פורסם תזכיר חוק להקמת בנקים חברתיים
תזכיר החוק מסדיר אגודות שיתופיות לאשראי ופיקדון וכן קופות גמ"ח. בין היתר מוצע להחיל על גופים אלו רגולציה גמישה יותר מאשר זו הקיימת על הבנקים, שתתמקד בהגנת הצרכן, בתחרות ובחדשנות
משרד האוצר פרסם היום (ג') תזכיר חוק הנוגע למעמדם של גופים פיננסיים המשמשים כבנקים חברתיים. התזכיר פורסם כחלק מהמלצות הצוות להסדרת הרגולציה על נותני שירותים פיננסיים שאינם כפופים כיום לרגולציה ולפיקוח.
תזכיר החוק שפורסם עוסק במי שמקבלים פיקדונות ונותנים אשראי. הצוות ממליץ להחיל על אגודות אשראי ופיקדון ועל קופות גמ"ח, שהסיכון היציבותי שלהם פחות מזה של הבנקים, רגולציה גמישה יותר, שתתמקד בהגנת הצרכן, בתחרות ובחדשנות. זאת, לצד פיקוח יציבותי מסוים ברמה המתחייבת ביחס לגופים מסוג זה.
הגופים שעוסקים במתן אשראי וקבלת פיקדונות שעליהם מדובר, יחולקו לשתי קטגוריות: אגודה שיתופית לאשראי ופיקדונות, שמוצע כי תוכל לתת ללקוחותיה גם שירותים אחרים בדומה לאלו הניתנים במסגרת חשבון עו"ש בבנק, ואשר תיקרא לעניין החוק "נותן שירותי אשראי ופיקדון עם ריבית"; וכן קופות גמ"ח, שהן עמותות שעוסקות בקבלת פיקדונות ובמתן אשראי ללא ריבית, בדרך כלל מטעמים של ההלכה היהודית ואשר תיקרא לעניין זה 'נותן שירותי אשראי ופיקדון ללא ריבית'.
מוצע כי הרגולטור שעתיד לקום במסגרת הצעת חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים, ואשר יהיה אחראי לרגולציה על נותני שירותי מטבע ועל נותני שירותי אשראי שאינם גופים מוסדיים, יהיה אחראי לרגולציה על אגודות אשראי וקופות גמ"ח.
עוד מוצע כי אגודות אשראי ופיקדון שסך המאזן השנתי שלהם לא יעלה על 1.5 מיליארד שקל, יהיו בפיקוח על ידי הרגולטור החדש. אגודה שהיקף הפעילות שלה יעלה על סכום זה תחויב ברישיון "אגודה בנקאית" שתונפק בידי בנק ישראל, ותהיה בפיקוח של המפקח על הבנקים בבנק ישראל.
הצוות יערוך ימי שימוע לתזכיר החוק וימליץ לשר האוצר על פרטי החקיקה שתובא לאישור הכנסת.