שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

3 שעות עברו עד שאובמה הביע תמיכה בארדואן

בשלבים המוקדמים של הלילה, כשמידת הצלחתו של ניסיון ההפיכה לא הייתה ברורה, נמנעה ארה"ב מגינוי ברור לצבא טורקיה. רק לפנות בוקר הודיע אובמה: "תומך בממשלה הנבחרת של ארדואן". רק אז פרסמה גם גרמניה הודעה דומה

לא מעט שעות עברו מהרגע שבו הסתמן לראשונה ניסיון ההפיכה בטורקיה ועד שממשלות המערב נאותו להכריז הלילה (שבת) בפה מלא כי הן מתייצבות לצד ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן. לפנות בוקר פרסמו ארה"ב, גרמניה ומדינות נוספות הודעות שבהן הכריזו סוף סוף על תמיכתן ב"ממשלה הנבחרת" של טורקיה, אבל בשעות שלפני כן הן הנפיקו בעיקר גמגומים או שתיקה.

 

חיילים נכנעים בבוספורוס, הבוקר

חיילים נכנעים בבוספורוס, הבוקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הידיעות על ניסיון ההפיכה החלו לזרום אמש בסביבות 23:00 שעון ישראל, ומזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהיה באותה העת במוסקבה, הסתפק שעה קלה לאחר מכן באמירה שהוא מקווה ליציבות ולהמשכיות בטורקיה. קרי אמר אז שאין לו די פרטים על ההתרחשות שם, אבל הביע תקווה ש"שלום" ימשיך לשרור בטורקיה. קרי לא הביע תמיכה בניסיון ההפיכה הצבאית או בממשלת ארדואן באותה העת, אבל ניכרה העובדה שהוא אינו ממהר לגנות את המהלך. באותה העת נראתה ההפיכה איום ממשי על שלטון ארדואן. הבית הלבן עדכן אז שאובמה "התעדכן בהתפתחויות".

אובמה וארדואן. בני ברית מובילים בנאט"ו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה וארדואן. בני ברית מובילים בנאט"ו(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

רק כשלוש שעות אחרי תחילת המהומות בטורקיה, די במקביל לדיווחים שעוד ועוד טורקים מפרים את העוצר הצבאי שעליו הכריזו מובילי ההפיכה ויוצאים לרחובות כפי שקרא להם ארדואן לעשות כדי לסכל את ההפיכה, פרסם הבית הלבן הודעה שבה קרא נשיא ארה"ב ברק אובמה לכל הצדדים בטורקיה לתמוך ב"ממשלתו של ארדואן שנבחרה באופן דמוקרטי". אובמה פרסם את ההצהרה לאחר ישיבה עם יועציו לביטחון לאומי, והוא קרא בה לכולם בטורקיה לגלות איפוק ולהימנע מאלימות וממרחץ דמים. לאחר מכן הודיע מזכיר המדינה ג'ון קרי כי שוחח בטלפון עם שר החוץ של טורקיה והביע את "תמיכתה המוחלטת" של וושינגטון בממשלת טורקיה האזרחית ובמוסדות הדמוקרטיים שלה.

 

זמן קצר אחר כך פרסמה גם גרמניה, מדינה שבה חיים עשרות אלפי טורקים, הודעה שבה מסרה כי יש לכבד את הסדר הדמוקרטי בטורקיה ושיש לעשות הכול כדי לשמור על חייל אדם. את ההודעה מסר הדובר של הקנצלרית אנגלה מרקל. הוא הדגיש כי ברלין תומכת בממשלת ארדואן שנבחרה על-ידי העם.

גופת חייל טורקי שלפי דיווחים נרצח בלינץ' של תומכי ארדואן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גופת חייל טורקי שלפי דיווחים נרצח בלינץ' של תומכי ארדואן(צילום: AFP)

לגרמניה הייתה לאחרונה מערכת יחסים מתוחה עם ארדואן, שבמקביל להסכם הפליטים שגיבש עם האיחוד האירופי בהובלת גרמניה עורר זעם בברלין בעקבות תביעתו נגד קומיקאי גרמני שלטענתו העליב אותו. התנהלות ארדואן והצהרותיו השמרניות עוררו ביקורת נוקבת בגרמניה ובמקומות אחרים באירופה וטענות שהוא אינו מכבד ערכים

כמו חופש הביטוי.

 

הבוקר, שעות ארוכות אחרי תחילת ניסיון ההפיכה, הודיע גם ראש ממשלת יפן שינזו אבה כי ארצו סבורה שיש לכבד את הדמוקרטיה בטורקיה, והביע למעשה תמיכה בממשלת ארדואן. "אני מקווה מאוד שהעניינים יחזרו לשגרה בהקדם ושהשלום והסדר יושבו", אמר ראש הממשלה של יפן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אובמה וארדואן. "תומך בממשלה הנבחרת"
צילום: רויטרס
מומלצים