שתף קטע נבחר

 

"לסכן חיים כדי למנוע פגיעה בדיפלומט". הצצה לאבטחת השגרירויות בחו"ל

אירועים ללא הפסקה, סיכון חיים וגם קורס ארוך להכשרה. בכיר בחטיבת הביטחון של משרד החוץ חושף את תנאי הקבלה למערך, שעלול לעלות לכם גם בחייכם: "המאבטח נדרש לשים את הגוף שלו לפני המאובטח שלו"

 

 

עידוד הגיוס לשירות האבטחה הממלכתי

עידוד הגיוס לשירות האבטחה הממלכתי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אין יום ואין כמעט שעה בלי אירוע ביטחוני חריג באחת מ-102 נציגויות ישראל בחו"ל". כך חושף גורם בכיר בחטיבת הביטחון של משרד החוץ (בטמ"ח) במשרד החוץ, שמספק הצצה נדירה, כחלק מהרצון לעודד גיוס מאבטחים לשירות. "אנחנו יודעים כל הזמן שיש מי שאוספים מידע נגדנו", הוא מציין.

 

במשך 42 שנה גייס שב"כ והכשיר את מאבטחי השגרירויות בעולם. מינואר 2013 הועברה האחריות לגיוס למשרד החוץ, אך ההכשרה וההנחיה נשארה בידי שב"כ. מעט מאוד, אם בכלל, נכתב על מערך האבטחה, ששומר על השגרירויות שמהוות יעד מועדף לפיגוע מצד ארגוני הטרור. משרד החוץ מגייס למערך בוגרים מיחידות השדה בצה"ל, קצינים, מפקדים ולוחמים. תהליך הגיוס נמשך כשלושה חודשים, ולאחריו יש תהליך הכשרה של שלושה חודשים נוספים בבית הספר ללחימה של שב"כ, שכוללים קורס אחיד והתמקצעות בלחימה, אבטחת אישים, אבטחת מתקנים ואירועים ועוד.

מתרגלים ניסיון פיגוע. לוקחים כל תרחיש בחשבון ()
מתרגלים ניסיון פיגוע. לוקחים כל תרחיש בחשבון

השליחות נמשכת בין שנה וחצי לשנתיים עם אופציה להארכה עד חמש שנים. בשלב הראשון עובדים כמאבטחים תחת הקב"ט וסגני הקב"ט, ובין היתר הם משמשים שומרי הראש של השגרירים, מאבטחים את השגרירות ומלווים את השליחים לאירועים שונים. מדי שנה פונים למשרד החוץ בין 4,000 ל-5,000 מועמדים, מתוכם נבחרים בין 100 ל-150 בלבד אחרי הליך מיון קפדני שכולל בחינות פסיכומטריות, תחקיר ביטחוני, בדיקות רפואיות, מבחני כושר ומבחני התאמה פיזית ונפשית. אגב, אם אתם שוקלים מתחת ל-60 ק"ג לא יקבלו אתכם.

 

"המאבטח אמור למנוע פגיעה בחייו של הדיפלומט. הוא נדרש לשים את הגוף שלו לפני המאובטח שלו", מסביר הגורם הבכיר, שביצע כמה תפקידים מבצעיים וכיום הוא מנהל את מערך הגיוס. "מובן שננקטים הרבה פעולות ואמצעים טקטיים לעצור את הפיגוע לפני שיקרה, אבל אם חלילה הוא יקרה - המאבטח יידרש לסכן את חייו שלו כדי למנוע פגיעה בדיפלומט".

 

חיים לצד עבודה

יום הקליטה הראשון של המאבטחים מתחיל ליד קיר הנופלים של משרד החוץ, שעליו חקוקים שמותיהם של השליחים הישראלים שנפלו בעת מילוי תפקידם. "זו הדרך הכי טובה להמחיש להם לאן הם נכנסים ואיזו אחריות הם מקבלים על עצמם. זה לא סתם לעבוד כמאבטח – זה להיות שליח של מדינת ישראל בחו"ל. הם לוקחים אחריות על חיי אדם ועל כך שלא יתווספו עוד שמות לקיר הנופלים".

 

בשנים האחרונות היו כמה פיגועים וניסיונות פיגוע נגד שליחים ישראלים בחו"ל. האירוע הדרמטי ביותר היה כאשר אלפי מתפרעים הסתערו על שגרירות ישראל בקהיר  שבתוכה התבצרו שישה מאבטחים. זכורים היטב הפיגוע שבו נפצעה אשת נציג משרד הביטחון בשגרירות ישראל בדלהי בפברואר 2012, והפיגוע שבו פוצץ רכב של דיפלומט ישראלי בגיאורגיה. באותו הזמן סוכל פיגוע גדול נגד שגרירות ישראל בתאילנד.

הכשרה של חודשים ארוכים ()
הכשרה של חודשים ארוכים

וגם הטכנולוגיה לא נעדרת ()
וגם הטכנולוגיה לא נעדרת

ישנם עוד כמה מקרים שבהם סוכלו ניסיונות פיגוע נגד שליחים ונציגויות ישראליות, חלקם פורסמו וחלקם לא. "אנחנו מחנכים את המאבטחים להאמין בדפ"א (דרכי פעולה אפשריים) והם מגוונים: דקירה, ירי, מכונית תופת, מטען שנצמד לרכב, צלפים ועוד", אומר הבכיר. "צריך להבין שבחו"ל המאבטח הישראלי מוגבל, אין לו את חופש הפעולה המלא שיש לו בארץ והוא תלוי בשיתוף הפעולה עם גורמי הביטחון המקומיים".

 

חטיבת הביטחון של משרד החוץ עברה בשנים האחרונות התפתחות מבצעית משמעותית. בין השאר, נוספה לה יכולת לשמר דיווחים ולשם כך הוקם חפ"ק בטמ"ח שהוא מעין חדר מצב מבצעי שפועל 24 שעות ביממה בתוך משרד החוץ. מאותו חפ"ק ניהל בשעתו ראש השב"כ את מבצע חילוץ המאבטחים מהשגרירות בקהיר.

 

על אף האתגרים, האיומים והסיכונים – לשרת כמאבטח בחו"ל זו גם חוויה. "המאבטח זוכה גם לראות עולם וגם להציל חיים", זה המוטו של קמפיין גיוס המאבטחים של משרד החוץ. המאבטחים מצליחים בחופשות לנהל חיי חברה, גם אם הם נדרשים לעמוד בנהלים של מה מותר ומה אסור (מעבר לאיומי הפח"ע יש גם איומים מודיעיניים) ומחויבים לשיקול דעת ואחריות. הם צריכים להקפיד גם על הופעה ייצוגית.

 

מאבטח בשגרירות בסיכון מתוגמל יותר

מתוך 102 נציגויות, מספר מצומצם מהן מוגדרות בסיכון ביטחוני גדול במיוחד והמאבטחים שמוצבים בהן זוכים לשכר גבוה יותר ולמענק כספי בתום השליחות. הכוונה, בין השאר, לשגרירויות במדינות מאוימות. מערך האבטחה מאפשר גם קידום לאנשיו שחלקם יוצאים בתום השליחות לקורס קב"טים.

 אחרים משתלבים בשאר זרועות הביטחון, היחידה לאבטחת אישים, וחלקם גם בתחומי אבטחה בסקטור הפרטי.

 

כך, למשל, מאבטח בשגרירות ישראל בבאקו בירת אזרבייג'ן זיהה אדם חשוד בקרבת השגרירות ובבדיקה ביטחונית התברר שהוא נושא סכין; צוות המאבטחים של הקונסוליה באיסטנבול היו הנציגים הישראלים הראשונים שהגיעו לפיגוע ברחוב איסטיקלל שבו נרצחו שלושה ישראלים ו-10 נפצעו בפיגוע התאבדות; מאבטח ישראלי סיכל פיגוע דקירה בשגרירות ישראל בבריסל לאחר שזיהה אדם חשוד עם מצ'טה; מאבטח של שגרירות ישראל בנפאל הציל אדם ממוות במהלך רעידת האדמה בקטמנדו לאחר שיצא מהבית עם תחתונים וראה נפאלי נמחץ מתחת לחומת אבן.

 

במקרים אחרים, צוות המאבטחים בשגרירות באדיס אבבה הצליח להכווין סיוע רפואי לשני מטיילים ישראלים באזורים נידחים באתיופיה שנקלעו למצוקה רפואית. לא אחת הדיפלומטים מתמודדים גם עם פשיעה פלילית. כך למשל, הקב"ט הישראלי הותקף על ידי שודדים בניירובי בירת קניה ביחד עם המשפחה שלו ונאלץ לגונן בגופו על ילדיו אך שמר על איפוק ולא נקט פעולות שהיו מחמירות את האירוע אף שהוא היה חמוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים