עבודת שורשים: העתודה פותחת את אליפות אירופה
עם שלושה "בנים של", אך חסרון בסנטימטרים, החבורה של דן שמיר תחל בשבת (18:25) את דרכה מול פינלנד המארחת. המטרה: לשרוד בדרג א'. בעקבות השיטה ההזויה של פיב"א, ניצחון אחד עשוי להספיק להגעה לרבע הגמר
נבחרת העתודה מודל 2016 תחל את דרכה מחר (ש', 18:25) באליפות אירופה עד גיל 20 שתיערך בהלסינקי במשחק מול המארחת פינלנד. הציפייה מהנבחרת אותה מאמן זה הקיץ השני ברציפות דן שמיר, היא קודם כל להישאר בדרג הראשון של היבשת, אבל בעקבות שיטת המשחקים ההזויה של פיב"א, יש שאומרים שהגעה לרבע גמר היא לא בשמיים.
שחקניו של שמיר הוגרלו לבית מספר 2 שכולל אימפריות כמו ספרד שלא ירדה מהפודיום באליפות אירופה עד גיל 20 כבר תשע שנים ברציפות, צרפת על שלל כוכביה האתלטיים, וכמובן פינלנד המארחת שתהנה מיתרון ביתיות. הישראלים ישחקו נגד צרפת (א', 16:15) וביום שלישי יחתמו את שלב הבתים מול ספרד (20:45).
סגל השחקנים: ה"מיוחסים"
שמיר השאיר בסגל שני שחקנים בלבד ששיחקו באליפות אירופה הקודמת עד גיל 20. מאמנה של הפועל חולון דמיין קאדר קצת אחר בתכנונים המוקדמים שלו לאליפות, כזה עם לא מעט מאסה, אבל כל מיני סיבות שלא קשורות אליו, גרמו לו לשנות חשיבה.
טי.ג'יי ליף היה אמור להיות השחקן המוביל של העתודה בקיץ הנוכחי, אבל הבן של בראד ליף העדיף לטפח את קריירת המכללות שלו ב-UCLA והבריז. גבוה נוסף שנחשב לאחד משחקני המפתח הוא רומן סורקין מאוניברסיטת אורגון. הפורוורד/סנטר לא הגיע ליום גיוסו ונחשב לעריק. סורקין לא הסדיר את העניינים מול הרשויות, ולכן היה נכנס לכלא הצבאי עם נחיתתו בארץ. בסיטואציה הנוכחית הוא העדיף להישאר בארה"ב.
הגבוה הבא ברשימה ששמיר רצה לראות בהלסינקי הוא ליאור קררה מעירוני רעננה שזכה בשתי אליפויות רצופות עם השרונים בליגה לנוער. קררה עשה התקדמות גדולה מאוד בשנתיים האחרונות, אבל פציעה גרמה לו להיעדר מספר חודשים והוא גם כן מחוץ לסגל העתודה.
עכשיו ממי שלא נמצא לאלה שפה. לא פחות משלושה "בנים של" נכללים בסגל. הבולט מכולם וככל הנראה בעל הניסיון הרב ביותר הוא תמיר בלאט (19, 1.80 מ'), בנו של דייויד. בלאט ג'וניור הגיע להפועל ת"א לפני שנתיים, ומהרגע שבו שרון אברהמי הפך למאמן האדומים הוא קיבל קרדיט רב בעמדת הרכז. את עונת 2015/16 סיים עם ממוצע של 4.9 נקודות ו-2 אסיסטים ב-14.5 דקות. בלאט הוא היחיד מבין כל 12 השחקנים שטסו לפינלנד שהיה חלק לגיטימי ברוטציה של קבוצה בליגת העל.
בזמן שדרק שארפ חורר רשתות בהיכל מנורה מבטחים ועשה את המוות בהגנה ליריביו, בנו די.ג'יי (19, 1.85 מ') שיחק במחלקת הנוער של בני הרצליה. כשהאב עזב לארה"ב, הג'וניור הלך יחד איתו ושיחק בתיכון בפלורידה. בקיץ 2015 שב לישראל ושיחק במדי עירוני ר"ג מהליגה הלאומית. שארפ לא קיבל יותר מדי דקות, אבל הוכיח את עצמו באימוני העתודה ומביא איתו המון אנרגיות מהספסל.
החלק השלישי והאחרון בפינת המיוחסים הוא עידו פליישר (18, 2.06 מ'), בנו של עופר. כמו האב גם הבן משחק בעמדות הפנים, אבל נחשב לנייד הרבה יותר. פליישר למעשה נכלל גם על סגל נבחרת הנוער, אבל בגלל מצוקת הסנטימטרים בעתודה, קודם לנבחרת של שמיר כמעט ברגע האחרון. עם סיום האליפות בהלסינקי הוא ישוב לנבחרת הנוער.
שאר שחקני הסגל:
רועי הובר (19, 1.87 מ') - בסיומן של שנתיים מצוינות בפן האישי בליגה השנייה עם ממוצע של יותר מ-10 נקודות, 3 ריבאונדים וכמעט 5 אסיסטים, הגארד שגדל בהפועל לב השרון מחפש קבוצה בליגת העל. צפוי לפתוח בחמישייה של העתודה בחלק מהמשחקים. מביא קליעה טובה מבחוץ, חדירה איכותית והבנת משחק.
דניאל דנינו (19, 1.87 מ') - עוד שחקן שנמצא בסיטואציה דומה. דנינו, במקור מאליצור נתניה, נתן שנתיים טובות בלאומית (11.5 נקודות, 5 ריבאונדם ו-2 אסיסטים) וכעת הוא מחפש את האתגר הבא. במשחקי ההכנה נתן את הטון והוביל את רשימת הקלעים לא פעם. יכול ליהנות מההתרכזות בבלאט כדי ליצור נקודות.
צוף בן משה (18, 1.90 מ') - אחד הצעירים בנבחרת הנוכחית. קיבל כמה דקות בבוגרים של הפועל ת"א בעונה החולפת, ואפילו קלע 10 נקודות ברבע אחד בניצחון על מכבי חיפה (75:90). גארד פיזי מאוד, אתלטי, חודר טוב לסל. חוצפן חיובי. יכול להיות האקס פקטור אם יקבל דקות משמיר.
אור לאומי (19, 1.94 מ') - קפטן הנבחרת. חזק מאוד, במקור משחק כגארד אבל בגלל חסרון הגובה עשוי בשלבים מסוימים לשחק גם יותר בפנים. שיחק תקופה בתיכון בארה"ב, חזר לנוער של מכבי ת"א. היה מצוין בשני הקמפיינים האחרונים בנבחרות (נוער ועתודה). קלע 15.5 נקודות בעונה החולפת במדי אליצור אשקלון, אבל הקבוצה ירדה ליגה. חתם בהפועל ת"א לשלוש שנים, עשוי להיות מושאל כדי לקבל דקות משחק.
נתנאל ארצי (19, 1.97 מ') - הצלע השלישית במשולש בלאט-הובר-ארצי. שייך למכבי חיפה בפועל, אבל לצערו לא קיבל דקות בקבוצה הבוגרת. נדד בחוק הכרטיס הכפול למכבי הוד השרון מהלאומית. חייב לשחק כדי להמשיך להתקדם. אגרסיבי מאוד, למרות הגדול הוא אתלט נהדר. אם הראש יהיה מסודר אין סיבה שלא יתרום.
סול לשם (19, 2.00 מ') - קליעה מצוינת, החל את דרכו בנוער של עירוני רעננה, עבר לאחר מכן לאקדמיה של גראן קנאריה. היה שייך בעונה החולפת למכבי קריית גת אבל לא שיחק. הושאל לאליצור אשקלון. גם הוא כמו אחרים חייב לשחק יותר.
תומר שוקרון (20, 2.03 מ') - עוד תוצר ממחלקת הנוער של מכבי ת"א. נכנס ל-12 האחרונים ברגע האחרון. לטורניר ההכנה באיטליה הוא לא נסע, אבל עם חזרת הנבחרת שמיר החליט לנפות את דגן ליכט מהפועל חיפה ולצרף את שוקרון כדי להוסיף עוד גובה לסגל.
טל אבירם (19, 2.03 מ') - בעמק יזעראל תמיד נחשב לכוכב. יכול לעשות דברים יפים, אבל גם הוא לא קיבל דקות בליגת העל (מכבי חיפה). די מפתיע שנכלל בסוף בסגל של שמיר, אבל בדומה לשוקרון הסנטימטרים היוו משקל משמעותי. צפוי לתת לגבוהים הפותחים דקות מנוחה.
דניאל קופרברג (18, 2.06 מ') - בכל שנתון או שניים מדברים על סנטר העתיד של הכדורסל הישראלי, קופרברג הוא עוד אחד כזה. סיפור ילדות מיוחד, ריבים בעבר עם מכבי חיפה, התאמן עם ניז'ני נובגורוד, שקל לעבור למכללות, אבל בסוף חתם על חוזה ארוך טווח אצל הירוקים. מבחינת כדורסל, אתלט נהדר בטח ביחס לעמדת הסנטר בה הוא משחק. כדי שהנבחרת תצליח הוא חייב להיות משמעותי בהתקפה ובעיקר בהגנה.
שיטת המשחקים:
אחרי שבשנים האחרונות היו לא פחות מ-7 יורדות בכל טורניר, בפיב"א החליטו על שינוי קונספט ובקיץ הקרוב יהיו "רק" 3 יורדות מתוך 16 משתתפות. בעקבות שיטת המשחקים המוזרה שתיכף נדבר עליה, לנבחרת ישראל יכול להספיק ניצחון בודד כדי לשרוד בדרג, והניצחון הזה אפילו יכול להוביל אותה לשמונה האחרונות באליפות.
16 הנבחרות המשתתפות חולקו ל-4 בתים (4 נבחרות בכל בית). כל משתתפת תשחק 3 משחקים בשלב המוקדם שלאחריו תגיע ההצלבה. גם אם ישראל תסיים במקום האחרון בבית היא לא תרד ישירות למשחקי הדירוג 9-16 המובילים לאפשרות לנשירה לדרג השני.
המשחק הרביעי הוא למעשה החשוב באליפות. העתודה תצטלב עם בית מספר 1 בו משחקות טורקיה, ליטא, גרמניה והונגריה. ישראל תפגוש כאמור את אחת מהן לפי דירוגה בשל
ב הבתים - הראשונה בבית 1 מול הרביעית בבית 2, השנייה בבית 1 נגד השלישית בבית 2 וכן האלה.
אם שמיר ושחקניו ינצחו את משחק ההצלבה הזה הם יעפילו ישירות לרבע גמר אליפות אירופה, ויישארו שנה נוספת בדרג הראשון. הפסד לעומת זאת מסבך מאוד את הכחולים-לבנים ומוריד אותם למשחקי הדירוג 9-16. ניצחון במפגש הראשון של משחקי הדירוג שווה הישארות בדרג א' (עלייה למשחקי הדירוג 9-12), הפסד והכחולים-לבנים יתקרבו לירידה (משחקי הדירוג 13-16). במצב כזה יישארו לנבחרת שני משחקים אחרונים. את שניהם היא תהיה חייבת לנצח כדי לסיים במקום ה-13 שהוא האחרון שמבטיח הישארות בדרג א'. הסתבכתם? תודות לפיב"א.