שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: הגורמים המנבאים הגעת המדוזות לישראל - טמפרטורת המים ומחזור הירח

ממחקר שנערך שש שנים בתחנת כוח באשדוד נמצא כי המדוזות מגיעות לחופי ישראל בתנאים מסוימים. עורך המחקר הסביר באולפן ynet מה התנאים שמביאים את המדוזות

מתי יגיעו המדוזות? נחילי המדוזות הגדולים מגיעים בעיקר בימים שבהם טמפרטורת הים נעה בין 28.2-30 מעלות ובתקופה של ירח מלא, כך עולה ממחקר חדש שנערך בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, החושף לראשונה קשר בין הופעת נחילי המדוזות המגיעים לחופי ישראל לבין טמפרטורת הים ומחזור הירח.

 

ראיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל אורי דוידוביץ עידו ארז)

ראיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל אורי דוידוביץ עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"ייתכן שמדוזות בודדות יגיעו גם בתנאים אחרים, אבל גילינו כי הנחילים המשמעותיים יגיעו בהינתן התנאים האלו ולראיה, בתקופה זו היקפי הסתימות במערכות הקירור של מתקני חברת החשמל כתוצאה ממדוזות היו גבוהים לאין שיעור מתקופות אחרות בשנה",  הסביר אבי אלגזי, עובד ביחידת ניהול המערכת בחברת החשמל לישראל, שערך את המחקר.

 

למרות שהמדוזה הפכה להיות אורחת קבועה בחופי ישראל, כמו גם במקומות אחרים בעולם, ולמרות ההשפעה הברורה והמיידית שלהם על בני האדם - עד היום החוקרים לא יודעים בוודאות מה גורם להגעתם של נחילי המדוזות ומדוע בקיץ אחד הם יכולים להגיע בהמוניהם ובקיץ אחר הכמות יכולה להיות קטנה בהרבה.

 

 

 (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

במחקר הנוכחי, אותו ערך אלגזי בהנחיית פרופ' אברהם חיים - ממלא מקום ראש בית הספר למדעי הים על שם ליאון צ'רני ואמריטוס בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה, ד"ר קרן אור-חן מהחוג לניהול משאבי טבע וסביבה וד"ר ענת גפן גלזר מחברת החשמל לישראל, ביקש החוקר לבדוק קשר בין הופעת נחילי מדוזות, בהסתמך על אירועים תפעוליים בייצור החשמל אשר אירעו בתחנת הכוח "אשכול" באשדוד, לבין מאפיינים סביבתיים כמו כיוון הרוח ומהירותה, טמפרטורת מי הים וכדומה.

 

מהממצאים התברר כי בזמן שכיוון הרוח ועצמתה לא היו קשורים להופעת נחילי הענק, כן נמצא ש-94% מאירועי הגעת הנחילים התרחשו בתקופה שאחרי אמצע השנה האזרחית (אחרי כ-176 ימים מתחילת השנה) בשבועות השני והשלישי של החודש העברי שבו הירח כמעט מלא עד מלא ובטמפרטורת מי ים שנעה בטווח שבין 28.2-30.0 מעלות צלזיוס.  לדברי אלגזי, כמובן שהיו הופעות של מדוזות גם כאשר הירח לא היה מלא או כשהים היה קר יותר או חם יותר מהטמפרטורות האלו, אולם מדובר במקרים מעטים ובדרך כלל בהופעה של מספר קטן של מדוזות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרורי בועז
מדוזות בחופי תל-אביב. ארכיון
צילום: דרורי בועז
מומלצים