שישה חרדים, שלושה דתיים: אושרו הדיינים החדשים
לאחר תשע שנים של מחסור בדיינים שהגיע עד לשיתוק בית הדין הרבני הגדול, וכיפופי ידיים בין שמרנים לליברלים - הסוף לסחבת: נבחרו תשעה רבנים חדשים - שלושה מהציונות הדתית, ושישה מטעם ש"ס ו"יהדות התורה". בארגוני הנשים הרגשות מעורבים: "החרדים שוב ניצחו את הציונות הדתית"
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
מאז שנת 2007 סובלת הערכאה העליונה של השיפוט הדתי בישראל ממחסור חמור בכוח אדם, לאחר שדיינים רבים פרשו ממנה בהליך טבעי של יציאה לגמלאות. אלא שבשל כיפופי ידיים בין שמרנים לליברלים, ואפילו בין אשכנזים למזרחים, לא מונו להם עד עתה מחליפים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- כבוד הרב בא לגן
- מפקד סיירת, מחבר מסמך "שירת נשים" בצבא: הרבצ"ר הבא
- "החינוך הדתי מחק את הזהות המזרחית שלי". מחקר
לפני כשנה, לאחר שלבית הדין חסר אף את מספר הדיינים המינימאלי הדרוש להרכב אחד, הגיעו הצדדים להסכמות על מינויים זמניים של כמה רבנים, על מנת לאפשר את המשך תפקודו בזמן דיוני הוועדה - לכל הפחות במתכונת מצומצמת. אלא שבמקום לנצל את תקופת הביניים לפתרון המחלוקת, זו רק העמיקה, עד שבג"ץ איבד את סבלנותו וקבע שהמינויים יפקעו בסוף שבוע זה.
אמש (יום ג'), ימים ספורים לפני שבית הדין נכנס שוב לשיתוק, נמצאה הנוסחה שתאפשר את המשך תפקודו: משרד האוצר אישר הוספת שני תקנים לדיינים, מה שסלל את הדרך לבחירתם של תשעה, על פי מפתח מפלגתי - שלושה המזוהים עם הציונות הדתית ("הבית היהודי"), שלושה חרדים אשכנזים ("יהדות התורה") ושלושה חרדים מזרחיים (ש"ס). דיין נוסף נחשב ניטרלי והוסכם על כל הצדדים.
"משימה שנראתה כמעט בלתי אפשרית"
המהלך הכולל יצא לדרך כבר לפני כחודשיים - אז מונה "על החשבון" הרב אליעזר איגרא. המטרה הייתה לאותת לבג"ץ כי חלה התקדמות, ועל כן מוטב לשחרר את הלחץ שמפעיל בית המשפט על חברי הוועדה ולאפשר להם למצות את הדיונים ולהגיע להסכמות. השופטים לא התרשמו וקבעו את יום שישי הקרוב כדד-ליין אחרון – ואתמול הושלמו המינויים.
אל איגרא מצטרפים עתה מומלצי ש"ס, הרב יצחק אלמליח, הרב יעקב זמיר והרב מימון נהרי, מומלצי "יהדות התורה", הרב אליהו רפאל הישריק, הרב אהרן כץ והרב אברהם שינדלר, מומלצי "הבית היהודי", הרב שלמה שפירא והרב ציון לוז-אילוז, וכן הרב מיכאל עמוס המוסכם על כולם.
העשרה, שאושרו פה-אחד בוועדה, ויושבעו בקרוב לתפקיד בטקס רשמי בבית הנשיא, ירכיבו (יחד עם הרבנים הראשיים לישראל) את הערכאה הגבוהה של הדין הדתי, בו ידונו בעיקר בנושאי אישות, כגון תיקי גירושין של זוגות שנישאו ברבנות. ככאלה, מעמדם של הדיינים בבית הדין הרבני הגדול זהה לזה של שופטי בית המשפט העליון.
יו"ר ועדת המינויים, השר שטייניץ, אמר בתום הישיבה: "השלמנו היום משימה שנראתה כמעט בלתי אפשרית, נוכח השיתוק שאחז בוועדה בתשע השנים האחרונות. הרשימה הנבחרת הינה איכותית, ויש בה ייצוג לזרמים השונים ביהדות".
"הישג היסטורי לציונות הדתית"
אף שבין חברי הוועדה ישנו רוב לאגף הליברלי, רק כשליש מהדיינים החדשים מזוהים כדתיים לאומיים – וגם
אלה נדרשו לקבל "חותמת כשרות" מהחרדים. זה לא מנע מאנשי הבית היהודי, סגן שר הביטחון ח"כ אלי בן דהן ושרת המשפטים חברת ועדת המינוי איילת שקד, שהיו מאדריכלי ההסכם, להציג את תוצאות ההצבעה כניצחון שלהם.
"זהו הישג היסטורי לציונות הדתית", קבע בן דהן, "השגנו את מה שרצינו... מעולם לא כיהנו בבית הדין הגדול מספר רב כל כך של דיינים מהציונות הדתית". הוא הוסיף כי "בשבועות האחרונים הופנו כלפי הבית היהודי וכלפיי באופן אישי לחצים גדולים והשמצות רבות, ואני שמח שעמדנו בכל בלחצים הללו ולא נכנענו".
השרה שקד הוסיפה: "זהו לא הישג רק של הציונות הדתית. זהו הישג של מדינת ישראל, של אזרחי מדינת ישראל. היום שמנו סוף להשבתת פעולת בית הדין הגדול, ולסחבת התיקים שהייתה נוכח העדר דיינים. היום מונו דיינים עילויים ומצויינים שייקחו קדימה את בתי הדין הרבניים".
"התעלו מעל למחלוקות"
אחת מנציגות לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי דיינים, עו"ד אפרת רוזנבלט, הביעה שביעות רצון מתוצאות ההצבעה, והגדירה אותן "הישג עצום" של חבריה למען הציבור ולשיפור עבודת מערכת בתי הדין.
"אני שמחה על כך שחבריי לוועדה השכילו להתעלות מעל המחלוקות, ולהתגבש תוך הפגנת אחדות נדירה לבחירה פה-אחד, כשלנגד עינינו עמדה טובת הציבור", הוסיפה. "אני מברכת את הדיינים שנבחרו ומאחלת להם הצלחה רבה במילוי תפקידם".
בתנועות הנשים קיבלו את הבשורה ברגשות מעורבים, וחלקן הביעו אכזבה. עו"ד בתיה כהנא-דרור, מנכ"לית ארגון "מבוי סתום" למען מסורבות הגט, אמרה: "החרדים שוב ניצחו את הציונות הדתית. כל הדיינים הדתיים שנפסלו על ידם - לא נכנסו הערב לבית הדין הגדול".
כהנא-דרור מתחה ביקורת מיוחדת על הבחירה ברב יצחק אלמליח לבית הדין הגדול, וטענה כי זהו "דיין המצטיין במשיכת תיקים גם במקרים קשים". היא הביעה תקווה כי "הנבחרים החדשים יראו את ייעודם בהבאת בשורה חדשה ופתרונות הלכתיים לציבור הנשים מסורבות הגט, ולחברה הישראלית בכלל".
הרב הראשי, דוד לאו, בירך את תשעת הדיינים, ואמר: "הם הראויים ביותר, וזו ברכה לבית הדין והישג גדול לטובת כלל לציבור. בעזרת ה' המינויים יתנו מענה ראוי, בדרכה של תורה, למצוקות כלל ישראל ולהקלת העומס הגדול הקיים בבית הדין".