חייבים חוק לשילוב עובדים עם מוגבלות במשרדי ממשלה
למרות התנגדות נציבות שירות המדינה, צריך לחייב בחוק שילוב ל 5% עובדים עם מוגבלות בגופים ממשלתיים, וצריך גם לאכוף שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה בממשלה!
לפני כמה חודשים התפרסם דוח של נציבות שירות המדינה על שילוב עובדים עם מוגבלות בעבודה בשירות המדינה. הנתונים - ממש לא טובים: רק 2.2% מהעובדים בשירות הציבורי הם אנשים עם מוגבלות.
לדף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה
בישראל חיים כ-800 אלף אנשים עם מוגבלות בגילאי עבודה ועוד כ-330 אלף ילדים עם צרכים מיוחדים. לפי סקר שפרסמה לפני חצי שנה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ל-14% מהאוכלוסייה בגיל 20 ומעלה יש מוגבלות תפקודית חמורה כלשהי, ול-40% בקרב בני 65 ומעלה. בערך 60% מהאנשים עם מוגבלות לא עובדים. מובטלים.
מבקר המדינה, קובע בדוח שפרסם ב- 2014 שסך האובדן של המשק כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות הוא 5 מיליארד שקלים כל שנה.
לאור כל הנתונים הללו, הוגשה הצעת חוק שתחייב את הממשלה על זרועותיה השונות (רשויות מקומיות, עיריות, חברות ממשלתיות, צה"ל, המשטרה וכמובן שירות המדינה ומשרדי הממשלה) לתת סיכוי שווה ולשלב 5% עובדים עם מוגבלות. את הצעת החוק הגישו - בין היתר - חברי הכנסת איציק שמולי, יואב קיש, נורית קורן וקארין אלהרר. הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה ונמצאת בדיונים לקראת קריאה שנייה ושלישית בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, שם מקדם אותה יו"ר הוועדה אלי אללוף.
הנציבות מתנגדת
בישיבה האחרונה, נדהמו כל הנוכחים לשמוע שנציבות שירות המדינה מתנגדת לקבוע בחוק אחוזים מפורשים. נציג הנציבות אמר בדיון שהם תומכים בקידום ייצוג הולם של אנשים עם מוגבלות משמעותית בשירות המדינה, אבל "לא יהיה נכון לקבוע מכסות / יעדים של הייצוג ההולם והמדרג או הדרך ולו"ז שלפיהם יש להשיג את היעד בחוק עצמו... קביעה שכזו פוגעת בגמישות הניהולית של כל מעסיק (לרבות המדינה). על כן אנחנו מבקשים לתת משקל לגמישות הניהולית של כל מעסיק לרבות הממשלה בכל הנוגע לניהול משאב ההון האנושי" וגם ש"קביעת יעדים בחוק יכול לעלות חשש לקיבוע: רוצה לומר כי קביעת יעד מספרי תגרום למעסיק להתמקד בהשגת היעד ויפספס את עניין קידום הערך עצמו של ייצוג הולם מעבר להשגת היעד המספרי בהעסקת קבוצת עובדים כזו או אחרת".המשמעות המעשית של הדברים האלה היא שנציבות שירות המדינה מתנגדת לחוק הטוב והנכון הזה.
אז אותנו מקומם שדווקא המדינה לא עומדת בדרישות של עצמה ולא נותנת סיכוי שווה לשילוב אנשים עם מוגבלות. הנתונים העלובים של העסקת אנשים עם מוגבלות בשירות המדינה מזכירים יותר מדינות נחשלות ולא את הסטנדרטים האירופים והאמריקנים. מדהים גם שהמדינה מוכנה להפסיד 5 מיליארד שקלים בשנה - ולא לשלב עובדים עם מוגבלות בשורותיה.
כידוע, בחוקי המכרזים לכח אדם יש חובה לתת העדפה מתקנה לאנשים עם מוגבלות במכרזים פומביים. אנחנו לא שמענו על מקרה אחד שבו חוק זה יושם ואכן ניתנה העדפה למישהו עם מוגבלות. להיפך, אנחנו רק שומעים על מקרים בהם אנשים עם מוגבלות לא מתקבלים לעבודה בגלל נכותם.
בעולם, דווקא נוהגים בצורה שונה: בגרמניה החוק מחייב כל מעסיק שיש לו יותר מ-25 עובדים להעסיק 5% עובדים עם מוגבלויות. בארצות הברית כל חברה שהיא ספקית של הממשלה האמריקנית או של גופים ממשלתיים, בהיקף כספי של 50,000 דולר ומעלה, ושיש בה 100 עובדים ומעלה- חייבת להעסיק 7% עובדים עם מוגבלות בכל קטגוריה של העסקה: עובדים פשוטים, מנהלים זוטרים והנהלת חברה!!!
מנסיוני האישי, כמי שמעסיק 5 עובדים עם מוגבלות, מדובר בעובדים נפלאים. מסורים. חרוצים. עם נאמנות ארגונית יוצאת דופן. מלאי הכרת הטוב ובעיקר מוטיבציה גבוהה ורצון להוכיח את עצמם. הם נכס אמיתי למקום עבודתם!
כל הזמן מעודדים העסקה של אנשים עם מוגבלות. אבל לא קורה כלום. בוודאי שלא בשירות המדינה.
המסקנה ברורה: צריך לחייב בחוק שילוב ל 5% עובדים עם מוגבלות בגופים ממשלתיים, וצריך גם לאכוף שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה בממשלה!
הכותב הוא מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה
אורן הלמן
צילום: אילן ספירא
מומלצים