לא נתנה רישיונות. בינתיים הרבה ישראליים משקיעים בזירות סוחר בחו'ל, ללא פיקוח ישראלי. התקנות שאישרנו אמנם מחמירות יחסית לעולם. אבל רשות ניירות ערך צריכה לסווג את רמת הסיכון של כל סוג נכס הוני להשקעה".

 

מנהל המחלקה לפיקוח על הבורסה וזירות סוחר ברשות, איציק שורקי: "התקנות נכנסו לתוקף בסוף מאי 2014. אבל כל החברות ביקשו את הרישיון ברגע האחרון, ואנחנו מטפלים בבקשות רק בשנה האחרונה. החברות פעלו בשוק לפני הרגולציה ואפשרנו להן להמשיך לפעול כדי לאזן בין צרכי השוק לבין הצורך בהסדרה ופיקוח".

 

ח"כ לשעבר בועז טופורובסקי (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
ח"כ לשעבר בועז טופורובסקי(צילום: בני דויטש)

 

לדבריו, "הבעיה של הסדרת התחום היא שהזירות הן צד נגדי לעסקה, של מה שלא קורה בבורסה. כלומר, אם הלקוח מרוויח הן מפסידות וזה ניגוד עניינים חמור, ובהיעדר הסדרה ופיקוח נוצרו תופעות חמורות של שיווק מאוד אגרסיבי. קראו ללקוחות ללא מיומנויות בתחום לפעול בזירה, תוך מינוף עצום במעט כספים ואנשים איבדו כסף רב".

 

עוד אמר שורצקי כי "השיווק היה על גבול ההטעיה, כך שנוצרה התחושה שניתן להרוויח ללא מאמץ, כאשר בטלפון אומרים למשקיעים שאין סיכון. תכלית החקיקה והתקנות היא להגן על המשקיעים".

 

"התנהלות מאוד בעייתית"

שורצקי דיווח כי עד כה ביקשו רישיון 21 חברות. 10 אושרו, 7 נדחו "עקב היעדר מהימנות, שזו מילה משפטית עדינה, כי למעשה מדובר בהתנהלות מאוד בעייתית, מה שאילץ אותנו למנוע סוגי מסחר באופציות בעלות סיכון גבוה מאוד. חלק מהמכשירים הפיננסיים הפכו להימורים, שלא ניתן להעריך מבחינה פיננסית אלא רק לנחש מה יהיו שערי המט'ח, או המניות, או למשל מה יהיה השער של הזהב בעוד 30 שניות. אני מעריך שנסיים את ההסדרה עד סוף ספטמבר".

 

יו"ר איגוד זירות הסוחר באיגוד לשכות המסחר, צח דרוקר: "לדעת החברות הפרשנות של הרשות לתקנות איננה כוונת המחוקק. הלקוח הישראלי אינו מוגבל מלהשקיע בזירה זרה, ואם שם מוצע מגוון רחב של מכשירים שלא יהיו בישראל הם יפנו לשם".

 

דרוקר הוסיף כי "הלקוחות של הזירות מחפשים מסחר יותר תנודתי בניגוד ללקוחות של בתי ההשקעות או הבורסה. הם בוחנים את רמת ההגבלות על הזירות. נדידת לקוחות לחברות זרות כבר החלה והאיגוד צופה כי רק מעט חברות יוכלו להתקיים בישראל ולא יהיה שוק כזה".

 

היו"ר גפני שב והדגיש, כי "אכן מדובר בנושא מורכב כשההבדל בין הימורים להשקעה הוא כחוט השערה, ומי שבוחן כאן את ההבדל זה רשות ניירות ערך. היא צריכה לעמוד על כך שאנשים ישקיעו בישראל ולא בחו'ל, ושהם לא יאבדו את כספם. אני קורא לרשות לזרז את יישום התקנות ולשקול את הנושא באחריות רבה לטובת המשקיעים, כדי שזירות הסוחר לא יהפכו לזירות הימורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע
צילום: גיל יוחנן
מומלצים