הרקורד של מארי מול המומנטום של ראוניץ'
אחרי שהפסיד בשמונה מעשר ההופעות שלו בגמר גראנד סלאם, אנדי מארי יחזור כפייבוריט למעמד הגמר בווימבלדון לראשונה מאז הניף את התואר לעיני הקהל הביתי. מולו יתייצב הקנדי בן ה-25 שמגיע בכושר הטוב בקריירה
רגע השיא בקריירה של מארי היה לפני שלוש שנים, כשהפך לבריטי הראשון שהניף את התואר בווימבלדון, אחרי 77 שנים של בצורת בממלכה. הוא עלה במהרה לדרגה של גיבור לאומי ונהיה אחד הספורטאים המוערכים בבריטניה.
אבל לצד הזיכרונות הטובים, יש גם קוף גדול על הגב של מארי שהוא בוודאי מעדיף להדחיק. ב-50 השנים האחרונות, אין שום טניסאי שהעפיל למעמד הגמר בגראנד סלאמים פעמים רבות כל כך, ויצא מהם עם מעט כל כך.
השיא המפוקפק של שני ניצחונות (באליפות ארה"ב 2012 ובווימבלדון 2013) לעומת שמונה הפסדים, נובע בעיקר מהאופי והכישרון של יריביו ובראשם נובאק ג'וקוביץ' ורוג'ר פדרר, אשר עמדו בינו ובין זכיות נוספות (כולל פעמיים השנה).
אולם לפחות על הנייר הגמר ה-11 שלו צפוי להיות שינוי מרענן מהניסיונות הקודמים, כשנפל לידיו "אוצר". במשחק האחרון על המגרש המרכזי, יזכה הסקוטי המדורג שני בעולם, לראות מצידו השני של הרשת, אנדרדוג מובהק - מילוש ראוניץ', הקנדי המדורג שישי.
ראוניץ' (25) מגיע במומנטום אדיר לגמר, לאחר שביום שישי, הצליח לחזור מפיגור 2:1 במערכות, מול אחד הטניסאים הגדולים בהיסטוריה, רוג'ר פדרר (3), ולהפוך את הקערה על פיה עם 3:6, (3)7:6, 6:4, 5:7, 3:6. בכך הוא קטע לשוויצרי את אחד הניסיונות האחרונים שלו, ככל הנראה, להשיג גראנד סלאם נוסף, חודש בדיוק לפני יום הולדתו ה-35.
לכל אורך הדרך, היה לראוניץ' טורניר נהדר שבו הוא יצא ממצבים קשים גם בשלבים המוקדמים, תוך כדי שהוא מפגיז בווינרים (ממוצע של 58 כאלה למשחק). השילוב עם 70 אחוז זכייה בנקודות, בהגשה הראשונה שלו, הוביל אותו לגמר גראנד סלאם ראשון בקריירה.
לעומת זאת, מארי טייל על המגרש בשלב ארבעת האחרונים ונתן הצגה לקהל הביתי התומך, מול תומאש ברדיך הצ'כי המדורג עשירי. הסקוטי היה נראה נחוש מהפתיחה ולא נתן ליריבו שום הזדמנות להיכנס למשחק. הוא רשם רק תשע שגיאות בלתי מחויבות, 21 פחות מברדיך, מה שהביא לו את הניצחון החלק עם 3:6, 3:6, 3:6 תוך שעה ו-58 דקות.
אם הבריטים מקווים לתואר אחד נוסף ממארי, וחצי נחמה על כך שיצפו בהמשך הערב בעוד גמר טורניר כדורגל ללא הנבחרת שלהם, הוא צריך להמשיך באותה דרך שעשה לכל אורך הטורניר.
"זו כמובן הזדמנות גדולה בשבילי", אמר הטניסאי בן ה-29. "הצבתי את עצמי שוב במצב שאני יכול לזכות באירוע הזה אבל צריך לזכור שמילוש הוא יריב קשה מאוד".
"ראוניץ' שיחק השנה טוב מאוד על הדשא, וצבר עליו הרבה מאוד ביטחון, מה שהביא אותו לגמר, עם מכות הגשה טובות מאוד ואולי הכי טובות שראינו לאחרונה. בהחלט מגיע לו להיות במעמד הזה, במיוחד אחרי הניצחון שלו על פדרר".
ומה אומר ראוניץ'? הוא עוד מנסה לעכל את זה שהוא שהוא הקנדי הראשון אי פעם בגמר: "תהיה לזה השפעה גדולה יותר אם אני גם אנצח בגמר וזה מה שאני מקווה לעשות, אבל אני צריך לחזור ולהיות בפוקוס ולהשקיע את כל האנרגיה במשחק האחרון. המשפחה שלי כאן איתי והם תומכים. זה רגע מאוד מאושר בשבילם, וגם אני מרגיש כך. אני מקווה לקחת את הצ'אנס הזה בגמר".
ראוניץ' שטרם זכה בטורניר על דשא, לא שוכח לפרגן גם לצוות האימון שלו, בראשות ג'ון מקנרו האגדי שזכה בעצמו בשבעה תארי גראנד סלאם. מאז שהצטרף לצוות שלו, נראה הקנדי שחקן הרבה יותר מגוון על המגרש.
"מקנרו אמר לי לצאת ולתת את הכול", משחזר ראוניץ'. "הוא תמיד חיובי ואולי זה מה שמרגיע אותי. חצי הגמר היה אחד המשחקים הכי טובים שלי בקריירה וזה מה שעשה את ההבדל. הוא עכשיו נתן לי גם מספר טיפים לגמר. יש לו עוד הרבה מה ללמד אותי ואני אנסה ליישם אותם גם מול מארי".
ואם כבר מארי, אז איך הוא חושב על הסיכויים שלו במשחק הזה: "שיחקנו רק לאחרונה בגמר קווינס, אמרתי לו שאני מקווה שיהיה משחק חוזר והנה עכשיו אני כאן ואולי יצא שאני גאון. אני צריך להתכונן הכי טוב שאפשר ולעשות את הכי טוב שאני יכול".
לפחות על פי הרזומה, יחסי הכוחות הולכים בבירור לטובתו של הבריטי, עם שישה ניצחונות מתוך תשעת המפגשים ביניהם, כולל בחמשת המשחקים האחרונים (ששלושה מהם התקיימו רק השנה). כל תוצאה אחרת, תהפוך את ראוניץ' לגדול השחקנים הקנדים בכל הזמנים ותיתן לו המון ביטחון, כדי להמשיך ולהתבסס בפסגת הטניס העולמי.