15 ישראלים נצורים בדרום סודן
הישראלים נקלעו למלחמת האזרחים העקובה מדם במדינה האפריקנית, והניסיונות לחלץ אותם עד כה עלו בתוהו. א': "אני מתחבאת מתחת למיטה שלי כבר 5 ימים בגלל היריות והפגזים"
15 אזרחים ישראלים, מחציתם אנשי עסקים ומחציתם עובדי ארגוני סיוע שונים, נקלעו למלחמת אזרחים עקובה מדם בדרום סודן שבה נהרגו כבר מאות בני אדם מאז סוף השבוע עקב קרבות קשים ועקובים מדם בין הכוחות הנאמנים לנשיא, סלבה קיר, ובין אלו הנאמנים ליריבו, ריק מצ'אר.
קולות של ירי ופיצוצים אדירים נשמעים ברחבי הבירה ג'ובה. מרבית הקורבנות נהרגו אתמול (ב') - ובסך הכול נספרו יותר מ-200 הרוגים. מרבית תושבי העיר מסתגרים בבתיהם, ואלפים בחרו לברוח לבסיסי האו"ם הקרובים כדי להגן על עצמם. ישנם דיווחים הטוענים כי לוחמים משני הצדדים בוזזים בתים וחנויות תוך העמדת פנים של פטרול ברחובות.
בתוך הקרבות הקשים במדינה הצעירה בעולם לכודים כעת 15 ישראלים: חלקם נצורים בג'ובה, שבה מתחוללים הקרבות העיקריים, והשאר מפוזרים במקומות אחרים. משרד החוץ הישראלי פועל בצינורות שונים לפנות את כל הישראלים, אולם עד אתמול היה שדה התעופה בג'ובה סגור, מה שמנע את האפשרות לחלץ אותם.
"זה עצוב שהמדינה בשנה החמישית לעצמאותה מידרדרת למצב של כאוס במקום לבנות את עצמה. כואב לי הלב, איני יודעת מה עלה בגורלם של חבריי ושל עובדי הארגון המקומיים, אני נחרדת מהמחשבה שחלקם נפגעו או חס וחלילה נהרגו", אמרה אמש א', ראש צוות ארגון הסיוע הישראלי "ישראייד", שנצורה במבנה בג'ובה. כבר חמישה ימים היא מתחבאת בחדרה מתחת למיטה. ליד ביתה יש טנקים שיורים פגזים מעת לעת.
"יש לנו אוכל ומים כרגע רק לשבוע. האי-ידיעה מתי זה ייגמר גורמת לי ולחבריי טראומה אמיתית", סיפרה א', והוסיפה בכאב: "אני זוכרת איך חגגנו את ימי העצמאות של דרום סודן בריקודים, בשירה ובחיבוקים. כולם היו מאוחדים. אבל עכשיו אין חגיגות. ג'ובה תחת אש. אנשים צועקים ובוכים. אין עוד שירה, אין ריקודים. יש רק מלחמה".
בדרום סודן לכודים גם עוד כמה מאות אזרחים זרים, ויש כמה ניסיונות לחלץ אותם. האמריקנים הנחיתו כוחות מיוחדים, ומדינות אחרות בונות תוכניות מילוט.
משרד החוץ הישראלי עומד בקשר עם כל הגורמים ופועל לחלץ את כל הישראלים מהמדינה. המשרד גם הוציא אתמול אזהרת מסע חמורה בנוגע לדרום סודן. עם זאת, גורמים במשרד החוץ אומרים כי נכון לעכשיו לא נשקפת סכנה לישראלים במקום, אבל ישראל פועלת לחלץ אותם כדי להימנע מהידרדרות.
נשיא דרום סודן אמנם הכריז על הפסקת אש, אבל כרגע המורדים לא מתייחסים להכרזה.