שתף קטע נבחר

 

תכנון וגבולות: להתמודד עם הפרעות קשב וריכוז בחופש

להכין טבלה מסודרת עם הפעילויות המתוכננות, לאפשר להם לבחור מתוך כמה אופציות ולהקציב זמן גם לפעילות פיזית מחוץ לבית. לעבור את החופש הגדול בהצלחה למרות או בזכות ה-ADHD

ילדים עם הפרעת קשב וריכוז מתפקדים טוב יותר כאשר הם יודעים למה לצפות, במיוחד ילדים צעירים הממהרים להשתעמם אם אין להם משהו לעשות באותו רגע או בכל רגע. מה תוכלו לעשות כדי להבטיח שלילדכם עם ADHD יהיו פעילויות מובנות ומהנות בקיץ? הנה כמה עצות:

 

לתכנן פעילויות פיזיות

גם במהלך הקיץ חשוב שילדים יוכלו להפעיל את הראש ואת הגוף. גם אם הם הולכים לקייטנה כזו או אחרת, יש להם שעות רבות בהן הם יבלו בבית. אם אתם מעוניינים שהם יעשו משהו מעבר לרביצה מול מסך כזה או אחר, חשוב לתכנן איתם פעילויות אשר חלקן יאפשרו פעילות פיזית וחלקן חשיבה או יצירה. ילדים עם הפרעת קשב, במיוחד אלו עם חוסר שקט ותנועתיות יתר, זקוקים מואד לתנועה ורצוי שיעשו זאת בדרך ובמקום המקובלים עליכם.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אם יש להם מטלות לקיץ, תבנו 'תכנית עבודה' מסודרת - ילדים רבים נוטים לדחיינות בכל הנוגע להכנת המטלות לקיץ, ולקראת סוף החופש מתחילים ויכוחים, מריבות וכעסים על הכנתם. הקדשת זמן קבוע וקצוב (למשל, 20-30 דקות) שלאחריה פעילות מהנה כגון באולינג, מגרש משחקים או בריכה, יכולים להיות גישה מצוינת. רצוי להקפיד על שעה קבועה כדי לפתח הרגל ואחריות להכנת מטלות אלו.

 

תכנון זמנים

חשוב לתכנן את הזמנים ורצוי בעזרת טבלה חודשית או שבועית, עם פרקי זמן מסומנים לזמן חופשי. ככל שחולף החופש, רעיונות חדשים יצוצו וניתן יהיה למלא אותם. כדאי לכתוב הכול, מפעילויות חופשיות כמו זמן מחשב או טלוויזיה ועד לפעילויות מובנות, כמו למשל בישול או אפיה עם אחד ההורים. קבעו מראש זמני התחלה וסיום. כדי לא להתפזר, רצוי גם שתהיה שעה קבועה לכל משימה.

 

עוד בערוץ הורים:

- ילדים שלמדו לקרוא לפני גיל 5 - כך זה קרה

- אפרת אנזל: "חסרות לי 5 שעות ביום"

- ציוד לתינוק - אפשר גם לא להוציא אלפי שקלים

 

דמיון וערך עצמי

כדאי לנסות פעילויות המעוררות את הדמיון והיצירתיות או מעצימות את הערך העצמי של הילד. כאלו שנותנות מענה לסקרנות הטבעית של הילדים לגבי העולם ומעודדות אותם לחקור ולבדוק. למשל, טיול בטבע או פרויקט קצר של מלאכת יד שניתן לעשות בבית ומותאם לגיל וליכולות של הילד. לחילופין - מחשבה על קידום מיזם שהילד רוצה לקדם, דוגמת הקמת דוכן למכירת שתייה וכיבוד קל במקומות מרכזיים כמו בים.

 

הצלחה אחת בכל יום

דאגו לכך שהילד יוכל לעשות בכל יום משהו שהוא מוצלח בו או שהוא אוהב. זה יכול להיות נגינה, פיסול, ציור, שירה, או משחק אהוב. ולא, זה לא חייב לכלול מסך של מחשב כזה או אחר.

 

טכנולוגיה

השתמשו במשחקים ובתוכנות מחשב שנועדו לבדר, אך גם להרחיב את האופקים. זה יכול להיות ידע גיאוגרפי או ניסוי מדעי ביוטיוב, חידות או תשבצים – כל מה שיגרה להם את הסקרנות ויעודד אותם לחשוב.

 

תנו לילד לבחור

חשוב לאפשר לילד בחירה במה שהוא יעשה באותו יום בזמנו החופשי. בחירה לא חייבת להיות מתוך אינסוף אפשרויות, אלא מתוך אפשרויות מסוימות - שחיה, רכיבה על אופניים, קריאת ספרי קומיקס, ציור או אפילו צפייה בתוכנית חינוכית. משהו שיש לו ערך כלשהו שחשוב לכם ולו.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

זמן משפחה

הקציבו זמן משפחה מהנה - זה מראה לילדים שהם אהובים, שאתם רוצים לבלות איתם ושפעילויות משותפות הן חלק חשוב משגרת חיי המשפחה שלכם. זה יכול להיות משחק קופסה או פעילות משותפת בערב, צפייה של כל המשפחה במשחק ספורט, טיול משותף, או הכנת ארוחת ערב מיוחדת ומפנקת שכל בני המשפחה תכננו ותרמו לה – כל אחד לפי יכולתו.

 

לחלום ולהירגע

גם ילדים פעילים מאד צריכים ללמוד להירגע ו'להוריד טורים'. עזרו להם למצוא תחביב לזמן שקט - האזנה למוזיקה, ציור, וכד'.

 

הכותב הוא פסיכולוג חינוכי מומחה, החוג לחינוך מיוחד במכללה האקדמית אחוה

 

ולמה בכלל צריך חופש גדול? צפו:

 

עריכה ואפטר אפקטס: אסף קוזין מגישה: אלכסנדרה לוקש

עריכה ואפטר אפקטס: אסף קוזין מגישה: אלכסנדרה לוקש

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לתכנן את הזמנים ורצוי בעזרת טבלה חודשית או שבועית
צילום: shutterstock
מומלצים