שתף קטע נבחר

"אבל כל הילדים מהכיתה נוסעים לחו"ל"

החופש הגדול הוא הוצאה כספית כבדה על ההורים שרוצים לבלות עם הילדים. מצד שני, אפשר לנצל את התקופה כדי ללמד אותם התנהלות נכונה עם כסף, ועל הדרך גם לגלות שאפשר ליהנות מבלי להוציא את הארנק

החופש הגדול הוא מפגש של ציפיות שונות של כל אחד מבני המשפחה. בעוד אנחנו, ההורים, מפנטזים על חופשה רגועה שתאפשר לנו מנוחה, הילדים כבר מדמיינים פארק מים, רכיבה על סוסים, סרט בקולנוע, לונה פארק ועוד ועוד, בהתאם להעדפותיו ותחומי העניין של כל אחד מהילדים.

 

זוהי תקופה העשויה לעמת אותנו עם רצונות וציפיות מצד הילדים כלפינו, שאת חלקם לא נוכל לממש בשל מגוון סיבות. זה מובן וטבעי שאנו רוצים שילדינו יהיו מרוצים, אבל זאת לא סיבה לנהוג שלא בהתאם ליכולתינו הכלכלית או לערכים החשובים לנו.

 

אולי יעניין אותך גם:

- ילדים שלמדו לקרוא לפני גיל 5 - כך זה קרה

- ציוד לתינוק - אפשר גם לא להוציא אלפי שקלים

- אפרת אנזל: "חסרות לי 5 שעות ביום"

 

שיחה משפחתית

לפני שנפנה לילדים, עלינו ההורים לנהל שיחה משותפת שתשקלל את היכולות הכספיות ותגדיר תקציב כולל לכל תקופת הקיץ, את המחויבות שלנו למקום העבודה בימי הקיץ, את המסגרות התומכות (כן, גם סבא וסבתא נכללים בקטגוריה זו), את הערכים שלנו ואת סגנון החיים שלנו – מה מתאים לנו ומה לא. רק לאחר שההורים מגבשים תמונת מצב המוסכמת על שניהם, נוכל לפנות לשיחה משפחתית בה משתתפים כל בני המשפחה.

 

בשיחה, נוכל להציע לילדים לקיים דיון משפחתי לבחור במשותף את הפעילויות האפשריות במסגרת שהגדרנו (למשל – איזה סרט נראה, לאיזה אתר אטרקציות ניסע, אילו פעילויות נקיים בבית וכו'). זאת הזדמנות נהדרת לאמן את הילדים שלנו בהקשבה לרצונות ולצרכים של כל אחד מבני המשפחה, ללמד אותם להתגמש, לבחור במסגרת גבולות ברורים, לדעת לוותר, וגם להיות מרוצים ממה שיש.

 

הזדמנות ללמד ילדים להתגמש וללמוד לוותר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הזדמנות ללמד ילדים להתגמש וללמוד לוותר(צילום: shutterstock)

זה מובן מאליו כי אף אחד מבני המשפחה לא יקבל מענה מלא לכל ציפיותיו. עם זאת, עלינו לתווך לילדים את הסיבה להחלטות שהתקבלו ולהיות נחושים איתן. יש לזכור כי תסכול הוא חלק מהחיים, הילד שלנו נחשף ועוד ייחשף ללא מעט אכזבות, תשובות שליליות ולשלל מצבים שאינם נוחים עבורו. התמודדות עם אכזבה, כבר בגיל הצעיר, תשפר את היכולת והמיומנות של ילדינו להתמודד במצבים אלה גם בעתיד.

 

לחצים חברתיים

פגשתי לא מעט הורים בזמן האחרון אשר סיפרו כיצד ילדיהם השפיעו עליהם לנסוע לחו"ל בטיעון הידוע "אבל כולם נוסעים", וזאת למרות הקושי הכלכלי הטמון בנסיעה זו. יש כאן היפוך תפקידים מסוכן - ההורה הוא הדמות הסמכותית והמנוסה המחויב להתנהל באחריות ובשיקול דעת.

 

התחשבות בלחצים חברתיים של הילד גם עלולה להיות הרסנית כלכלית וגם להעביר מסר חינוכי שגוי. הרי לעולם לא נוכל להיעתר לכל רצונות הילדים, ולכן, עלינו להעביר מסר ברור: כל משפחה מתנהלת בדרך אחרת. לנו אין יכולת כלכלית כרגע (או שאנחנו מסרבים לנסוע בשל סיבות אחרות), ועדיין אנחנו נהנים ממה שיש. כסף אינו ערובה להנאה או לאושר.

 

לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

עלינו להכשיר את ילדינו לראות את חצי הכוס המלאה. הרי ילד שכל הזמן רק ידרוש וידרוש, לא יוכל ליהנות או להעריך את מה שיש לו. הוא תמיד הוא ירצה עוד. אם הילדים שלנו יראו בבית מודל של הורים המרוצים בחלקם ויודעים להעריך את מה שיש, סביר שגם ילדינו יאמצו תפיסת חיים אופטימית. הרבה יותר נעים להתנהל כך בעולם לעומת תפיסת חיים פסימית היוצרת מרמור ואכזבות.

 

אפשר ליהנות בלי להוציא כסף

הרבה פעמים אנו נוטים לדחוס שלל פעילויות לכל יום בחופש. הילדים שלנו כבר מוצפים בשפע של גירויים ופעילויות ולעיתים אף נעשים חסרי שקט. לכן, מומלץ לשלב גם ימים רגועים בבית, בלי תוכניות גרנדיוזיות. הילדים זקוקים לשקט ולסביבה המוכרת. בהחלט מומלץ להגמיש את הגבולות של ימי השגרה בבית: ניתן לצפות יותר בטלוויזיה, לשחק יותר במחשב וכמובן סתם לבנות אוהל באמצע הסלון או לערוך פיקניק על השטיח.

 

ולא פחות חשוב, פעולות מהנות אלה הן בחינם, וגם את זה בהחלט ניתן לתקשר לילדים. כיף לנו להיות איתכם גם בבית! פשוט להיות איתכם. יש כאן הזדמנויות לשיחה, לתחביב משותף, לקירבה - מה שקשה יותר לעשות בסביבה הומה ומלאת גירויים.

 

ניתן גם לבקש מהילדים (הגדולים יותר) לחפש בילויים בחינם באיזור המגורים. באותה מידה ניתן לייצר פעילויות בחינם כמו שהות בגן שעשועים לא מוכר בשכונה אחרת וכו', עבור הילדים מדובר באטרקציה חדשה ומלהיבה.

 

באופן דומה, אם כבר יצאנו מהבית, בהחלט מומלץ לקחת איתנו אוכל וחטיפים. רצוי גם להסביר לילדים על פער המחירים, הרי לימוד של התנהלות כלכלית נבונה, הוא חלק מהתפקיד ההורי שלנו להכשיר אותם לחיים. יש לקבוע עם הילדים עוד בבית, מה ניקח ומה נקנה, ובכך נמנע ריבים מיותרים שמחבלים בהנאה של כולנו מהבילוי.

 

נדמה כי עם סיום החופש הגדול, אנחנו חוזרים לשגרה ומשחררים אנחת רווחה גדולה. עם זאת, יש לקוות כי החופשה מהנה לכל בני המשפחה והיא תייצר עבורנו רגעים וחוויות שננצור עוד הרבה זמן. וחוץ מזה, תיכף מגיעים ימי החופשה של חגי תשרי.

 

הכותבת היא מוסמכת מכון אדלר ומשרד החינוך להנחיית קבוצות הורים

 

הכול על החופש הגדול - צפו: 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאטרסטוק
אולי נעשה היום פיקניק בסלון?
צילום: שאטרסטוק
מומלצים