"הבן שלי התקשר בוכה: 'אימא קיבלת מכתב פיטורים'"
עתידם של עשרות עובדי מפעל "אמיליה קוסמטיקס" שבירוחם עדיין לא ברור לאחר שקיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים והתבצרו במקום. עובדת במפעל: "יש לי שני ילדים בבית. אנחנו גרים בירוחם ואין הרבה אופציות". ועדת העבודה והרווחה של הכנסת תתכנס ביום ראשון לדון במצב
"סירבתי לקחת את המכתב אתמול והבן שלי בן ה-13 התקשר אליי בוכה ואמר: 'אימא, קיבלת מכתב פיטורים'. אני עדיין בהלם. יש גבול, ילד קטן לא צריך לקבל מכתב פיטורים". כך סיפרה היום (ה') ל-ynet ציפי גבאי, עובדת מפעל "אמיליה קוסמטיקס" שבירוחם שעשרות מעובדיו קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים.
60 עובדי המפעל התבצרו מאתמול אחר הצהריים במקום בעקבות כוונת ההנהלה לפטר 28 נשים ושני גברים מתוך 250 המועסקים במפעל. המועמדים לפיטורים קיבלו מכתבי שימוע, ובעקבות כך החליטו העובדים במפעל שמייצר את מוצרי "קרליין" על אקט המחאה.
יהודית בנימין (47) שהתה במפעל עד 3:00 לפנות בוקר. "הבוקר הגענו עוד פעם", סיפרה. "המצב פה ממש גרוע, הנשים פה על סף שבירה. למרבה הצער ההנהלה מתבצרת בעמדה שלה. זה הזוי. אנחנו חייבים עזרה, הם נחושים בדעתם לפטר את העובדות ודבר לא יעזור".
הבוקר התראיינה שגית אביסרור, עובדת המפעל, לאולפן ynet. "המצב כרגע קשה מאוד ולא נעים", אמרה אביסרור. "אתמול קראו לחלק מהמפוטרים למשרד של ההנהלה כדי לתת להם מכתב לפני שימוע. לי שלחו שליח, נהג מונית שבא אליי הביתה לתת לי את מכתב הפיטורים. אני עובדת 17 שנה במפעל, יש אנשים שעובדים 25 ו-30 שנה".
איך תשרדי אם יפטרו אותך?
"יש לי שני ילדים בבית. אנחנו גרים בירוחם ואין הרבה אופציות, אין לאיפה ללכת. מה הם חשבו לעצמם? לאיפה אנשים יקומו ויילכו?אין פה מפעלים. אנחנו רוצים לחזור לעבודה, באמת שאין לנו איפה ללכת".
יו"ר ועדת העבודה והרווחה בכנסת ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) הודיע הבוקר (ה') על כינוסה הדחוף של הוועדה ביום ראשון בבוקר, בעקבות סכנת הפיטורים במפעל "אמיליה קוסמטיקס" בירוחם. בבמהלך הלילה (ד') התבצרו במקום עשרות מעובדי המפעל, שמקווים למנוע את הפיטורים של 28 עובדות ושני עובדים.
אלאלוף אמר כי "הוועדה לא תשב בחיבוק ידיים ולא תשלים עם המצב. ציפיתי שמשרד הכלכלה יתערב מבעוד מועד וימנע את המהלך, אך לא כך קרה. המועצה המקומית ירוחם סובלת גם כך משיעור אבטלה גבוה, וצעדי הפיטורים הנוכחיים רק יחריפו את המצב. פיטורי נשים, ובפרט נשים מבוגרות, הם הגורם מספר אחת להידרדרות לעוני. שום קצבה שבעולם לא תוכל לתקן זאת. בדיון נדרוש מכלל הגורמים לשלב ידיים ולפעול למציאת פתרון לטובת עובדי המפעל ותושבי העיר ירוחם".
פולה עמר (48) יו"ר ועד העובדים, סיפרה כי "הייתה מעורבות של שר האוצר שניסה לסייע. הגיע אלינו נציגו שישב עם נציגי ההנהלה, והציע שיסייעו כספית למפעל וההנהלה תמשוך את המכתבים למשך חודש בשביל משא ומתן. למרבה הצער ההנהלה סירבה".
אביגדור יצחקי, שנשלח על ידי שר האוצר משה כחלון להידברות עם נציגי ההנהלה, אמר: "יש משבר אמון מאוד גדול עם העובדים וההנהלה. עיינתי בדוחות הכספיים של המפעל ומצבו בסדר. בסך הכל הלקוחות והמלאים עונים על ההתחייבויות לבנקים ולספקים. הצעתי הצעות מרחיקות לכת, הצעתי להם להיכנס למו"מ אינטנסיבי, לדחות את מכתבי הפיטורים ושהמדינה תסייע. בעלי המפעל סירבו לכל שינוי כזה או אחר".
ההנהלה: אם לא נתייעל, נסגור את המפעל
מהנהלת חברת אמיליה נמסר בתגובה: "זה שנה מציגה אמיליה קוסמטיקס תוצאות שליליות. החברה הציגה להסתדרות את כל המסמכים המצביעים על מצבה הקשה של החברה, לרבות דו"חות כספיים, פעולות שנעשו על ידי ההנהלה, חיסכון צפוי מהתייעלות בחברה ונתונים נוספים. במקביל, הציגה הנהלת החברה לעובדים ולהסתדרות תכנית ההתייעלות שכללה, בין היתר, קיצוץ בשכר המנהלים, ביטול של 27 תפקידי מטה דוגמת סמנכ''ל איכות, מהנדסי פרויקט, מנהל אתר, מנהל מחסן וכדומה, לצד פיטורי 21 עובדים, מהם חמישה שכבר עברו את גיל הפרישה".
עוד נמסר מההנהלה כי "מתווה תוכנית ההבראה אמור היה לחסוך מיליוני שקלים ולאפשר את המשך פעילותה של החברה. במקום, בחרו העובדים להדוף כל ניסיון למשא ומתן ולסרב לכל פתרון הנוגע לסעיפי ההתייעלות. זו תקופה קשה לכולנו, אף אחד מאיתנו לא בחר להיות במצב הזה. אנו מוכנים לעשות כל מאמץ כדי להציל את המפעל, כפי שהוכחנו בחודשים האחרונים, אך התנאי לכך הוא שגם העובדים יתרמו את חלקם, כי אחרת לא יהיה מנוס מסגירת המפעל כולו. כל יום שהמפעל לא נכנס לתוכנית ההבראה - מקרב את סגירתו".