המשקיעים עוזבים: צניחה במכירת דירות
על פי סקירת האוצר, בחודשים אפריל-מאי 2016 נמכרו 9,000 דירות - ירידה חדה של 18% לעומת חודש מרס ושל 5% לעומת התקופה המקבילה ב-2015. את הצמצום במספר העסקאות הובילו משקיעי הנדל"ן
בחודשים אפריל-מאי השנה חלה ירידה של 18% בהיקף הדירות שנמכרו לעומת חודש מרס. כך עולה מהסקירה הכלכלית השבועית שפרסם היום (א') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר, העוסקת בענף הנדל"ן למגורים בחודשים אפריל-מאי 2016. על פי הנתונים, בחודשים אלה התייצב מספר העסקאות על 9,000 דירות. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד נרשמה ירידה של 5% בהיקף הרכישות. את הירידה בעסקאות הובילו משקיעי הנדל"ן, עם צניחה של 37% בהשוואה ל-2015.
כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:
המתווך שעקץ את פיני גרשון - לשנתיים מאסר
הבהלה לנדל"ן: 46 דירות נמכרו ב-45 דקות
הצעת חוק: נקודת זיכוי במס לשוכרי דירות
ביהמ"ש: מנכ"ל אדמה ייפרד מהלנד רובר
בפילוח בין דירות חדשות לבין דירות מיד שנייה נמצא כי חלה ירידה רצופה במכירת דירות חדשות בחודשיים אלו, בשיעור מצטבר של 20% בהשוואה לחודש מרס. מכירת דירות יד שנייה רשמה ירידה מתונה יותר, בשיעור מצטבר של 14%, אולם באוצר מציינים כי עדיין בהשוואה היסטורית - רמת העסקאות בדירות יד שנייה בחודש מאי האחרון נמצאת בחצי התחתון של התפלגות העסקאות ב-8 השנים האחרונות.
יתרה מזאת, בהשוואה לרמת העסקאות בחודש מאי עצמו באותן שנים נמצא כי רק במאי 2011, על רקע המחאה החברתית, ובמאי 2014, על רקע ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס, נרשמה רמת עסקאות נמוכה יותר במכירת דירות יד שנייה. באוצר מסבירים כי רמה נמוכה זו עשויה להיות מיוחס לירידה החדה ברכישות המשקיעים, כאשר במרבית האזורים עיקר פעילותם הייתה בפלח השוק של דירות יד שנייה.
משקל רכישות המשקיעים בסך העסקאות בחודשים אפריל-מאי נע בטווח של 19%-20% - נמוך במעט ממשקלם בסך העסקאות ברבעון הראשון וכן בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, טרם הכבדת מס הרכישה. רכישות המשקיעים בחודש אפריל הסתכמו ב-1,700 דירות - צניחה של 27% בהשוואה לחודש מרס וירידה של 20% בהשוואה לאפריל אשתקד. כמו כן, במאי נרשם גידול מתון של 4% ברכישות המשקיעים בהשוואה לאפריל, אף שמדובר בתוספת רכישות של 70 דירות בלבד.
עוד בערוץ הנדל"ן: האם הגרושים מעלים את מחירי הדירות? מוזמנים לצפות
המשקיעים קונים פחות במרכז
בפילוח גיאוגרפי בולט אזור המרכז, בדומה לחודשים הקודמים, ברמה הנמוכה של רכישות המשקיעים באזור. סך הדירות שנרכשו להשקעה באזור זה בחודשים ינואר-מאי 2016 עמד על 1,200 דירות בלבד. מספר זה נמוך ב-7% ממספר הדירות שנרכשו בחודש יוני אשתקד. אמנם אותו חודש התאפיין ברמת שיא ברכישות, על רקע הקדמת רכישות המשקיעים טרם הכבדת המיסוי, אולם עדיין זהו האזור היחידי בו מספר הדירות שנרכשו להשקעה במהלך חמשת החודשים הראשונים של השנה נמוך מסך רכישות המשקיעים ביוני אשתקד.
באוצר מבהירים כי העובדה שלפיה אזור זה מתאפיין מאז תחילת השנה גם בגידול במכירות המשקיעים, כאשר במקביל שווקו באזור זה מאז תחילת השנה מאות דירות במסגרת תוכניות מחיר מטרה ומחיר למשתכן, עשויה לרמז על השפעה של שיווקים אלו על ציפיות המשקיעים ביחס לפוטנציאל הרווח הגלום בהמשך החזקת הנכס או רכישת נכס להשקעה באזור זה.
אזור נוסף שבולט בירידה חדה ברכישות המשקיעים בחודשים אפריל-מאי הוא נצרת, הכולל בין היתר את עפולה. משקל המשקיעים בסך העסקאות באזור זה נע בחודשיים אלו בין 6%-7% - רמת שפל היסטורי באזור זה, המהווה גם ירידה חדה לעומת מרס וירידה חדה עוד יותר לעומת מאי אשתקד. בסך הכל נרכשו 20 דירות להשקעה באזור במאי, לעומת מספר גבוה פי 3 בממוצע חודשי בשנים האחרונות.
משקל רוכשי דירה ראשונה בחודש אפריל הגיע לרמתו הגבוהה ביותר בשנים האחרונות, זאת על רקע תחילת המכירות בפועל לרוכשים במסגרת הפרויקטים של מחיר למשתכן. פרויקטים אלו, ששווקו בעפולה ובלוד, הביאו את רכישות הזוגות הצעירים באזור נצרת לרמתם ההיסטורית הגבוהה ביותר, ובאזור רחובות קרוב לרמת השיא.