מבוכה לטראמפ: כובעיו מיוצרים מחוץ לארה"ב?
המועמד הרפובליקני לנשיאות מפציר כל העת בחברות להעביר את הייצור שלהן מאסיה לארה"ב, אבל בדיקות מעלות שהבד לפחות בחלק מכובעי ה"Make America Great Again" הנמכרים לתומכיו מיוצר במקור לא ידוע, לפי עדויות - בחו"ל. זו עבירה על החוק. טראמפ: "אם זה נכון - אתבע"
סוכנות הידיעות AP חשפה בסוף השבוע כי ייתכן שחלק מהכובעים הנמכרים לתומכיו של דונלד טראמפ בקמפיין הבחירות שלו ומוצגים כ"Made In USA" אינם מוצרים לגמרי בתוך ארה"ב. על כובעי הבייסבול מופיעה סיסמת הבחירות של טראמפ, "Make America Great Again" (בואו נהפוך את אמריקה לגדולה שוב), והם אכן נשלחים לשיווק אחרי שהם הופכים למוצר מוגמר במפעל קטן באזור לוס אנג'לס, אבל בדיקות שערכה סוכנות הידיעות לכמה כובעים בעזרת מומחה העלו שלפחות אחד מהם אינו כולל את סוג הבד מתוצרת ארה"ב שהיצרן טוען כי משמש לכל הכובעים בקמפיין. לא ברור מה מקורו האמיתי של הבד – ואם הוא מיוצר בארה"ב או בחו"ל.
העובדה שהבדיקות מעוררות חשד מלמדת עד כמה קשה לוודא שמוצר כלשהו הוא אכן תוצרת ארה"ב. כשסוכנות הידיעות AP דיווחה לטראמפ על הממצאים הוא אמר כי אם יתברר שיש ממש בטענות, יהיה זה בלתי מתקבל על הדעת מבחינתו. "אני משלם כסף טוב על הכובעים האלה. אם הם אינם מיוצרים בארה"ב, אגיש תביעה", אמר.
אחד המסרים המרכזיים בקמפיין הבחירות של טראמפ הוא שחברות אמריקניות ואנשי עסקים אמריקנים צריכים לשאוף לייצר את מוצריהם בארה"ב כדי לספק מקומות עבודה לאמריקנים, גם אם העלות תהיה גבוהה יותר. לכן התחקיר עלול לגרום לו מבוכה.
לצורך התחקיר הקטן שלה שלחה סוכנות הידיעות חמישה כובעים שנקנו מאתר הקמפיין של טראמפ לבדיקה מיקרוסקופית. הבדיקות העלו שהבד בכובע אחד היה מסוג שונה מזה של הבד של הספק שלדברי היצרן מספק את כל הבד לכובעים האלה. בנוסף לבדיקת הבד, התחקיר מתבסס על עדויותיהם של שני עובדים של היצרן, בהם סוכן מכירות בכיר, שטענו כי הבד לכובעים מיובא.
הבעלים של המפעל, בריאן קנדי, אמר כי שני העובדים טועים אבל לא הסביר את האי-התאמה שהתגלתה בבדים בכובעים. החוק הפדרלי בארה"ב קובע שמוצרים המוצגים כ"תוצרת ארה"ב" חייבים להיות עשויים מחומרים המיוצרים לחלוטין או כמעט-לחלוטין בארה"ב. "אני לא משתמש בחומרים מיובאים", אמר קנדי ל-AP. "אנחנו נוהגים על פי החוק".
ברמה הרחבה יותר פרשת הכובעים של טראמפ מראה כמה גדול האתגר שניצב בפני מי שרוצה להחיות את הייצור בארה"ב, שנפגע בשל הייצור הזול בחו"ל. טראמפ
האשים לאורך הקמפיין שלו מדינות באסיה במניפולציה לא הוגנת של המטבע שלהן שמטרתה להגביר את הייצור.
העלויות של כוח העבודה באסיה נמוכות כל כך עד שעלותם של כובעים ומוצרי הלבשה יכולה להיות פחות מחצי מהמחיר של מוצרים המיוצרים בארה"ב. גם מחירי הבד באסיה נמוכים יותר, אם כי באופן דרמטי פחות. אגב, חברות פרטיות של טראמפ העוסקות בהלבשה ומופעלות על-ידי בתו איוונקה נוהגות כדבר שבשגרה למכור בגדים ומוצרים אחרים המיוצרים בסין ובמדינות אחרות באסיה.