שכחה במכונית את נכדתה התינוקת שנמצאה ללא רוח חיים: "איך עשיתי את זה?"
באר הורוביץ, תינוקת כבת תשעה חודשים מסוסיא, נשכחה במכונית בחום כבד ונמצאה ללא רוח חיים ברחוב הפלדה בערד. כעת מתברר כי סבתה הסיעה בבוקר את בתה לעבודתה והייתה אמורה להסיע את הנכדה למעון אך שכחה אותה במכונית. הלווייתה תתקיים הערב בסוסיא. נתוני ארגון "בטרם": 22 ילדים נשכחו במכוניות ומתו בשמונה השנים האחרונות
אסון בערד. באר הורוביץ, תינוקת כבת 9 חודשים מסוסיא, מתה היום (יום ג') במכונית בערד לאחר שנשכחה ברכב בחום כבד. מפרטי האירוע עולה כי הסבתא הסיעה בבוקר את בתה לעבודה, ואחר כך הייתה אמורה להסיע את הנכדה התינוקת למעון, אך שכחה אותה במכונית. בצהריים, כשהגיעה לאסוף את בתה, אותרה התינוקת ללא רוח חיים ברחוב הפלדה שבאזור התעשייה בעיר.
להוריה של התינוקת, אביטל ונתן הורוביץ, יש ילדה נוספת בת שלוש. סבתה של התינוקת עובדת כמנחת מורים, והאם - עובדת סוציאלית במרכז תעסוקה בערד. ההלוויה תתקיים בערב בבית העלמין בסוסיא.
פרמדיקים של מד"א ביצעו בתינוקת החייאה אך כעבור זמן קצר נאלצו לקבוע את מותה. הסבתא, שנסעה למקום עבודתה באזור התעשייה וחזרה בצהריים לאסוף את בתה, הבינה אז כי שכחה את הנכדה ומיהרה להתקשר למוקד 100. כשהגיעו אנשי מד"א לזירת האירוע, זעקה הסבתא שוב ושוב: "איך עשיתי את זה?". בהמשך נלקחו הסבתא והאם לתחנת המשטרה, שם גבו את עדויותיהן.
שמעיה ברקוביץ, חבר המשפחה, סיפר על השעות הקשות: "ההורים הם דור שני ביישוב סוסיא, אנשים נורמטיביים, משפחה מוכרת ביישוב. זהו אסון שנפל על המשפחה". עוד אמר כי מנסים לחזק את המשפחה בכל דרך. "האם הייתה בדרכה לאסוף את בתה, ואז הבינה שנכדתה ברכב. זה אירוע קשה. היישוב תומך במשפחה בשעה קשה זו".
"שמעתי צרחה, יצאתי החוצה"
שמוליק פייפר שהיה בסמוך למקום האירוע הטרגי, סיפר: "שמעתי צרחה ויצאתי החוצה. ראיתי את האמא עם התינוקת ביד. האמא והסבתא היו בהיסטריה והסבתא צעקה: 'איך עשיתי את זה?' רצתי למשרד והזעקתי את מד"א. היו צרחות מפה עד השמיים".
פרמדיק מד"א בוריס מנטו, שהיה בחנות סמוכה מאוד והוזעק על-ידי אנשים שהיו במקום, תיאר את השתלשלות העניינים: "כשהגעתי ראיתי תינוקת כבת חצי שנה מחוסרת הכרה, ללא נשימה וללא דופק עם סימני מכת חום קשים. התחלתי מיד להעניק לה טיפול מציל חיים ולבצע פעולות החייאה, ובמקביל הגיעה ניידת טיפול נמרץ, שם המשכנו את פעולות החייאה שבסופן נאלצנו לקבוע את מותה. כאב לילדים קטנים המראה היה קשה מאוד ומזעזע. אנחנו קוראים להורים לעשות כל מה שרק אפשר על מנת לא להגיע למצב טרגי שכזה".
לפני חודש וחצי מת פעוט בן שנה ושלושה חודשים לאחר שנשכח במשך שעות במכונית באשדוד. האב, שהחנה את המכונית בחניית בניין מגורים, עלה לישון בביתו לאחר שפיזר את שלושת ילדיו. כשהתעורר הוא חשד ששכח את בנו וירד למטה, שם גילה את בנו ברכב וחילץ אותו.
מהמועצה לשלום הילד נמסר כי זהו המקרה השלישי של מות ילד שנשכח ברכב תוך פחות מחודשיים. משנת 2008 ועד היום מתו באופן טרגי זה 22 ילדים. ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד למשרד התחבורה: "זו לא גזירת גורל. יש לתקן תקנות שיחייבו התקנת אמצעי התרעה וכן להפעיל אכיפה למניעת השנות מקרים בעתיד".
המועצה הלאומית לשלום הילד פנתה למשרד התחבורה בחודש שעבר בקריאה לנקוט מספר צעדים למיגור התופעה: קביעת תקנה שתחייב התקנת אמצעי התרעה, יצירת מערך תמריצים לעידוד הציבור להעזר בעזרים טכנולוגיים, סבסוד מוצרים או מתן הטבות כמו הפחתת תעריף ביטוח וכו'. עוד מוסיפה וינדמן "על אף שמדובר בעבירה פלילית אנו רואים אכיפה רפה מאוד עד לא קיימת בנושא. השארת ילד ברכב הינה עברה פלילית ויותר מכך מהווה סכנת חיים"
22 מקרי מוות בשמונה שנים
מנתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, עולה כי בין השנים 2016-2008 אירעו 399 מקרים של השארת ילדים ברכב, בהם היו מעורבים 448 ילדים. 22 מן המקרים הללו הסתיימו במות הילד. רובהמקרים היו במעורבות רכב פרטי (85%), אולם תועדו גם מקרי השארת ילדים או הילכדותם ברכבי הסעות (כ-10%), באוטובוס (כ-5%) וברכבת קלה (פחות מ-1%).
קבוצת הגיל הבולטת היא של תינוקות ופעוטות בני 3-0 (כ-77% מכלל המעורבים בהיפגעות), כאשר פעוטות עד גיל שנתיים מהווים כ-42% מכלל המקרים המעורבים. כ-70% מן המעורבים במקרים שתועדו היו בנים וברוב המקרים (כ-93%) בהם דווח על המגזר אליו היה שייך הילד, היו הנפגעים יהודים. כ-56% מהמקרים שדווחו אירעו במהלך החודשים מאי-ספטמבר, שהם החודשים החמים בשנה.
מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, אורלי סילבינגר: "שכחת ילד ברכב עלולה לקרות לכל אחד מאיתנו, ברגע של עייפות וכאשר אנו עוברים לעשות פעולות באוטומט. רבים ממקרי השכיחה מתרחשים בעת שינוי שיגרה, ולכן בעיקר בתקופות מסוג זה אני קוראת להורים לנקוט באמצעי בטיחות נוספים, למשל לשים ארנק או פלאפון ליד התינוק, להתקין אפליקציה או להיות בקשר טלפוני עם בן הזוג ולבדוק שהוריד את הילד שהוריד את הילד מהרכב. הטמפרטורה ברכב עלולה להגיע עד לכ-70 מעלות צלזיוס! גם אם משאירים חלון פתוח מעט, מידת החום במכונית עולה לרמות מסוכנות ביותר לילדים".
יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא-ביטון (כולנו), התייחסה למקרה הטרגי בערד ואמרה: "הלב מתכווץ מחדש על כל מקרה, ויחד איתו, גם חוסר האונים אל מול התופעה. התחושה היא שחייבים כולם להתגייס כדי למצוא את הדרך להתמודד עם המכה הזאת".