חיילים נגד העם. הסיבות לכישלון ההפיכה
בשעות הראשונות של הדרמה בשישי בערב הצליחו המורדים להגיע להישגים מרשימים, ואז הכול השתבש. החילונים והגנרלים לא היו בצד שלהם, והם הפסידו בקרב התודעתי בתקשורת וברשתות החברתיות. כשהם לא הצליחו להוריד ערוצים מהאוויר, ארדואן קרא לטורקים באייפון להגן על המולדת: "העם הוא זה שניצח את הצבא"
ניסיון ההפיכה שלשום (יום ו') בטורקיה מתאים יותר למאה ה-20. הטכנולוגיה והכוח של האזרחים במאה ה-21 הם אלה שהביסו אותו. כאשר כוחות "מועצת השלום" בצבא טורקיה ניסו להדיח את הנשיא ארדואן וממשלתו בשישי בערב, נראה היה שהם נלחמים את מלחמתם האחרונה. יום אחרי, הכישלון שלהם מוחץ: 2,840 אנשי צבא ו-2,745 שופטים ותובעים נעצרו. מספר ההרוגים בקרב "מתכנני ההפיכה" עומד על 104.
"את ההפיכה הזאת תכננו די טוב, אבל השתמשו בספרי הדרכה משנות ה-70", אמר גארת' ג'נקינס, חוקר ופרשן צבאי מאיסטנבול. לדבריו ההתקוממות הזאת מזכירה יותר את מה שקרה בצ'ילה ב-1973 או באנקרה ב-1980 מאשר במדינה מערבית ב-2016.
המורדים החלו את המבצע להפלת השלטון כשהנשיא ארדואן היה מחוץ לאיסטנבול, באתר נופש במרמריס. בשישי בערב הם השתלטו על שדה התעופה הראשי אתאטורק, חסמו את הגישה לגשר הבוספרוס, שלחו טנקים לפרלמנט ושלטו על הצמתים הראשיים באנקרה. הם השתלטו על רשת השידור הממלכתית TRT, שהכריזה על עוצר וקראה לאנשים להישאר בבתיהם.
אז הכול התחיל להשתבש. ראשי ההפיכה לא הצליחו לחטוף אף אחד ממנהיגי מפלגת השלטון או לשבש את שידורי הטלוויזיה, הרשת הסלולרית או הרשתות החברתיות. בעקבות הכישלון בשיבוש התקשורת יכלו ארדואן ועוזריו לשלוט בתודעה הציבורית, ולקרוא לתומכי הממשלה לצאת לרחובות ולהתנגש להפיכה.
הפרשן הטורקי סינאן אולגן אמר כי המגבלה הגדולה ביותר של המורדים בשלטון הייתה שהם פעלו ללא תמיכתם, או הנהגתם, של ראשי הצבא. כתוצאה מכך לא הייתה להם את היכולת להשתלט על משאבי הכוח המרכזיים. "גם התוכנית שלהם לא הייתה יעילה. הם לא הצליחו מההתחלה להשתלט על מתקן צבאי כלשהו בטורקיה, או על הנהגה של מפלגה כלשהי", אמר אולגן, דיפלומט בעברו.
ההפיכה לא יכולה להצליח ללא גיבוי נרחב בקרב בכירי הצבא הטורקי. אמנם מספר גדול של חיילים השתתף בהתקוממות, ובכמה ערים במדינה, וברחובות הוצבו טנקים. אך הרמטכ"ל, חולוסוי אקאר, לא הוביל את ההפיכה אלא הוחזק בשבי. ראש הצבא באיסטנבול, אומיט דונדאר, לא הצטרף למאבק אלא מונה לרמטכ"ל זמני. גם מפקד הכוחות המיוחדים ומפקד חיל הים דיברו בגנות ההפיכה.
מתכנני ההפיכה, לפי הדיווחים, היו פלג בארמיה הראשונה, שבסיסה באיסטנבול. "הם לא ייצגו את רוב הצבא. ניסיון ההפיכה התמוטט לפני שהחל", אמר הפרשן פאדי חאקורה ל-BBC. חאקורה מאמין שהכישלון שלהם הוא עדות לכך שהפיכות צבאיות כבר לא זוכות לתמיכה רחבה כפי שהיה בעבר בטורקיה, שהשלטון בה בשנותיו של ארדואן הופך איסלאמיסטי יותר ויותר.
ארדואן בדרך כלל עומד בפני ביקורת חריפה על ההתערבות בתכנים ברשת ועל דיכוי חופש הביטוי בטורקיה. הפעם הוא ואנשיו דווקא נהנו מיתרונות הרשתות החברתיות והאפליקציות. בשעות הקשות של השלטון בלילה בין שישי לשבת הוא השתמש באפליקציית "פייס טיים" כדי לתקשר עם 80 מיליון אזרחי טורקיה, ובכך להשיג יתרון על מתכנני ההפיכה שלא פנו להמונים לאחר הישגיהם בשטח.
כשהמורדים נאבקו בכוחות הביטחון יכלו עוזריו של ארדואן לשלוח הודעות לתקשורת הארצית והבינלאומית שהנשיא נמצא במקום בטוח ולא מוחזק בידי מתכנני ההפיכה. קודמו של ארדואן בתפקיד, עבדוללה גול, השתמש גם הוא באפליקציית "פייס טיים" כדי לצעוק בגנותם של מתכנני ההפיכה ב-CNN טורק.
ראש הממשלה לשעבר, אחמט דבוטאולו, שוחח בשיחת וידאו טלפונית עם רשת אל-ג'זירה ואמר כי ההפיכה היא כישלון. בכירי ההנהגה בטורקיה קראו לעם לצאת לרחובות ולהיאבק במורדים. "בוא נתאסף כאומה בכיכרות", אמר ארדואן לטורקים. "אני מאמין שאנחנו נסיר את הכיבוש הזה תוך זמן קצר. אני קורא עכשיו לעמנו להגיע לזירות ולתת להם את התשובה המתבקשת".
לפי BBC הגלגל התהפך כשארדואן המריא בחזרה לאיסטנבול וכינס מסיבת עיתונאים. הרגע שבו שב לאיסטנבול הבהיר לציבור שהממשלה משיבה לעצמה את השליטה במדינה, וזוכה לתמיכה של בכירי הצבא. אנקרה, שם נמצא ארמונו של ארדואן וכן משרדי הממשלה, עדיין לא הייתה בטוחה. איסטנבול כן.
אילנור צ'וויק, יועץ לנשיא ארדואן, אמר ל-BBC כי העם הטורקי, ולא כוחות הביטחון, הוא זה ששחרר את שדה התעופה אתאטורק ואת ערוצי הטלוויזיה והרדיו מידי הצבא. "תוך זמן קצר המצב התהפך לטובת ארדואן וממשלתו שקראו לאנשים לצאת לרחובות אנקרה ואיסטנבול. זה מה שהם עשו".
הצבא אמנם נחשב למי שמנסה להגן על טורקיה החילונית, אך מתכנני ההפיכה הזאת לא זכו בתמיכת הפוליטיקאים החילוניים. כל שלוש מפלגות האופוזיציה גינו במהרה את ניסיון ההפיכה. "מפלגת העם הרפובליקנית" (CHP), המפלגה הגדולה באופוזיציה, התייצבה לצד ארדואן במטרה לשמור על הדמוקרטיה - מה שמראה שניסיון ההפיכה בטורקיה לא היה סיפור של חילונים נגד איסלאמיסטים. גם איש הדת פתהוללה גולן, שחי בארה"ב והשלטון טוען שהוא "ראש הטרור" מאחורי ההפיכה, גינה אותה מהרגע הראשון ואף העלה אפשרות שהיא מבוימת.
המורדים החמיצו הזדמנות להשבית את שידורי הערוץ CNN טורק. הם התפרצו לאולפן והשתלטו עליהם לזמן קצר והמגישים עזבו את האולפן. כעבור כמה שעות שבה התחנה לשדר. לפי הדיווחים הסיבה הייתה שלמורדים נאמר שבלתי אפשרי להוריד את הערוץ מהאוויר. כשהרשת חזרה לשדר תיארו המגישה נבסין מנו והמנכ"ל ארדואן אקטאס את מצב הרוח של החיילים שפגשו.
"לחיילים הצעירים האלה היה רק פחד בעיניים", סיפרה מנו לצופים. "שום נאמנות או נחישות. הם ביקשו מאיתנו לרדת משידור אבל הבהרנו להם שזה לא בר ביצוע. הם לא ידעו מה לעשות אז האולפן הריק שלנו היה בשידור חי בטלוויזיה כל הזמן הזה, עד שהשגנו מחדש את השליטה".
בשעות שבהן היה האולפן ריק ממגישים שוטט במקום גבר בחולצה ורודה שקרא "אללה אכבר" לאות תמיכה בארדואן. מנהיגים דתיים ששומרים אמונים לנשיא השתמשו לראשונה ברמקולים של המסגדים כדי לקרוא לטורקים לצאת לרחובות "בשם הג'יהאד".