פוטבוליווד: הלהיט החדש בהודו
מנוהלת ע"י פיגו, מושכת כוכבים כמו רונאלדיניו, ריאן גיגס ופול סקולס ("דרך נהדרת להציג את הענף בפני ההודים, שהם אוהדים נלהבים") והולכת לגלגל הרבה מאוד כסף. תכירו: הליגה ההודית בכדורגל אולמות
בשיחה עם עיתונאי הודי במהלך היורו, הוא סיפר שהניסיון להחדיר את הכדורגל בכוח כענף מוביל במדינה עדיין לא תפס. כזכור, שתי עונות של ה"סופרליג" החדשה כבר שוחקו, ומאמנים ושחקנים בעלי שם כמו לוסיו, דויד טרזגה ורובר פירס הגיעו אליה בגלל הכסף – אבל אותו כתב טען שיש דבר שאי־אפשר לקנות, וזו האהדה.
הליגה הזו, שנמשכת כשלושה חודשים בלבד במהלך השנה, עדיין מתחרה עם הליגה הרגילה שמתקיימת בהודו, ולקבוצות בעלות המסורת הארוכה יותר יש גם קהל – אותו אלמנט שהמפעל החדש עדיין מתקשה לגבש.
יכול להיות שבהודו קצת קפצו מעל לפופיק מבחינת הליגה החדשה. אחרי הכל, זו מדינה שאוהבת מאוד כדורגל אבל מעולם לא הצטיינה בו במיוחד, ואת הבנייה הנחוצה כדי לבסס את הענף, לנסות להביא אותו לרמה של הקריקט, למשל, הם החליפו בשפיכת כספים למשיכת סופרסטארים מזדקנים.
בעתיד יתברר אם הליגה תחזיק מעמד, ואם תצליח לקדם מהלך של שיפור הכדורגל במדינה ועלייה בפופולריות שלו. אבל בינתיים, היא יצרה שינוי בשוק הספורט ההודי, והובילה בין השאר לפרויקט אחר – קטן יותר בהיקפי המגרש ולא פחות גדול בהיקף הרצינות: ליגת הפוטסל, כדורגל באולמות, שתיפתח מחר, כרוכה בהשקעה משמעותית, בניסיון ליצור בהודו מוקד משיכה לשחקנים מכל העולם.
נשיא ליגת "פרמייר פוטסל" הוא כוכב העבר הפורטוגלי לואיס פיגו, שמספר ימים אחרי הזכייה ההיסטורית של נבחרתו באליפות אירופה, יכול לציין הישג עצום אחר בזכות הרעש שהפרויקט שלו מעורר. לפני שלושה חודשים, כשהכריז על הקמת הליגה, אמר הפורטוגלי: "הודו היא מדינה ענקית, ואנשים כאן אוהבים ספורט. הם מטורפים על כדורגל וקריקט, ובגלל השוק הגדול, יש מקום לענפים להצליח".
כמו ליגת הכדורגל, ליגת האולמות מבוססת על קבוצות פרנצ'ייז שיתחרו בה – וכאן טמונה ההשפעה שנוצרה. אולי התלהבות הקהל לא ניכרת בכדורגל, אבל המודל העסקי שבו קבוצות משקיעים עומדות מאחורי המתחרות בליגה "סגורה" ללא ירידות, הפך פופולרי במהרה והוביל להקמת ליגות דומות בענפים נוספים, כמו היאבקות ובדמינטון.
הליגה תכלול שש קבוצות, ומשחקיה יתקיימו בגואה ובצ'נאי בשיטת טורניר מצומצם שייערך במשך תשעה ימים. הקבוצות יגיעו משתי הערים המארחות ובנוסף מכלכותה, בנגלור, קוצ'י ומומבאי. המטרה של המארגנים הייתה למשוך כמה שיותר שחקני כדורגל אולמות בולטים מהעולם, ולצרף אליהם כמה עשרות שחקנים מקומיים, שנבחרו לאחר מסע גילוי כישרונות ממושך שעבר בכל המדינה ובחר את הטובים ביותר מבין 20 אלף הצעירים שהשתתפו בו.
מגואה עד מומבאי
וכמובן, ישנם השחקנים שהוגדרו כ"מושכי קהל", אחד לכל קבוצה. השם הגדול ביותר הוא רונאלדיניו, שישחק בקבוצה של גואה. ראיין גיגס, שהצטרף ממש ברגע האחרון השבוע, ישחק במומבאי. חברו לשעבר במנצ'סטר יונייטד, פול סקולס, ייצג את בנגלור.
הרנן קרספו הארגנטינאי יופיע עם כלכותה, הספרדי מיצ'ל סלגדו הלך לקוצ'י, והשישי, זה שצ'נאי תיהנה ממנו, הוא אגדת כדורגל האולמות מברזיל, פלקאו, שהוביל את נבחרתו לשתי זכיות במונדיאל. הסכומים שירוויחו לא פורסמו, אך נראה כי יהיה מדובר במספרים יפים. אחרת היה קשה לשכנע את השמות הללו להגיע לשם ולומר דברים בסגנון שאמר סקולס: "ראיתי את הענף צומח ברחבי העולם ושיחקתי במספר טורנירים כאלה. זו דרך נהדרת להציג את הענף בפני ההודים, שהם אוהדים נלהבים".
אבל לא הכל ורוד בניסיונות של פיגו להרים טורניר מוצלח. ההתאחדות ההודית לא אהבה את היוזמה הזו, והזהירה את השחקנים הרשומים בה לא לשחק בליגה. היא טוענת כי הליגה החדשה לא קיבלה את אישורה והיא אינה מכירה בה, בתור הגוף האחראי על כדורגל אולמות במדינה.
מעבר לכך, רק שש קבוצות יתחרו לאחר שבתחילה נמסר כי יהיו שמונה, ולוח המשחקים אינו ברור. לקינוח, בהתאחדות הטיחו ביקורת קשה בנוגע להתנהלות הגוף החדש, ובמיוחד התמקדו בדקו.
כוכב העבר הפורטוגלי היה אמור להיות אחד מאותם שחקנים שיסעירו את מוחם של האוהדים שינהרו לצפות במשחקים. רק בחודש שעבר הוא חתם על חוזה בליגה, אבל לא מזמן ביטל את השתתפותו בגלל פציעה, ומזכ"ל ההתאחדות קושאל דאס טען כי הסיבה האמיתית היא שהשחקן לא קיבל את הסכום שהובטח לו וסירב להגיע להודו.
לא מתחרים בקריקט
מה שלא יעשו ראשי ליגות הכדורגל והאולמות, להתחרות בקריקט הם לא יצליחו. אבל העניין הוא שהם גם לא צריכים, וזה באמת מוקד המשיכה הגדול של הספורט ההודי. ראבי צ'אבאן, סגן נשיא חברת הייעוץ לספורט ולבידור "רפיוקום", אמר בראיון: "האם ענפים אחרים באמת צריכים לחשוב על הפיכה למספר 1 בהודו? לא, אבל הם יכולים להיות מספר 2, 3, 4, 5 ואפילו 6 ועדיין ליהנות מפופולריות גדולה, ממערכת כלכלית יציבה וממקום משלהם, בגלל שהשוק כל כך גדול".
קשה להאמין שכדורגל אולמות יכול להפוך לענף מוביל, אבל בעזרת השמות שמשכו, יכולים המארגנים ליצור אירוע שנתי בעל תהודה עולמית, שימשוך קהל ונותני חסות (סוני כבר רכשה את זכויות השידור לטורניר הראשון).
דקו – לפני הפציעה/פרישה מהליגה – אמר כי כדורגל אולמות יכול לעזור לפתח את הכדורגל במדינה. אבל אלו היו הרבה מילים גדולות של מעמד חתימה. האמת היא שפיגו ושותפיו, כמו גם השחקנים, רואים לנגד עיניהם את האפשרויות הכספיות הטמונות במפעל הזה. בינתיים, רק הכוכבים שהסכימו להגיע יגזרו קופון.
בשאר הליגות שהוקמו במדינה ימשיכו לחכות ולראות אם הספורט המקצועני הוא באמת השקעה שווה, ואיך יגיב הקהל המקומי לשפע שמתחילים להציע לו.