שתף קטע נבחר

"לא ידענו כמה המשפחה חזקה לפני האומנה"

"אותן משפחות, שלוקחות על עצמן להעניק בית ולטפל בילד בסיכון, חושבות שהן עושות חסד רק עם הילד עצמו, אולם בדרך, אין ספור גורמים שבאים איתן במגע נתרמים מהאומנה, לעיתים בצורה מפתיעה מאוד. ההשפעה המתגלגלת הזו יכולה לתרום למעגלים שניים ושלישיים ולעשות הבדל של ממש בחברה הישראלית". לאה גולן, מנכ"לית אור שלום, משתפת

ישנם כאלו האומרים, שאפילו מעשה אחד של חסד בכוחו ליצור "גלים" שישפיעו על אנשים רבים, עד שהוא עושה הבדל משמעותי בעולמנו. מעשה החסד שעושות משפחות האומנה מדגים את התפישה הזו לחלוטין. אותן משפחות, שלוקחות על עצמן להעניק בית ולטפל בילד בסיכון, חושבות שהן עושות חסד רק עם הילד עצמו, אולם בדרך, אין ספור גורמים שבאים איתן במגע נתרמים מהאומנה, לעיתים בצורה מפתיעה מאוד. ההשפעה המתגלגלת הזו יכולה לתרום למעגלים שניים ושלישיים ולעשות הבדל של ממש בחברה הישראלית.

 

שיתוף פעולה בין ארגון "אור שלום" לסטודנטים מבית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה - הוליד סרט מיוחד שמעניק משמעות חדשה למושג "בית". הסרט נוצר במסגרת התמחות שיווקית ופוליטית, המעניקה לסטודנטים אפשרות ליצור קמפיינים לעמותות תוך הקניית מיומנויות באסטרטגיה, קריאייטיב, דיגיטל והפקה. את הסרט יצרו והפיקו רננה תורג'מן, אלעד סער אביר, הדס ברנשטיין, תומר ימיני, ניצן אביעוז ואור-אל איינהורן-פרוכטר, בהנחיית המרצים שירי בכר דיין ואילן לזרוביץ'. צפו:

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מעבר לאקט עצמו של פתיחת הלב והבית וגידול ילד שהוצא מביתו על ידי משרד הרווחה בעקבות הזנחה, התעללות או חוסר מסוגלות הורית, שיש בו נתינה אינסופית וחלוקה של האושר המשפחתי הפרטי עם ילד הזקוק נואשות לבית חם, מדובר בהזדמנות של ממש ליצור שינוי בחייהם של אנשים נוספים.

 

כך למשל, משפחות אומנה רבות מספרות עד כמה האומנה שינתה את עולמן. הן מעידות שמעולם לא ידעו עד כמה המשפחה שלהם חזקה לפני שלקחו על עצמן את הטיפול בילד אומנה. למרות אינספור הקשיים, המעשה עצמו, בו משפחה פועלת כיחידה אחת למען מטרה נעלה, כאשר כל יום רואים את השינוי שהם מחוללים בילד קטן, מעניק למשפחות האומנה תחושה יוצאת דופן. ההרגשה היא שמדובר במעין "משימה משפחתית", שכל המשפחה מתגייסת כדי להצליח בה, וזו הרגשה מגבשת מעין כמוה.

 

לראות את הפוטנציאל בכל אדם

היא גם מלמדת אותם לראות את הפוטנציאל בכל אדם וכיצד לא להסתכל בקנקן אלא במה שיש בו. בעולם שהופך יותר ויותר חומרני ועסוק בחיצוניות ובשיח רדוד, מדובר בסדנה לחיים שהם לא יוכלו לקבל באף בית ספר וכנראה גם לא באף מקום אחר.

 

אפילו החברים של האחים האומנים, שנחשפים גם הם מגיל צעיר למאמצים של חבריהם עבור ילד אחר, נתרמים מכך לאין ערוך ולומדים שיעור לחיים. לא פעם, משפחה שראתה כיצד השכנים שלהם לקחו ילד אומנה וכיצד הוא פורח ומקבל התחלה חדשה בחיים בזכותם, קיבלו השראה והצטרפו גם הם למעגל משפחות האומנה שעושות מלאכתן קודש.

 

מעגל נוסף שנתרם ממעשה האומנה הן המשפחות הביולוגיות של הילדים שגדלים באומנה. בניגוד לתפישה הרווחת, אומנה היא הסדר זמני, והשאיפה היא להחזיר את הילדים שהוצאו מביתם בחזרה לחיק המשפחות הביולוגיות שלהם. תהליך האומנה מאפשר להורים הביולוגים זמן לטפל בעצמם ולהחזיר לעצמם את המסוגלות ההורית ואת יכולתם לטפל בילדיהם, בה בעת שהם יודעים שהילדים מטופלים במסגרת משפחתית בטוחה ויציבה.

 

הכרת תודה שגורמת להם לרצון עז להחזיר לחברה

לעיתים, משפחות האומנה יוצרות קשרים מדהימים עם ההורים הביולוגיים והם מגדלים את הילד ביחד, כשהם לומדים ותורמים אחד לשני. במסגרת האומנה, "אור שלום" עורכת עם ההורים הביולוגים מפגשי העצמה וחיזוק שמטרתם להחזיר להם את המסוגלות ההורית ורבים מהם מעידים שתהליך האומנה סייע להם לחזק את הקשר עם ילדיהם ולימד אותם מיומנויות הוריות ששינו לחלוטין את מערכת היחסים ביניהם.

 


לימד אותם מיומנויות הוריות ששינו לחלוטין את מערכת היחסים ביניהם

 

ולבסוף, ישנם ילדי האומנה עצמם, שעבורם האומנה היא תמיד חוויה מכוננת. אותם ילדים, שחוו הרבה חוויות קשות בחייהם הקצרים, הופכים לא פעם להיות מבוגרים מדהימים. לא רק שהם אסירי תודה למשפחות שגידלו אותם, אלא שהכרת התודה הזו גורמת להם לרצון עז להחזיר לחברה ולסייע לאנשים אחרים שנמצאים במצבים קשים וזקוקים לעזרה, ביניהם גם ילדים שנמצאים במצב שבו הם היו עד לפני זמן קצר.

 

לדוגמא מיקה (שם בדוי), שגדלה במשפחת אומנה וכיום משמשת חונכת לבני נוער וצעירים אחרים שגדלים במשפחות אומנה, במסגרת "תכנית הבוגרים" של "אור שלום". או אחת ממנחות האומנה שלנו שגדלה במשפחתון וכבר אז החליטה שכשתגדל היא תסייע לילדי אומנה ולמשפחותיהם לפלס את דרכם לעתיד טוב יותר. כל בוגר אומנה כזה, שמגיע להישגים ומצליח להשתלב בחברה כאדם בוגר, משמש מודל לילדי אומנה רבים אחרים, ומעורר השראה בליבם למה שהם יכולים להיות.

 

בגלל כל הסיבות הללו, האומנה היא חוד החנית של ההתנדבות בישראל. אותן משפחות, שמעניקות בית לילד אחד, שניים ולעיתים אפילו שלושה או ארבעה ילדים, משחררות אל העולם כוח חיובי, שההשפעה שלו חורגת אף מהמעשה עצמו ועוברת הלאה להשפיע על אנשים אחרים, אשר מיטיבים גם עם אינספור גורמים אחרים וכן הלאה. אין ספק שאומנה היא משימה לא פשוטה, הדורשת השקעה ואף הקרבה רבה, ובדיוק משום כך, המשפחות שעושות זאת, הן דוגמא ומופת בחברתנו.

 

הכותבת היא מנכ"לית ארגון "אור שלום", המטפל בילדים ונוער בסיכון

משפחות המעוניינות להיות משפחות אומנה מוזמנות לפנות לארגון "אור שלום" בטלפון 03-5417000 או במייל: Omna@Orr-Shalom.co.il  .

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים