שתף קטע נבחר

 

"טראמפ והרפובליקנים מנסים שנים להרוס את הילרי קלינטון. אנשים אחרים היו מתמוטטים"

"99.9% מהאמריקנים לא שמעו על ה-BDS", מספר ל-ynet מושל וירג'יניה הדמוקרטי טרי מק'אוליף, שרוצה לראות יותר ויותר תיירים ועסקים ישראליים במדינתו. האיש, שנחשב לאחד המקורבים ביותר לקלינטונים, חושב שמזכירת המדינה לשעבר היא המועמדת הטובה ביותר לתפקיד הנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב - ואם צריך הוא יילחם באליגטור כדי שהיא תיכנס לבית הלבן

 

 

מושל וירג'יניה. עמד בראש משלחת לישראל    (צילום : אלי סגל, יוגב אטיאס )

מושל וירג'יניה. עמד בראש משלחת לישראל    (צילום : אלי סגל, יוגב אטיאס )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מועמד לנשיאות ארצות הברית צריך לקבל 270 אלקטורים כדי לזכות במפתח לבית הלבן. אם שואלים את מושל וירג'יניה טרי מק'אוליף, הבחירות שייערכו ב-8 בנובמבר יסתיימו בתוצאה אחת בלבד – הילרי קלינטון תהיה הנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב. המתמטיקה עומדת לצדה של מזכירת המדינה לשעבר, הוא מסביר בראיון ל-ynet, וגם העובדה שמולה ניצב מועמד רפובליקני שחזק ברעש ובצלצולים ובהעלבת כל מי שרק אפשר, אבל חלש ביותר במהות וחסר כל ניסיון פוליטי ודיפלומטי – איל הנדל"ן מניו יורק, דונלד טראמפ.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ של ynet

 

מק'אוליף, בן 59, הגיע לישראל בראש משלחת של כ-18 מבכירי הממשל והמשק בווירג'יניה, בהם שר המסחר והכלכלה, שרת הטכנולוגיה והמדע, שר החקלאות, ראשי החברות המובילות, ענף התיירות ועוד במטרה לקדם את הקשר הכלכלי והעסקי בין המדינות וכן את התיירות ביניהן. "אנחנו רוצים לעודד עסקים ישראליים להגיע לווירג'יניה", מסביר המושל, רגע קצר אחרי שצילם בטלפון הנייד שלו את חופי תל אביב ממרומי קומה 14. "אנחנו רוצים שעסקים או חברות מישראל שרוצים להקים את הבסיסים שלהם באמריקה יגיעו לווירג'יניה. אנחנו מדינה שמאוד מעודדת עסקים. יש לנו עובדי הייטק רבים במדינה, יש לנו מרכזי מאגרי נתונים רבים במדינה, מרכז הלוחמה בסייבר נמצא אצלנו במדינה, ואנחנו רוצים את הישראלים – אנשי העסקים והתיירים".

 

עילוי בגיוס כספים. מושל וירג'יניה טרי מק'אוליף (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
עילוי בגיוס כספים. מושל וירג'יניה טרי מק'אוליף(צילום: מוטי קמחי)
לדברי מושל וירג'יניה, יותר ממאה אלף ישראלים מבקרים מדי שנה במדינתו, שעדיין לא נחשבת יעד תיירות מועדף על רוב הישראלים. אלה מצדם נוהרים בימים אלה ובכלל מדי קיץ וגם במהלך השנה ליעדים כמו ניו יורק, פריז, רומא, טורקיה, תאילנד ויוון. מק'אוליף רוצה לשנות את המציאות הקיימת ולשווק את וירג'יניה לקהל הישראלי. לשם כך הוא מגייס את נופי המדינה – ובעיקר את ההיסטוריה העשירה שלה. "יש לנו דברים ייחודיים ביותר להציע לתיירים הישראלים שמגיעים לווירג'יניה. האומה שלנו החלה את דרכה כששלוש ספינות הגיעו ב-1607 מאנגליה לג'יימסטאון, וירג'יניה", מזכיר מק'אוליף את התיישבות הקבע הראשונה של אנגליה ב"עולם החדש", שלימים הפכה לארצות הברית של אמריקה. "וירג'יניה מלאה באתרים היסטוריים: הבית של ג'ורג' וושינגטון (הנשיא הראשון של ארה"ב), מאונט ורנון; הבית של תומס ג'פרסון (הנשיא השלישי של ארה"ב) מונטיצ'לו; בניין המושל בריצ'מונד נחשב לאחד הוותיקים ביותר בארה"ב; הקפיטול (מושב ממשלת מדינת וירג'יניה) שעוצב ונבנה על ידי תומס ג'פרסון; וריצ'מונד, אגב, הייתה מקום מושבה של הקונפדרציה (איחוד מדינות הדרום) במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית".

 

מחופי ים ועד טיול בהרים: וירג'יניה מחכה לישראלים

לצד ההיסטוריה מציע מושל וירג'יניה לישראלים אטרקציות תיירותיות שונות ומגוונות – מביקור בחופי ים "מרהיבים", בפארקים לאומיים ובמגרשי גולף, דרך טיול בהרים וכלה בלינה באתרי נופש.

"אם אתם רוצים לבוא וממש לראות את אמריקה, את מקום לידתה של האומה – את כל ההיסטוריה הגדולה שלנו לצד חופים נהדרים והרים – בואו לווירג'יניה. יש לנו חבילות נופש לא רעות וזולות. יש לנו כ-160 מבשלות בירה ויותר מ-200 יקבים בכל רחבי המדינה. פתחנו לא מזמן את שביל הצדפות (באנגלית: Oyster Trail) החדש. משפחות יכולות לצאת להפלגה ולאסוף צדפות, לטייל בכרמים וליהנות מיין טוב", מספר מק'אוליף בהתלהבות גדולה.

 

מק'אוליף יכול להתמודד בקלות על תואר "המושל המעופף" בשל כמות הטיסות הרבה שלו, לרוב מחוץ לגבולות ארה"ב וכמעט אף פעם לא לנופש. הוא איש עסקים מבטן ומלידה וכל נסיעה מעבר לים מנוצלת על ידו לסגירת עסקות סחר ותיירות.

 

"מתי ילמדו הרפובליקנים שלא לתקוף את ההיספנים?". טראמפ וקלינטון (צילום: AFP, רויטרס) (צילום: AFP, רויטרס)
"מתי ילמדו הרפובליקנים שלא לתקוף את ההיספנים?". טראמפ וקלינטון(צילום: AFP, רויטרס)
"זו הפעם ה-91 שאני יוצא לחו"ל מאז שהושבעתי לתפקיד מושל וירג'יניה", אומר מק'אוליף. "הבאתי 730 פרוייקטים כלכליים חדשים לווירג'יניה. הכנסתי למדינה השקעות בשווי 12.7 מיליארד דולר מאז שהתחלתי בתפקידי – שיא בווירג'יניה. אני נוסע הרבה לחו"ל. יותר מ-95 אחוזים מהלקוחות שלנו גרים מחוץ לאמריקה. אני נוסע למקום שבו נמצאים הלקוחות שלי. אתה לא יכול לנהל משא ומתן על העסקות האלה דרך הטלפון. אתה צריך לשבת פנים מול פנים, לנהל שיחות טובות. חתמנו על הסכם אסטרטגי עם שטראוס ועם חברות ישראליות אחרות, ואנחנו משכנעים חברות נוספות להגיע אלינו לווירג'יניה. כבר עתה פועלות בווירג'יניה חברות ישראליות רבות".

 

המדינה האגררית שהצמיחה שמונה נשיאים אמריקנים

במשך שנים רבות הייתה וירג'יניה מדינה חקלאית אגררית, אך בשנים האחרונות היא עוברת מהפכה גדולה. ההייטק והטכנולוגיות המתקדמות תופסים מקום מרכזי במדינה. אחת הסיבות לכך היא ההגירה הגדולה לאזור צפון וירג'יניה של אנשים משכילים ודחיקתם של מקצועות הצווארון הכחול – אנשי עבודת הכפיים שלרוב משתכרים שכר נמוך. גם התחום הביטחוני תופס בווירג'יניה מקום מרכזי. "המיקום שלנו אסטרטגי ביותר מכל 50 המדינות של ארה"ב בכל הקשור לנושאי ביטחון: הפנטגון (משרד ההגנה האמריקני) נמצא כאן, ה-CIA (סוכנות הביון המרכזית), בסיס האימונים המרכזי של חיל הים – הגדול ביותר בעולם – נמצא בווירג'יניה, בעיר קוונטיקו, יש לנו 27 בסיסי צבא במדינה", מסביר מושל וירג'יניה.

 

עיניו של מק'אוליף נוצצות כשהוא מדבר על וירג'יניה – המדינה שהצמיחה מתוכה שמונה נשיאים אמריקנים: ג'ורג' וושינגטון, תומס ג'פרסון, ג'יימס מדיסון, ג'יימס מונרו, ויליאם הנרי הריסון, זאכרי טיילור, ג'ון טיילר, ו-וודרו וילסון. הוא רוצה מאוד לראות אצלו עסקים ותיירים ישראלים, אך באותה עת רוצה שגם עסקים ומוצרים מווירג'יניה יעשו את דרכם לישראל. "זה חייב להיות הדדי", הוא מסביר.

 

"חברה טובה, נשמה טובה". קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
"חברה טובה, נשמה טובה". קלינטון(צילום: AP)
מק'אוליף נולד בסירקיוז, ניו יורק, ב-1957, למשפחה קתולית ממוצא אירי. הוא למד באוניברסיטה הקתולית ולאחר מכן למד משפטים בג'ורג'טאון. עם סיום לימודיו פתח משרד עורכי דין והקים בנק. הוא התחתן ב-1988 עם דורותי סוואן ולשניים חמישה ילדים.

 

"אהוד ברק הניח על השולחן הצעה פנטסטית, יאסר ערפאת פישל"

את דרכו בפוליטיקה החל מק'אוליף בגיל 23 כמנהל פיננסי של ג'ימי קרטר ושבר שיאים בגיוס כספים וזכה למוניטין רב בתחום. פעם אחת, למשל, הוא נאבק עם אליגטור עבור תרומה בסך 15 אלף דולר. אלא שחוץ מגיוס תרומות, התמחה מק'אוליף גם בהשקעות ובהקמת חברות.

 

מק'אוליף נחשב לאחד האנשים המקורבים ביותר לקלינטונים, ולא בכדי. הוא ניהל את קמפיין הבחירות לנשיאות של ביל קלינטון לכהונה שנייה ב-1996, גייס כספים רבים לקמפיין והוביל את הנשיא הדמוקרטי לניצחון. השניים הפכו לחברים טובים ביותר ושיתפו פעולה בקביעות גם במגרש הגולף. "אני חבר טוב מאוד של הנשיא לשעבר. ביליתי איתו אלפי שעות בשיחות", מספר מק'אוליף. "יכולנו להביא שלום למזרח התיכון. אהוד ברק הניח על השולחן הצעה פנטסטית, אבל יאסר ערפאת פישל. הוא היה צריך לקבל אותה. זה עצוב מבחינה היסטורית כי יכולנו להשיג משהו. הילרי מבינה את המצב ואני יודע שהיא תנסה לתת לזה צ'אנס נוסף אם תיבחר לנשיאה. הלוואי ונוכל להשיג באזור פתרון קבע. אנו מכירים בזכותה של ישראל להגן על עצמה".

 

בשנים 2005-2000 היה מק'אוליף יו"ר הוועדה הדמוקרטית הלאומית וגם בתפקיד זה שבר שיאים בגיוס כספים (578 מיליון דולר) והיה לכוכב עולה בשמי המפלגה. בשנת 2008 הוא היה יו"ר קמפיין הבחירות לנשיאות של הילרי קלינטון, אך הגברת הראשונה לשעבר לא הצליחה לצלוח את הפריימריז הדמוקרטיים והפסידה לסנאטור מאילינוי, ברק אובמה, שלימים נבחר לנשיא ארה"ב.

 

שיחק גולף בקביעות עם מושל וירג'יניה. ביל קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיחק גולף בקביעות עם מושל וירג'יניה. ביל קלינטון(צילום: AFP)
בשנת 2009 התמודד מק'אוליף על תפקיד מושל וירג'יניה, אך הפסיד בבחירות, אך כעבור ארבע שנים ניסה שוב והפעם שפר מזלו כשגבר בפער קטן על איש תנועת "מסיבת התה" האולטרה-שמרנית קן קוצ'ינלי. הייתה זו הפעם הראשונה מאז 1973 שהמפלגה שמנצחת במרוץ למושלות המדינה היא גם זו ששולטת בבית הלבן.

 

מחזיק במשרה הטובה ביותר בארה"ב

אם שואלים את מק'אוליף, הוא מחזיק מבחינתו במשרה הטובה ביותר בארה"ב. יותר טובה מנשיא ובטח מסנאטור או מחבר בית נבחרים. "כשאתה מושל אתה הבוס. אתה מקבל החלטות, יש לך סמכויות ביצועיות אדירות. כששאלו אותי אם אי פעם אהיה סנאטור השבתי שלעולם לא אהיה סנאטור. משום שיהיה לי קשה לשבת בגוף שבו יושבים עוד 99 חברים ולא עושים יותר מדי. זה לא בטבע שלי. אני מגיע מעולם העסקים והתאגידים. עולם שבו אתה סוגר עסקים במהירות, בניגוד למה שקורה בעולם החקיקה. אני אוהב להיות מושל.

 

מק'אוליף נחשב לידיד קרוב ביותר של ישראל וביקר בה פעמים רבות, אך ביקורו הנוכחי בארץ הקודש הוא הראשון שלו בתפקיד מושל וירג'יניה. לדבריו, התדמית של ישראל בווירג'יניה טובה מאוד, אך הוא מודה שלא כל תושבי וירג'יניה מכירים את ישראל, אלא בעיקר אלה שגרים בצפון המדינה, באזור שנושק לבירה וושינגטון די סי, ועובדים בממשל הפדרלי. כאשר הוא נשאל על מידת התמיכה שזה זוכה ארגון ה-BDS בארה"ב בכלל ובווירג'יניה בפרט, הוא מעיד בנחרצות כי הארגון שקורא להחרים מוצרים ישראליים ואת ישראל לא השיג דריסת רגל באמריקה בלשון המעטה. "אם תשאל 99.9 אחוזים מהאמריקנים על ה-BDS, לא יהיה להם מושג על מה אתה מדבר. בישראל הנושא הזה ודאי חשוב לכם, אבל האמריקנים מודאגים בעיקר אם יש להם עבודה ואם הילדים שלהם מקבלים חינוך איכותי. האמריקנים דואגים בעיקר לחיים שלהם. רוב האנשים בכלל לא קוראים יותר עיתונים ובאמריקה בכלל לא מדווחים על ה-BDS. מי שלא נמצא כאן בפוליטיקה לא ממש מתעניין בזה".

 

ב-2008 היא לא הצליחה לצלוח את הפריימריז הדמוקרטיים. קלינטון ואובמה ב-2008 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ב-2008 היא לא הצליחה לצלוח את הפריימריז הדמוקרטיים. קלינטון ואובמה ב-2008(צילום: AFP)
מושל וירג'יניה לא מפחד לעשות עסקים עם ישראל על רקע הלחץ הבינלאומי עליה להגיע להסדר עם הפלסטינים, ומסביר כי בסופו של דבר האינטרס העסקי גובר על הכול. "הייתי בעומאן, בכוויית ובאיחוד האמירויות וסגרתי עסקות. אני נוסע לכל מקום. אם אתה רוצה לעשות איתנו עסקים, נעשה אתך עסקים. לאף אחד בעולם הערבי לא אכפת אם ביקרתי בישראל וחתמתי בה על הסכמי סחר".

 

"קלינטון חכמה וקשוחה ותמיד הייתה תומכת של ישראל"

"יש לי חברים בכל העולם. בעולם הערבי רואים אותי בטלוויזיה ויודעים שאני ידיד קרוב של ישראל ושתמיד הגנתי עליה. צריך להודות בזה – ישראל היא הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון והיא תומכת גדולה של אמריקה", אומר מק'אוליף.

 

אם עיניו של מק'אוליף נוצצות כשהוא מדבר על וירג'יניה, הרי שהן לא פחות נוצצות כשהוא מדבר על מזכירת המדינה לשעבר והחברה הקרובה, הילרי קלינטון. ולא, למרות הביקורות הרבות עליה – בעיקר מצד הרפובליקנים – אין למושל וירג'יניה ספק לרגע אחד שקלינטון היא הבחירה הטובה ביותר לתפקיד נשיאת ארה"ב. "ניהלתי בעבר את קמפיין הבחירות של הילרי, תמכתי בה. אני חבר שלה ומכיר אותה שנים רבות. היא חכמה, היא קשוחה, היא נאמנה. יצאתי איתה לחופשות, אני מכיר אותה היטב אישית, יש לה נשמה טובה, היא אוהבת אנשים, היא נלחמה במשך כל חייה למען נשים וילדים, יש לה ניסיון רב. היא תמיד הייתה תומכת נלהבת של ישראל".

 

מבחינת מושל וירג'יניה הדמוקרטי, הבחירות הקרובות לנשיאות ארה"ב הן סיפור סגור. הוא מתקשה לראות תרחיש שבו טראמפ הרפובליקני גובר על קלינטון ונבחר לנשיא ארה"ב. נכון, מק'אוליף משוחד בכל הקשור לקלינטונים, אבל כדי לחזק את תחזיותיו הוא מציג כמה נתונים. "אי אפשר לעולם לקחת שום דבר כמובן מאליו ואני לא עושה את זה. אבל תראו היכן אנחנו נמצאים כיום. אם מסתכלים על מפת האלקטורים אז הדמוקרטים כבר מחזיקים בסביבות 240 אלקטורים (כאמור, מספר האלקטורים הנדרש כדי לנצח בבחירות לנשיאות ארה"ב הוא 270).

 

האם הוא יהיה הבחירה של קלינטון לסגן הנשיא? הסנאטור טים קיין מווירג'יניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האם הוא יהיה הבחירה של קלינטון לסגן הנשיא? הסנאטור טים קיין מווירג'יניה(צילום: AFP)
מדי ארבע שנים בוחרים האמריקנים את הנשיא שלהם ומדי ארבע שנים, שדה הקרב הגדול בין המועמדים לנשיאות מתרחש כמעט תמיד ב"מדינות המתנדנדות", אותן מדינות שבבחירות מסוימות ייפלו לידי הרפובליקנים ואילו בבחירות לאחר מכן יעברו לידיים דמוקרטיות. "אם מסתכלים על 'מדינות מתנדנדות' כמו פלורידה, וירג'יניה, ניו המפשייר, אוהיו, נבאדה, איווה וקולורדו", אומר מק'אוליף, אני חושב שהילרי מובילה בכל אחת מהן.

 

"וירג'יניה ה'מתנדנדת' בידיים של קלינטון"

בשתי מערכות הבחירות האחרונות בווירג'יניה (2008 ו-2012) ניצח אובמה הדמוקרטי, ואילו ב-2000 וב-2004 הייתה המדינה בידי ג'ורג' בוש הרפובליקני. למעשה, כשאובמה ניצח את מיט רומני בווירג'יניה לפני ארבע שנים – אחרי שקיבל 52.63 אחוזים מהקולות – הוא הפך למעשה לדמוקרטי הראשון שזוכה במדינה מאז לינדון ג'ונסון ב-1964.

 

מק'אוליף אמנם לא מנהל בימים אלה קמפיין בחירות לנשיאות עבור מועמד מסוים, אבל לצד עבודתו הרבה כמושל וירג'יניה הוא מקדיש חלק מזמנו לקיום עצרות תמיכה במזכירת המדינה לשעבר קלינטון. וירג'יניה היא כאמור "מדינה מתנדנדת" ונפילה שלה לידי הרפובליקנים לא באה בחשבון אם שואלים את מושל המדינה הדמוקרטי. סקרי דעת קהל אחרונים מראים שקלינטון מובילה בפער ממוצע של ארבעה אחוזים על פני טראמפ. מק'אוליף חושב שהפער גדול עוד יותר ומגיע ל-9 אחוזים. "מדי יום אני מבטיח לביל ולהילרי שאביא להם את וירג'יניה", אומר מק'אוליף.

 

"מאז שאני מושל, נוצרו 728 פרויקטים, נכנסו למדינה השקעות בשווי 12.6 מיליארד דולר. נוצרו 135,800 מקומות עבודה", מספר מק'אוליף. "שיעור האבטלה עמד על 5.4 אחוזים כשנבחרתי (ינואר 2014) והיום הוא עומד על 3.8 אחוזים – הירידה החדה ביותר זה 40 שנה. מה שאני אומר להילרי זה שאם אני מושל טוב ואנשים מאושרים אז היא תנצח בווירג'יניה. הדבר הכי חשוב שאני יכול לעשות זה לעזור לה בקמפיין ולהסתובב ברחבי המדינה כמו שעשיתי ב-2008-2007 בבחירות הקודמות של הילרי. הבעתי את דעתי בסוגיות שונות והגנתי על זכויות נשים וזכויות להט"בים. עברו כמה חקיקות קשות שעברו בבית הנבחרים שלנו בווירג'יניה על ידי השמרנים והרפובליקנים שהייתי צריך להטיל עליהם וטו. הפכתי את וירג'יניה למדינה פתוחה שמקבלת בברכה את כולם. הכלכלה שלנו פורחת, השקעתי מיליארדי דולרים בחינוך. האנשים מאושרים. ככה בדיוק תהיה אמריקה בראשות הנשיאה הילרי קלינטון – כמו בווירג'יניה".

 

""קלינטון מבינה במדיניות חוץ לעומק ולרוחב, מנהיגי העולם מכירים אותה והכי חשוב - הם מכבדים אותה" (צילום: AP) (צילום: AP)
""קלינטון מבינה במדיניות חוץ לעומק ולרוחב, מנהיגי העולם מכירים אותה והכי חשוב - הם מכבדים אותה"(צילום: AP)
"קלינטון מבינה במדיניות חוץ לעומק ולרוחב, מנהיגי העולם מכירים אותה והכי חשוב – הם מכבדים אותה. אבל שיהיה ברור, היא קשוחה מאוד ואנחנו צריכים את זה מאוד בעולם כיום. ונגדה מתמודד טראמפ, הצבא חושש ממנו. אתה לא יכול לשלוף דברים מהמותן. יש נושאים חשובים מאוד שצריך להתמודד איתם, יש משברים שצריך לטפל בהם. היא הולכת לנצח.

 

"נגעל מהקמפיין של הרפובליקנים, כולנו באמריקה מהגרים"

מושל וירג'יניה, כאמור, לא ממש סופר את טראמפ – ולדעתו המיליארדר מניו יורק הביא זאת על עצמו. "טראמפ תרם לי 25 אלף דולר כשרצתי לראשונה לתפקיד מושל וירג'יניה", מודה מק'אוליף. "אני מכיר אותו זמן רב, הוא אמר והוסיף שנגעל מאוד ממה שקרה בפריימריז הרפובליקניים. "חשבתי שהם דרדרו את אמריקה לשפל. ההעלבות והתקיפות של נשים, של מוסלמים, האמירות שלא ניתן למוסלמים להיכנס לאמריקה, שנבנה חומה בגבול עם מכסיקו וניצור הפרדה בינינו לבינם. אם אינך אינדיאני שחי באמריקה אז כנראה שהגרת אליה ממדינה אחרת בעולם. כולנו מהגרים. 78 אחוזים מההצהרות של טראמפ התבררו כשקריות. הוא פשוט אומר מה שבא לו. נשיא ארה"ב זה ג'וב מאוד גדול ורציני. טראמפ מבצע טעויות רבות בנושא מדיניות חוץ ומסתבך עם מדינות".

 

לדברי מושל וירג'יניה, הרפובליקנים עדיין לא קלטו שההיספנים הם האוכלוסייה שצומחת בקצב המהיר ביותר בארה"ב ושמדי בחירות הם צוברים יותר ויותר כוח והשפעה אלקטורליים. "אם נקבל את הקולות של 65 אחוזים מההיספנים ויותר ננצח", אמר מק'אוליף. הוא מעריך כי כל זמן שהרפובליקנים ימשיכו לתקוף את האוכלוסייה ההיספנית, במקום לאמץ אותה לחיקם, הם ייתקעו מאחור. "מושלים רפובליקנים אמרו לא מזמן שלא ייתנו למהגרים להיכנס למדינה שלהם", אומר מושל וירג'יניה הדמוקרטי. "אין שום גדר בין וירג'יניה למרילנד שצריך לעבור דרכה או מעליה. הם סתם אמרו וממשיכים לומר את זה מסיבות פוליטיות טקטיות. אם הם ימשיכו לתקוף את ההיספנים בפלורידה, בניו מכסיקו, בקולורדו, הם לא יתקדמו לשום מקום".

 

אף שמושל וירג'יניה הדמוקרטי מלא ביקורת על טראמפ, העובדות הן שאיל הנדל"ן מניו יורק עם הפה הגדול עדיין זוכה לתמיכה לא מבוטלת. באופן די חסר תקדים בהיסטוריה הפוליטית האמריקנית, טוענים מבקריו של טראמפ, הוא מנהל קמפיין ללא אג'נדה, ללא התייחסות רצינית לסוגיות החשובות שעולות מדי בחירות - בהן הפלות, נישואים חד-מיניים ועוד - ועדיין, הוא מפגר אחרי קלינטון בווירג'יניה בפער קטן יחסית. "איך זה שקלינטון לא מובילה ב-20 אחוזים על טראמפ בווירג'יניה ובמדינות אחרות?", נשאל מושל וירג'יניה ומשיב: "זה משום שהמדינה שלנו מפולגת". לדבריו, יש אנשים בצד הרפובליקני שלעולם לא יצביעו לקלינטון, ויצביעו למועמד שלהם יהיה אשר יהיה. באופן דומה, הוא מסביר, בצד הדמוקרטי יהיו אנשים שיצביעו רק למועמד הדמוקרטי. לטענתו, האנשים שיכריעו את הבחירות הם העצמאים שמהווים 40-30 אחוזים מקולות הבוחרים. והם, לטענתו, נוטים בבירור להצביע לקלינטון. ואם כבר יימצאו רפובליקנים שלא יצביעו לטראמפ, מסביר מושל וירג'יניה, הם יבחרו לממש בכל זאת את זכותם האזרחית ויצביעו למועמד הליבטריאני גארי ג'ונסון. "במקרה של הצבעה לג'ונסון במקום לטראמפ, הניצחון כולו של קלינטון", מסביר מק'אוליף.

 

"קלינטון מובילה עליו בכל 'המדינות המתנדנדות'". טראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"קלינטון מובילה עליו בכל 'המדינות המתנדנדות'". טראמפ(צילום: AFP)
"העצמאים נוטים לצד שלנו והילרי קלינטון תהיה האישה הראשונה בתפקיד נשיאת ארה"ב", אומר המושל מק'אוליף בהחלטיות גמורה. בכלל, הוא גם חושב שמדי ארבע שנים ארה"ב נוטה יותר ויותר לצד הדמוקרטי וההוכחה הגדולה לכך היא תוצאות הבחירות לנשיאות בשנים האחרונות - כולל הבחירות השנויות במחלוקת בשנת 2000 שבסופן גבר המועמד הרפובליקני ג'ורג' בוש הבן על סגנו לשעבר של ביל קלינטון, אל גור. "ביל קלינטון ניצח ב-1992 וב-1996", אומר מק'אוליף. "אני לא רוצה לדבר על הבחירות ב-2000. גם שם ניצחנו וקיבלנו יותר מחצי מיליון קולות. שדדו אותנו בפלורידה. ואז היה את פיגועי 11 בספטמבר וג'ורג' בוש הבן ניצח בבחירות ב-2004".

 

הצלקת של פלורידה 2000: "שדדו אותנו מהנשיאות"

למרות הביטחון הרב של מושל וירג'יניה בניצחונה הקרוב של קלינטון, התחושה באוויר היא שעם כל הניסיון הפוליטי והדיפלומטי העצום שלה, המועמדת הדמוקרטית לנשיאות שהייתה פופולרית מאוד בתפקיד מזכירת המדינה האמריקנית, מתקשה להתרומם ויש לא מעט מצביעים שטוענים שהיא לא אמינה ושבשל כך יצביעו לטראמפ. איך זה קרה? "תקפו אותה במשך 40 שנה", מסביר מק'אוליף. "ניסו להרוס אותה פוליטית. ניסו לנצח אותה פוליטית. הכו אותה שוב ושוב משום שהיא דמוקרטית. הרפובליקנים היו רשעים כלפיה במשך שנים רבות. האישה הזאת נמצאת בזירה הציבורית במשך 40 שנה וסופגת מהם מכות ואש מדי יום ומסיבה זו אני אוהב אותה. היא קמה בבוקר וממשיכה בדרכה. אנשים רבים אחרים היו כבר מתמוטטים. לא היא. משום שכמו שהיא אומרת: 'אני לא עובדת בשבילי, אני עובדת בשביל העם'". האם המתקפה החריפה מצד הרפובליקנים נגד קלינטון קשורה לעובדה שהיא אישה? מושל וירג'יניה לא משיב לשאלה זו באופן ישיר, ככל הנראה כדי שלא להפוך את המרוץ לנשיאות לקרב בין המינים, ולא חושב שהגברת הראשונה לשעבר צריכה לשנות את דרכה.

 

פוליטיקאים אמריקנים ששמם אינו דונלד טראמפ ידועים בלשונם הזהירה ולעתים רבות בפוליטיקלי קורקט מוגזם ביותר. לא כך הדבר כשמושל וירג'יניה נזכר בכאב רב בבחירות לנשיאות ב-2000 ותוקף בצורה קשה ביותר את בית המשפט העליון של ארה"ב. "בית המשפט העליון עצר את ההצבעה החוזרת בפלורידה. איך יכול בית המשפט העליון של ארה"ב לעצור את ספירת הקולות החוזרת?", תוהה מק'אוליף. "מדינת עולם שלישית לא הייתה עושה את זה. זה מביש. זו הייתה אחת ההחלטות הגרועות ביותר בתולדות ארה"ב - עצירת ספירת הקולות הלגיטימיים. אנחנו ניצחנו ב-2000, אבל לא יצא לנו מזה נשיא".

 

ממוקמת במקום אסטרטגי. צוללת אמריקנית בבסיס נופולק בווירג'יניה. (צילום: AP) (צילום: AP)
ממוקמת במקום אסטרטגי. צוללת אמריקנית בבסיס נופולק בווירג'יניה.(צילום: AP)

אטרקציה גדולה לתיירים שמגיעים לווירג'יניה. אחוזת ביתו של תומס ג'פרסון מונטיצ'לו (צילום: AP) (צילום: AP)
אטרקציה גדולה לתיירים שמגיעים לווירג'יניה. אחוזת ביתו של תומס ג'פרסון מונטיצ'לו(צילום: AP)

בסוף החודש יערכו שתי המפלגות את הוועידות שלהן - הוועידה הרפובליקנית תיערך בקליבלנד ב-21-18 ביולי, והוועידה הדמוקרטית בפילדלפיה ב-28-25 ביולי. מאותו רגע תתחיל הספירה לאחור עד 8 בנובמבר, יום הבחירות לנשיאות, ויגבר ביתר שאת הקרב בין טראמפ לבין קלינטון. שני המועמדים צפויים להופיע בוועידות המפלגות שלהם עם מועמדיהם לסגן הנשיא ואיש עדיין לא יודע במי יבחרו השניים. אם זה תלוי במושל וירג'יניה טרי מק'אוליף, קלינטון צריכה לבחור בסנאטור טים קיין מווירג'יניה לסגנה. "הצעתי להילרי לבחור את הסנאטור טים קיין (מושל וירג'יניה בשנים 2010-2006). אני לוחץ עליה חזק מאוד בנושא הזה", הוא אומר ופוסל את האפשרות שיתמנה בעצמו לתפקיד: "הילרי ואני דיברנו על זה. אני חושב שהיא הייתה רוצה שאהיה הסגן שלה, אבל אנחנו חברים טובים מאוד. חבל להרוס את זה".

 

כהונתו של מק'אוליף כמושל וירג'יניה צפויה להסתיים בעוד שנתיים משום שחוקי המדינה אוסרים על מושל להתמודד לכהונה שנייה רצופה. האם משמעות הדבר היא שנראה את חברם הקרוב של הקלינטונים בממשל הפדרלי הבא בראשות הנשיאה קלינטון - אם תיבחר לתפקיד? מק'אוליף לא משיב לשאלה. במקום זאת, הוא מזכיר שהוא בא מעולם העסקים ושייתכן מאוד שישוב אליו בתום הקדנציה שלו כמושל וירג'יניה. "אני אוהב את עולם העסקים, את היזמות, את החדשנות", הוא אומר.

 

כשנשאל אם ירצה להתמודד בעצמו על תפקיד נשיא ארה"ב, הוא השיב בחיוך: "תן לי קודם להביא את הילרי לבית הלבן". הוא גם אמר כי יסכים להיאבק באליגטור - כפי שעשה בעבר תמורת תרומה של 15 אלף דולר - אם הדבר יסייע למזכירת המדינה לשעבר והחברה הקרובה להיבחר לנשיאה הראשונה בתולדות ארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
"המתמטיקה לצדה". קלינטון
צילום: AFP
מומלצים