שתף קטע נבחר
 

הפתעה: רשות המים גובה "היטל הרים"

רשות המים החלה לאחרונה לגבות תוספת של "היטל הרים" עבור יישובים שנמצאים 100 מטר ומעלה מגובה פני הים. ועדת הכספים דרשה את ביטולו "אחרת הכנסת תפעל לבטלו בחקיקה". אגף התקציבים הודיע כי לא מדובר במס, אלא בשיקוף עלות הקמת התשתיות. רשות המים בתגובה: "התעריפים אכן עלו. אם בונים בית ללא תשתית ראויה יש לזה מחיר"

ועדת הכספים הופתעה היום (ה') לגלות כי רשות המים גובה "היטל הרים" על תשתיות מים מיישובים השוכנים בגובה של 100 מטר ומעלה מגובה פני הים. כל חברי הוועדה הסכימו כי על הרשות לבטל את המס המפתיע והמיותר הזה, אחרת הכנסת תפעל לבטלו בחקיקה. בינתיים דרשה הוועדה מהממשלה לסבסד לתושבים את ההיטל שנוסף לחשבונות המים בסכומים של עד 170 שקלים לחודש.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מ"מ היו"ר ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו) שהיה בין יוזמי הדיון אמר בסיכומו: "זהו מס לא שוויוני שחייב להתבטל. הוא מקשה דווקא על האזרחים החלשים מהפריפריה". לדבריו רוב הנפגעים מהיטל הם כפרים דרוזיים, והוסיף כי  הוא מוטל ללא התחשבות בסגנון הבנייה הלא רוויה המקובל על האדמות הפרטיות ביישובים הלא יהודיים.

 

ליוזמת הדיון היו שותפים ח"כים נוספים מהסיעות הערביות שטענו כי "היטל ההרים" הוא מס מיוחד שקבע שר האוצר. "אין זה צודק כי יישובים במרכז הארץ, דוגמת רעננה ותל אביב, שמצבם הסוציו-אקונומי גבוה יותר נהנים מתעריפי מים רגילים". ח"כ אוסמה סעדי (הרשימה המשותפת) הדגיש בדיון כי "היטל ההרים מעיק כתוספת לתעריפי המים שהם מהגבוהים בעולם".

 

"חבית נפץ שעלולה להתפוצץ"

ח"כ איתן ברושי (המחנ"צ), יו"ר השדולה החקלאית, הופתע לא פחות כשנענה בשלילה לשאלתו אם ההיטל חל גם תושבי ירושלים שגרים בגובה 700 מטר עמל פני הים. "הגיע הזמן לבטל את רשות המים ולהחזיר את סמכויות אישור התעריפים לוועדת הכספים. הרשות היא גוף שאין לו בעל בית, שמנוהל בידי 8 עובדי מדינה עם השקפת עולם שאינה מקובלת על אף אחד בכנסת. המים זה לא מוצר שנועד להעשיר את קופת האוצר.

 

נביה אסעד, ראש המועצה המקומית של היישובים הדרוזיים כסרא-סמיע, בין משלמי ההיטל, אמר "30 שנה הסתדרנו בלי תאגידי מים. עכשיו אנחנו יושבים על חבית חומר נפץ שעלולה כל רגע להתפוצץ".

 

ניר וילנר מרשות המים טען בתגובה כי ההיטל נגבה על פי "כללים מלפני כשנה וחצי שהחליפו כ-300 חוקי עזר ברחבי הארץ. איחוד  אותם כללים הוריד כ-200 מיליון שקל מסך כל הגבייה הארצית". ח"כ עמאר: "הורדתם 200 מיליון לעשירים והעליתם לעניים". וילנר: "מדובר בחוקי עזר שלא עודכנו 30 שנה, אז התעריפים אכן עלו מעט. אם בן אדם בונה בית חדש ללא תשתית מים ראויה יש לזה מחיר".

 

רעיה עדני מאגף התקציבים באוצר: "זה לא מס, אלא תעריף הקמה של תשתיות מים. יש הבדל בתשתיות בין בתי דירות עירוניים גבוהים לבנייה כפרית צמודת קרקע, ולא משנה אם במישור או בהר. כמה שעולה זה מה שמשלמים. זה כסף שלא הגיע מעולם לאוצר אלא חיסכון ישיר לאזרח. יש יישובים שבעבר לא היו להם תשתיות. לכן רשות המים שיקפה במחיר את עלות התשתיות על-מנת שאכן יוקמו".

 

ח"כ עמאר: "בהרים גובים את ההיטל גם ממי שבנה קומה שניה ובסך הכל התקשר בצינור קצר לקומה הראשונה. באיזו הצדקה גובים ממנו היטל תשתיות של 20-15 אלף שקל על רישיון בנייה". נציג האגודה לזכויות האזרח: "זהו היטל שערורייתי. התנגדנו גם לפתרון של חלוקה שווה של העלות בין כל היישובים באזורים אלו.  ישנה עלייה של 40% בתשלומי המים מאז הקמת התאגידים".

 

ציון נקש, כלכלן במרכז השלטון המקומי הוסיף: "עתרנו לבג"צ נגד הכללים ונקבע תעריף אחיד שהעלה דרמטית דווקא לרשויות החלשות והוריד לרשויות יותר מאוזנות. מגיע לרשויות חלשות סבסוד מהמדינה". מנכ"ל תאגיד המים באצבע הגליל, אברהם בראל: "מי שבונה בקריית שמונה או במג'דל שמס לא צריך לשלם יותר ממי שבונה בהרצליה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים