5 היעדים הבולטים בשוק הנדל"ן האמריקאי
שינוי מגמה: המשקיעים הזרים נטשו ערים יקרות כמו ניו-יורק וסן פרנסיסקו, ועברו לרכוש נכסים ביישובים קטנים יותר. מהיכן מגיעים רוב הזרים?
התיאבון לנדל"ן בארה"ב ממשיך לפרוח, אך הרוכשים הבינלאומיים משנים את הכיוון שלהם מנכסי יוקרה לנכסים עם תג מחיר נמוך יותר. הסיבה לכך עשויה להיות העלייה האחרונה במחירי שוק הדיור, יחד עם הדולר החזק, אשר גובים מהרוכשים הבינלאומיים מחיר גבוה בשולחן המו"מ.
ישראל במקום 15 בעולם בעליית מחירי הדיור
"לא כדאי עכשיו להשקיע בנדל"ן בבריטניה"
זינוק בבתים למכירה ביותר מ-100 מיליון דולר
"ההאטה בצמיחה הכלכלית בכל העולם, הירידה בשערי המטבעות הזרים והטלטלות בשוק הפיננסים, הציבו במשולב אתגרים משמעותיים עבור רוכשים זרים בשנה האחרונה", אומר לורנס יון, כלכלן ראשי באיגוד מתווכי הנדל"ן האמריקאיים (NAR). "המכשולים האלו אמנם הובילו להאטה במכירות לרוכשים הגרים מחוץ לארה"ב, אך הרכישות של המהגרים הזרים עלתה לאחרונה, מה שהביא את סך המכירות לזרים לסכום השני בגובהו מאז שנת 2009".
רוכשים לא אמריקאים רכשו נכסים למגורים בסכום של 102.6 מיליארד דולר במדינה בין אפריל 2015 למארס 2016, על פי הדו"ח השנתי של ה-NAR על הפעילות הבינלאומית בשוק הנדל"ן האמריקאי. סכום הרכישות אמנם ירד ב-1.3% לעומת שנה שעברה, אך מספר הנכסים עלה ב-2.8%, ל-214,885 נכסים. השווי הממוצע של נכסים שנקנו על ידי זרים היה גבוה מהמחיר החציוני של כלל הנכסים בארה"ב.
"הירידה הקלה במחזור יכולה לנבוע מסוגי הנכסים שנרכשו, והמיקומים שלהם. על פי הנתונים שלנו, הן זרים המשקיעים בארה"ב והן זרים הגרים בארה"ב ומחפשים בית, החלו לחפש בתים מעבר לשווקים היקרים של סן פרנסיסקו, ניו יורק סיטי ו-וושינגטון DC, והתחילו לרכוש בתים בערים קטנות יותר ופחות יקרות", אומר ריק שארגה, סמנכ"ל Ten-X, זירת מסחר מקוונת של נדל"ן.
הסינים ממשיכים להוביל
מבחינת תמהיל הרוכשים, הסינים המשיכו להיות הכוח המוביל באופן בלתי מעורער. סין רשמה רכישות בסכום כולל גבוה מהסכום אותו הוציאו ארבעת המדינות המדורגות אחריה, וגדול פי 3 מהמדינה הבאה בתור, קנדה.
הסינים קנו גם נכסים בעלי מחיר חציוני גבוה יותר. "על אף שהמטבע של סין נחלש לעומת הדולר האמריקאי בשנה האחרונה, הוא עדיין חזק יותר ממה שהיה לפני 5 או 10 שנים, ולכן הנכסים בארצות הברית נחשבו בתור סבירים מבחינת תג מחיר במחשבה לטווח הרחוק", כתב יון בדו"ח. על פי ניתוח כותבי הדו"ח, הנדל"ן בארצות הברית מהווה השקעה בטוחה וזולה יחסית לשוקי הדיור באסיה, על רקע הטלטלות בשווקים הפיננסיים בעולם.
"הצמיחה המרשימה של הכלכלה בסין יצרה שכבה גדולה של אנשים סינים עשירים. ועם תחילת ההאטה בכלכלה של המדינה, אותם אנשים החלו לחפש חלופות טובות יותר להשקעה, ורבים הגיעו למסקנה שנדל"ן אמריקאי הוא הימור בטוח", הוסיף שארגה.
מבחינת יעדי השקעה, 5 מדינות היוו מחצית מהרכישות של זרים בארה"ב: פלורידה (22%), קליפורניה (15%), טקסס (10%), אריזונה וניו יורק (4% כל אחת). הרוכשים מאמריקה הלטינית, אירופה וקנדה העדיפו את פלורידה ואריזונה. הרוכשים מסין נהרו לקליפורניה וניו יורק. טקסס רשמה תמהיל של רוכשים מאמריקה הלטינית, הקריביים ואסיה.