מאבק ההורים: "התשלום לבתי הספר - מס גולגולת מטורף"
חוק חינוך חינם? על כל ילד במערכת החינוך משלמים ההורים אלפי שקלים מדי שנה. בעקבות הפנייה לוועדה שעליה פורסם הבוקר ב-ynet ולקראת דיון בנושא בוועדת החינוך אמר נציגם: "נלך עם המאבק הזה עד הסוף". אב לשלושה: "מחייבים אותנו לשלם בלי שום דיון"
על רקע המאבק של פורום ועדי ההורים היישוביים נגד אלפי השקלים הנגבים מהם מדי שנה במערכת החינוך, התראיינו היום (ד') באולפן ynet גיא ירניצקי, יו"ר ועד ההורים ביבנה, ורון סגל, אב לשלושה ילדים תלמידים. "60 שנה שמענו הרבה מאוד הבנה ואמפתיה מאנשי משרד החינוך אבל לא מעבר לזה", אמר ירניצקי. "ביום שלישי הבא מתכנסת ועדת החינוך של הכנסת, שאמורה לאשר את המלצות מנכ"לית המשרד, ואנחנו מקווים לראות שינוי כבר השנה".
הבוקר פורסם ב-ynet על פניית ועדי ההורים לחברי הוועדה, שתדון בשבוע הבא בתשלומים לשנת הלימודים תשע"ז. בשנה שחלפה הם עמדו על 868 שקלים לתלמיד ביסודי, 1,134 שקלים לתלמיד חטיבה ו-1,399 שקלים בתיכון. בסך הכול, בשנה שעברה עמד הסכום הכולל של תשלומי הרשות שמובאים לאישור הוועדה על כשני מיליארד שקל (שלא כוללים את ה"תשלומים מרצון" ותל"ן, שנאמדים בשני מיליארד שקלים נוספים).
בוועדת החינוך של הכנסת 13 חברים, כולל היו"ר יעקב מרגי (ש"ס). אף שהישיבה בעוד ימים ספורים, הם טרם קיבלו את טבלת התשלומים לשנה הבאה, אך סביר להניח שהיא לא שונה משמעותית מזו הקודמת.
ח"כ מרגי אמר ל-ynet: "אני לא יכול לומר שאני אעמוד בדרישת ההורים לא לאשר כלל את הטבלה. אם תהיה לי הבטחה של הממשלה שמדי שנה יצומצו התשלומים עד חיסולם, אז אני אתמוך בזה. אבל אם אני אראה שעולם כנהגו נוהג, אני אשלח אותם חזרה לעשות שיעורי בית".
חבר הוועדה ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) הבהיר שאם לא ייעשה שינוי בתשלומים, הוא יצביע נגד: "ההורים צודקים במאה אחוז, ואני מתכוון לגבות ולהוביל את מאבקם בכנסת. צריך להפסיק את מדיניות הבלוף של תשלומי רשות שבפועל הופכים להיות תשלומי חובה".
תשלום החובה היחיד במערכת החינוך הוא עבור ביטוח בריאות, שעומד על כ-75 שקל בשנה. מדי שנה מאשרת הוועדה תשלומי רשות, שכוללים בין היתר תשלום עבור סל תרבות, טיולים, מסיבות כיתתיות, שאילת ספרי לימוד, מסיבות סיום ועוד. ההנחה היא כי לא יחולו שינויים בסכומים מהשנה שעברה בשנת הלימודים הבאה.
מעבר לכך נאלצים ההורים לשלם גם עבור סעיפים אחרים שהוועדה אפילו לא נדרשת לאשר. אחד מהם הוא התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) - הבסיסי מתייחס לפעילויות בשעות אחר הצהריים, הוא מוגבל לחמש שעות בשבוע, ואין חובה להשתתף בו. עלותו בחינוך היסודי עומדת על כ-885 שקלים, ובעל-יסודי: בין 1,060 ל-1,150 שקלים. התל"ן הייחודי, לעומת זאת, מאפשר לבתי הספר לקבל עוד עשר שעות לימוד, שיהוו תוספת לתוכניות הייחודיות שבמוסד (מגמות, טאבלטים, הסעות ועוד). בשנת תשע"ו עמד התשלום עבורו על כ-1,770 שקל ביסודי וכ-2,300 שקל בעל-יסודי.
בנוסף, קיימים "תשלומים מרצון" - התארגנות הורים לרכישות משותפות על מנת לצמצם עלויות. בחינוך הקדם-יסודי עומד התשלום המקסימלי על 125 שקלים, ביסודי על 250 שקלים, ובחינוך העל-יסודי: 450 שקל בשנה. כל אלה הופכים בסופו של דבר את החינוך יקר מאוד עבור ההורים, שקורסים תחת הנטל.
היום התקיימה פגישה בין חברי פורום ועדי ההורים היישוביים לנציגי משרד החינוך, במטרה להגיע לפתרון שיביא לצמצום התשלומים.
על מחאת ההורים הוסיף ירניצקי באולפן ynet: "הפעם אנחנו מאוגדים, הפעם אנחנו באים בשביל לשנות. אמרנו עד כאן. לא יכול להיות שיאפשרו את מס הגולגולת המטורף הזה".
- רון, נדבר על הנטל למשפחה, כמה זה כבד?
"זה כבד מאוד, אבל לפני זה בוא נדבר על בסיס הרעיון. זה מעצבן מאוד, מכיוון שבישראל קיים חוק חינוך חובה חינם. אבל החינם עולה כסף. אני לא זוכר שהתייעצו או בדקו איתנו. כל שנה יוצא חוזר תשלומים ממשרד החינוך, מאושר בוועדת החינוך - וההורים מקבלים לשלם אותו כלשונו, ללא שום דיון וללא שותפות. זה כבד. 5,000 שקל שילמתי על שלושה ילדים".
- גיא, האם מכיוון שהתאגדתם תלכו עם זה עד הסוף? תשביתו את מערכת החינוך?
"נלך עם זה עד הסוף. זה תפקידנו. אנחנו צריכים לדאוג להורים".
במכתב ששלח פורום ועדי ההורים לחברי ועדת החינוך ביקשו ההורים שלא לאשר את טבלת התשלומים, עד שיתקיים דיון מהותי בנושא ושיימצא הגורם שישלם עבורם. לפני כמה ימים שלח הפורום הודעה לכל ועדי ההורים בארץ, בדרישה לא לחתום על תוכניות תשלומי ההורים לשנה הבאה. דרישה זו הגיעה בעקבות מכתב שהעביר אריאל לוי, סמנכ"ל משרד החינוך, למנהלי המחוזות השונים, שבו ביקש לאשר את חוזר התשלומים המיועד עם נציגות ההורים המכהנת, עוד בטרם אושר בוועדת החינוך.