אם הם פליטים אז איך יש להם סמארטפון?
פרוייקט הגמר של הסטודנטית רוני קרפיול, בוגרת מגמת אמנות רב תחומית בשנקר, מציע הקמת מרכז הסברה לפליטים בהשראת חומרים אמיתיים שנאספו בקבוצות פייסבוק של פליטים סוריים. הפרויקט מציג את חשיבות השימוש בטכנולוגיה כדרך לשרוד את הפרקטיקות האכזריות של מסע הפליטים אל החופש. בטור אישי היא משתפת
הפרויקט "אינטרנט של פליטים" מציע מרכז הסברה לפליטים במאה ה-21 בהשראת חומרים אמיתיים שאספתי בשנה האחרונה משיטוט בקבוצות פייסבוק סגורות של פליטים סורים. רוב הקבוצות עסקו בעיקר בדרכים לצלוח את המעבר הלא-חוקי בין טורקיה ליוון, הפורטל המהיר והבטוח (יחסית) לאירופה. זה היה הנתיב הפופולרי עד לאחרונה, כאשר נחתם הסכם הפליטים בין טורקיה לגרמניה, וכן מדינות באיזור הבלקן החלו לסגור את שעריהן בפני כניסה בלתי מבוקרת של אנשים מכיוון יוון.
למסע זה יצאתי בעקבות תמונות שראיתי בפייסבוק, של פליטים שנמצאים ליד הים בלילה ושקועים לחלוטין בצג הסמארטפון שלהם. התמונות הללו הביאו אותי להזדהות רבה איתם, שכן הרגשתי כי הם נאחזים בסמארטפון כפיסת שפיות אחרונה. בה בעת, נחשפתי גם לטוקבקים שהעבירו ביקורת קשה על התמונות הללו. אנשים התלהמו - אם הם פליטים אז איך יש להם סמארטפון? כיצד יכול להיות שפליטים מחזיקים במכשיר טלפון יקר, והסיקו שהם מהגרי עבודה אופורטוניסטיים ולא אנשים שנמלטים ממלחמה קשה וממושכת.
סיטואציה פוליטית מורכבת שהותירה בפניהם ברירה אחת: לברוח
התגובות והטוקבקים שכעסו על הפליטים הכניסו אותי אף יותר לנושא, וכאשר חקרתי עוד, הבנתי כי בסיס אי-ההבנה הוא שהפליטים הנוכחיים למעשה שוברים את הדימוי של הפליט ההיסטורי שאנשים נושאים עמם בזיכרון. רבים סוברים שפליט חייב להיראות עני כשרק בגדו לגופו. אך למעשה, הפליטים בגל הנוכחי אינם נמלטים מעוני, אלא פשוט נקלעו לסיטואציה פוליטית מורכבת שהותירה בפניהם ברירה אחת: לברוח. מכיוון שהם אנשים רגילים, בדיוק כמונו, קל יותר להבין אותם ואת סדרי העדיפויות שלהם. אפשר לדמיין, שגם אנחנו היינו לוקחים איתנו את הסמארטפון אלמלא נקלענו לסיטואציה דומה.
בפייסבוק מצאתי קבוצות בהן התאגדו הפליטים לקבלת מידע ולתמיכה חברתית בזמן מסע הבריחה. אלו הן קבוצות סגורות, ובהן גיליתי עולם שלם של הישרדות וירטואלית - החל ממודעות מבריחים המפורסמות באופן תדיר כולל סכומים מופקעים למסע על סירת גומי רעועה; המשך בשימוש נרחב בחיזוי מזג האוויר בים כדי לאמוד את סיכויי ההישרדות ביום נתון; ולבסוף פרוטוקול מסודר לדיווח מיקום בכל 10 דקות בקבוצת וואטסאפ ייעודית הנפתחת לכל סירה היוצאת לכיוון אירופה. מטרת הקבוצות היא לעמוד בקשר עם הפליטים ולאפשר להם להגיע בבטחה למחוז חפצם, כשהוואטאספ הפך למעשה למעין "קופסה שחורה" של הפליטים הללו.
מרכז מבקרים ל"פליט לעתיד"
את היצירה שלי ביססתי על כל הממצאים הללו ויצרתי מעין מרכז מבקרים ל"פליט לעתיד" – למי שעומד להיות פליט, שבו הוא יוכל ללמוד איך להשתמש בטכנולוגיה. באמצעות וידאו ואובייקטים מסביר המיצב שלי איך ניתן להשתמש בטכנולוגיה כדי לשרוד. הפרויקט כולל גאדג'טים חדשניים שהודפסו בטכניקת תלת-ממד, שמאפשרת באופן פוטנציאלי לכל אחד להדפיס את הגאדג’ט בכל מקום לשימושו האישי. בין הגאדג’טים, סייען-גבולות בצורת עכביש שיכול 'לצעוד' לפניך ולצלם בסריקה את השטח כדי להתריע אם יש סכנה בחצייה.
האם הטכנולוגיה כגורם המסייע לפליטים היא גאולה המאפשרת לכל אדם לקחת בעלות על גורלו? או שאולי דווקא ההפרטה של סוגיית הסיוע, כפי שמתבצע בפייסבוק, והמעבר לשימוש באפליקציות מעידים על האכזריות שבעולמנו, שבו מכשירים אלקטרוניים ואנשים אנונימיים הם פני האכפתיות? לשאלות אלו אין לי תשובה ברורה, אך אשמח שתבואו לראות את התערוכה כדי לחשוב על הנושא בצורה יותר מורכבת.
- תערוכת הבוגרים "שנקר" הפקולטה לעיצוב ע"ש עזריאלי. מחלקות עיצוב פנים, מבנה וסביבה; עיצוב תכשיטים; תקשורת חזותית; עיצוב תעשייתי, עיצוב טקסטיל תוצג בימים א'-ה' 10:00-22:00 , יום ו' 10:00-13:00 ותינעל ב- 31.7 כתובת: רחוב אנה פרנק 12, רמת גן.
- תערוכת הבוגרים של בית הספר לאמנות רב תחומית "שנקר" תוצג בימים ימים א'-ה' 10:00-22:00 , יום ו' 10:00-13:00 ותינעל ב- 31. כתובת: בניין עלית, רחוב ז'בוטינסקי 8 רמת-גן.
- לפרטים היכנסו לעמוד הפייסבוק.
צילום: שנקר, אמנות רב תחומית
מומלצים