מכתב העגונות: "השליטה על חיינו הופקעה מאיתנו"
יוצאות למלחמת שחרור: עשרות מסורבות גט פנו במכתב לשרת המשפטים איילת שקד וליו"ר הוועדה למינוי דיינים, השר יובל שטייניץ, בקריאה למנות "דיינים עצמאיים ואמיצים". "כל אחת נלחמת מדי יום למען חירותה", כתבו
במשך שנים מביטות העגונות ומסורבות הגט מן הצד במחלוקות הפוליטיות המשתקות את בית הדין הרבני: דיינים פורשים, דיונים נדחים, תיקים נסחבים – ואלה בינתיים נאנקות בכלא הנישואים הכושלים. כעת, רגע לפני שהמוסד מושבת לחלוטין, הן יוצאות בקול זעקה לוועדת המינויים: התעשתו, מנו דיינים אמיצים, שחררו אותנו לחופשי.
ימים ספורים לפני שבית הדין הופך שוב למשותק, ולקראת דיון מכריע שיתקיים היום (ג') בוועדה למינוי דיינים, מתייצבות 44 מסורבות גט לקריאה משותפת, כמעט נואשת, לראשה, השר יובל שטייניץ, ולשרת המשפטים איילת שקד, בדרישה לקיים הצבעה בהקדם ולמנות דיינים חדשים, עצמאיים ואמיצים בגישה ההלכתית - גם מבלי לקבל את הסכמת החרדים.
כשמאחוריהן לא פחות מ-185 שנים של עגינות בסך הכול, כתבו הנשים: "אנו פונות מצינוק חיינו, שבו אנו כבולות כל אחת בעולמה, בכאבה. חירותנו והשליטה על חיינו הופקעו מאתנו. כל אחת ואחת מאיתנו נלחמת מדיי יום למען חירותה, אל מול סחטנות סוהרינו-בעלינו. אנו נלחמות על התקווה".
"פעמים רבות נכפת עלינו מערכה נוספת, מערכה אל מול גוף אשר משתף פעולה עם הסחטנות", הוסיפו מסורבות הגט, "ונאלצות להתמודד עם דיינים שיוצרים בפנינו חומות ומכשולים ומסרבים להפעיל את הכלים ההלכתיים והמשפטיים העומדים לרשותם".
הן סיכמו כי "מערכת בתי הדין צמאה לעוד דיינים רבים אשר מחוברים אל עמם, בעלי אומץ הלכתי, שאינם חוששים להוביל שינויים, והכול מתוך הבנה כי בדיני נפשנו עסקינן וכי עתידנו בכפם".
זה 9 שנים סובל בית הדין הגדול, הערכאה העליונה של השיפוט הדתי בישראל, ממחסור חמור בכוח אדם. דיינים רבים פרשו ממנו בהליך טבעי של יציאה לגמלאות, אולם בשל כיפופי ידיים בוועדה בין שמרנים לליברלים, ואפילו בין אשכנזים למזרחים, לא מונו להם מחליפים.
לפני כשנה, לאחר שלבית הדין חסר אף את מספר הדיינים המינימלי הדרוש להרכב אחד, הגיעו הצדדים להסכמות על מינויים זמניים של כמה רבנים, וזאת על מנת לאפשר את המשך תפקודו בזמן דיוני הוועדה - לכל הפחות במתכונת מצומצמת.
אלא שבמקום לנצל את תקופת הביניים לפתרון המחלוקת, זו רק העמיקה, עד שבג"ץ איבד את סבלנותו וקבע שהמינויים יפקעו בסוף שבוע זה. בינתיים לא נרשמת התקדמות לפשרה שתוציא את ועדת המינויים מהמבוי הסתום, ומי שמשלם את המחיר הם הזוגות המתגרשים – ובעיקר הנשים.
דינה, אם ל-2 בנות המסורבת גט זה 14 שנה, תיארה בשיחה עם ynet את מצבה: "ההחלטה לגביי ניתנה כבר בשנת 2012, אבל מאז לא קרה שום דבר. הדיינים בתיק מתחלפים - ואני נשארת בעגינותי. הגיע הזמן למנות דיינים שיפתחו את העיניים, שיבואו עם גישה אחרת, אמיצה יותר. אני בטוחה שאם היה מדובר בבת שלהם הם היו מוצאים פתרונות מזמן".
פנינה עומר, מנהלת "יד לאישה" מבית "אור תורה סטון", הארגון המייצג את הנשים, אמרה: "מדי יום אנו פוגשות נשים שנאלצות להתמודד עם תוצאות הימנעותה של הוועדה למינוי דיינים מלבצע את מלאכתה. מאחורי המאבקים הפוליטיים האלה יש נשים, והן אלו שמשלמות בסופו של דבר את המחיר".
ראש מוסדות "אור תורה סטון" וארגון "יד לאישה", הרב שלמה ריסקין, הוסיף: "ההלכה שיוצאת מהרבנות הראשית צריכה להיות הלכה של רגישות ואכפתיות. מדובר בנשים המצויות במצוקה מתמשכת קשה, וקיימת על כלל הגורמים החובה המוסרית לשלב ידיים למציאת פתרון בנושא".