רווח הארנונה מדירות רפאים - 18 מיליון שקל
לראשונה מאז אישרה הכנסת את התקנה המאפשרת חיוב ארנונה כפול על דירות שעומדות ריקות, שלחה עיריית ירושלים חיובים ל-1,700 דירות יוקרה בבעלות תושבי חוץ, אשר אינן בשימוש מרבית חודשי השנה. סגן ראש עיריית ירושלים: "הכפלת המס תכניס את הדירות לשוק השכירות"
לראשונה מאז אושרה התקנה המאפשרת חיוב ארנונה כפול על דירות רפאים, יצאו החיובים לפועל. מדובר במהלך שמקודם מספר שנים, במטרה להתמודד עם תופעה שבה דירות בבעלות תושבי חוץ עומדות ריקות רוב חודשי השנה ואינן מושכרות. תופעה זו שכיחה מאוד בגבולות ירושלים.
דירות רפאים - השתלשלות העניינים:
מ-2016: ארנונה כפולה לדירות רפאים בי-ם
בעלי דירות רפאים ישלמו ארנונה כפולה
י-ם: 10,000 דירות רפאים מחכות לשר שיעז
ל-ynet נודע כי בשבועות האחרונים נשלחו חיובים לכ-1,700 יחידות דיור בכל רחבי הבירה. החיוב עבור מ"ר של דירת רפאים הוא 223.56 שקלים - פי שניים מהחיוב הגבוה ביותר לדיור בעיר. על פי החישובים, שווי החיובים הכולל יוסיף לתקציב עיריית ירושלים כ-18 מיליון שקל.
צפו: רווחי ארנונה על דירות רפאים בירושלים
ועדת הכספים של הכנסת הגדירה דירות שאינן נמצאות בשימוש (רפאים) בתור דירות אשר מתגוררים בהם בפועל פחות מ-3 חודשים בשנה - על פי מעקב אחר חשבונות המים. על פי הערכות, יש כיום בירושלים בין 9,000-10,000 דירות כאלו.
לאחר מיפוי ראשון על בסיס החשבונות, נשלחו לבעלי הדירות התראות לפני חיוב - 6,500 דירות בסך הכל. כ-4,800 בעלי דירות השיבו בעררים, שכללו הוכחות לשימוש בדירה כמו חשבונות נוספים, תצהירים של שכנים ועוד.
מתווך: "הארנונה הכפולה כבר משפיעה על השוק"
סגן ראש העיר ויו"ר תנועת התעוררות בירושלים, עופר ברקוביץ, אמר בשיחה עם ynet כי "אנחנו ממשיכים לפעול למען הורדת מחירי הדיור, ובתוך כך להשמשת דירות שאינן נמצאות כיום בשימוש. המהלך להכפלת המס על דירות רפאים יכניס את הדירות לשוק השכירות וגם יוסיף לעירייה כספים שיהיו מיועדים לפתרונות דיור בר-השגה. רק השבוע שמעתי על דירה שנמכרה בשל המס הכפול שאנחנו מטילים. בכוונתי להמשיך ולפעול ולהחריף את הצעדים לטיפול בתופעה".
עו"ד חיים ברטוב, מתווך נדל"ן ירושלמי, סבור שהארנונה הכפולה כבר משפיעה על שוק הדיור בבירה. "יש הרבה דירות רפאים ששייכות לבעלי דירות צרפתים ואנגלו-סכסים שמגיעים לארץ לשבועיים-שלושה בשנה בתקופות החגים, ויתר הזמן הדירה עומדת ריקה. מי שמרגישים את הארנונה הם בעלי הדירות הגדולות, מעל 120 מ"ר, שהארנונה הכפולה מגיעה למעל 20 אלף שקל בשנה ויותר", הוא אומר.
לדבריו, הדירות הקטנות יותר נשארות ריקות, אבל בעלי הדירות הגדולות מבקשים להשכיר אותן לתקופות קצרות. משרדי התיווך הפכו לסוכנויות ניהול נכסים שמטפלות בהשכרה של הדירה". ברטוב מציין כי שכר הדירה של הדירה היוקרתית גם מכסה את עלות הארנונה וגם מאפשר לקבל פטור בשנה הבאה, לאחר שיוכח שנעשה שימוש בה במהלך השנה. "עד לארנונה הכפולה אי אפשר היה לשכנע אותם להשכיר את הדירות. עכשיו יש מי שגר בדירות הריקות חלק מהשנה".
על ענף דירות היוקרה הוא אומר כי "יש האטה בעליית מחירי דירות היוקרה, ואנחנו רואים ביקוש לדירות קטנות יותר מ-120 מ"ר או ביקוש לאזורים פחות יוקרתיים. אפילו הקבלנים מגיבים לשינויים ומקטינים את הדירות לשטח של 119 מ"ר עם מרפסת ענקית שפטורה מארנונה, כדי להתחמק מתשלום מוגדל".