עם קסדה, אפוד וקלמר: צעירי גני תקווה בונים לעצמם בית ספר
בני הנוער של גני תקווה נאלצים כבר שנים לפנות לתיכונים בערים שכנות. אבל עבור 28 שקל לשעה, ובמשרה מלאה, בונים 16 תלמידים את התיכון החדש שלהם. "מגניב לדעת שעשינו חלק מזה", אומרים הבנאים הצעירים. התיכון הראשון צפוי לפתוח את שעריו ל-170 תלמידים
יום ראשון, 10:00 בבוקר. באתר בנייה בגני תקווה נפגשים 16 צעירים וצעירות שעולים לכיתה י'. הם עוברים תדריך, מפקידים את הניידים, מצטיידים בקסדה ואפוד זוהר ומתחילים לעבוד. השמש הקופחת לא גורמת להם לאבד את הסבלנות. יש להם בית ספר לבנות, והזמן לא משחק לטובתם.
את התיכון הראשון בגני תקווה רוצים לבנות כבר יותר מעשור. חוסר היענות מצד התלמידים, שבחרו להמשיך ללמוד בבתי ספר בערים הסמוכות, מנע את המהלך. אבל השנה זה סוף-סוף קרה. ההחלטה לשתף את תלמידי השכבה הראשונה בבית הספר בבנייתו, בעיצובו, בבחירת שמו ובבחירת מגמות הלימוד שיהיו בו – הוכיחה את עצמה: 170 תלמידים ילמדו בשכבת י' בבית הספר הצומח, שש כיתות בסך הכול.
"דור המייסדים" בחר בחודשים האחרונים את שם המוסד – מית"ר (מנהיגות, יזמות, חדשנות ורב-תחומיות) ואת מגמות הלימוד שיהיו בו: מידענות סייבר, נחשון, עתודה למוזיקה, מדעי החברה, כלכלה, משפטים, ספורט, קולנוע וכיתת מעוף.
שמונה שעות עבודה ביום, 28 שקלים לשעה
בשבוע שעבר הם החלו את השלב הבא בתהליך, ואולי החשוב ביותר – בניית בית הספר. בחודשים הקרובים יגיעו התלמידים חמש פעמים בשבוע לאתר הבנייה ויעבדו שמונה שעות ביום. הם חולקו למשמרות בוקר וערב, שמונה תלמידים בכל משמרת, ויהיו שווים בין כל העובדים. הם ירוויחו כ-28 שקלים לשעה, ויהיו זכאים להפסקה של חצי שעה במשמרת.
"החלטתי לעבוד במהלך החופש בבניית בית הספר כי זו הולכת להיות חוויה. נראה לי מגניב לבוא ביום הראשון של הלימודים ולדעת שאני עשיתי חלק מזה", סיפר התלמיד יואב דהן. "אני לא מכיר את תחום הבנייה, אבל אני לא חושש, אני בטוח שעם כל הקושי יהיה גם מהנה". דהן אמר שסיבה נוספת שבחר לעבוד בבניית התיכון במהלך הקיץ היא הכסף. "שאוכל גם לצאת", הסביר. לדבריו, בהתחלה רצו התלמידים ללמוד בתיכון באחת הערים הסמוכות, "אבל אז חשבנו על זה שנהיה המחזור הראשון, שזה יהיה התיכון שלנו, ביישוב שלנו, ודעתנו השתנתה".
בית הספר נבנה על ידי חברת הבנייה "שתית", והתלמידים כאמור יצטרפו לעובדים ויסייעו להם בכל דבר שניתן. כמובן שאופי העבודה יתאים ליכולותיהם ולאורך שעות העבודה, והם יהיו תחת פיקוחו של מנהל העבודה גולן ארמה.
"אנחנו לא הולכים לתת להם עבודות של כאילו", אמר ארמה. "הם יעשו כל מה שאני חושב שהם מסוגלים: העמסה, סידור, תיאומים, ניקיונות, עזרה לקבלני משנה, יש פה פרויקט גינון גדול, פרויקט גבס, הם ישתלבו יחד עם בלי המקצוע, כמובן תוך שמירה על ביטחונם". בעוד כחודש וחצי יצטרכו התלמידים, יחד עם שאר חבריהם לשכבה, להיכנס בשערי התיכון החדש, ונראה שלוחות הזמנים צפופים מאוד. "אנחנו מקווים מאוד שנפסיק", אומר ארמה, "אנחנו חדורי מטרה ואנחנו מאמינים שנעמוד בזמנים עם כל הקושי".
בר אריאלי היא אחת התלמידות שהגיעו לעבוד. היא בחרה במשרה יוצאת הדופן הזו "בשביל לא לשבת בבית במהלך החופש ולצפות בטלוויזיה", וגם מפני שהמחשבה שהיא תהיה שותפה בבניית בית הספר שלה – ריגשה אותה.
"חם פה מאוד, אבל יש מים, אנחנו נעבוד ונשרוד את זה", אמרה אריאלי, והוסיפה שמשפחתה מאוד תמכה בבחירה שלה. אריאלי היא לא הבת היחידה במשמרת, ועובדה זו רק מדרבנת אותה יותר. "אנחנו מסוגלות לעשות הכול בדיוק כמו הבנים. אנחנו חזקות כמוהם, ואין בינינו שום הבדל", היא הבהירה.
ראש המועצה, ליזי דלריצ'ה, סיכמה: "ב-1 בספטמבר אנחנו צריכים לעמוד פה מוכנים, איתנים, נקיים ומזומנים לקבל את התלמידים. הירתמותם למאמץ להקים את התיכון הראשון בגני תקווה מרגשת אותי במיוחד ומעידה בראש ובראשונה על תחושת שייכותם וחיבורם לקהילה ולמקום. הזמן והמאמץ שהם מקדישים לכך היא דוגמא ומופת בעיני לנוער ערכי המוביל קהילה".