שתף קטע נבחר
 

כמצ'יינה על סף רכישת החזקות אי.די.בי באדמה

לאחר מו"מ ארוך צפויה החברה הסינית לרכוש 40% מחברת האגרוכימיה בתמורה לעד 200 מיליון דולר ומחיקת ההלוואה של 1.1 מיליארד דולר, שהעניקה לדסק"ש. באי.די.בי מקווים שהעסקה תסייע במאבק המשפטי נגד פירוק החברה

אי.די.בי עומדת להיפרד מאחת האחזקות המהותיות שלה ולמכור את חלקה באדמה (40%) לשותפה הסינית כמצ'יינה. ל"כלכליסט" נודע כי אם לא תחול תפנית שתמנע את העסקה, כמצ'יינה תשלם כ־200-150 מיליון דולר על המניות ותמחק ההלוואה של 1.1 מיליארד דולר שהעניקה לדסק"ש, החברה־הבת של אי.די.בי (74%) שמחזיקה באדמה.

 

כתבות נוספות בעורוץ הכלכלה

 

היקף העסקה מפתיע מאחר שהאופציה על המניות תומחרה בספרי דסק"ש ב־100 מיליון שקל בלבד (כ־26 מיליון דולר). לדסק"ש אופציה לרכוש את 40% ממניות אדמה, ששועבדו לכמצ'יינה כבטוחה להלוואה שניתנה, אך לשם מימושה היא נדרשת להחזיר לסינים את ההלוואה. כעת, דסק"ש בעצם מוותרת על האופציה לרכישה, נהנית ממחיקת ההלוואה ומקבלת "בונוס" כספי.

אדוארדו אלשטיין. עיתוי מכירת האחזקה באדמה קריטי לאי.די.בי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אדוארדו אלשטיין. עיתוי מכירת האחזקה באדמה קריטי לאי.די.בי(צילום: מוטי קמחי)

עיתוי העסקה קריטי מבחינת אי.די.בי. השבוע צפוי בית המשפט המחוזי בתל אביב לדון בדרישת מחזיקי האג"ח הארוכות (סדרה ט') להכריז על אי.די.בי כחדלת פירעון מאחר שקופתה ריקה. בחברה מקווים שהעסקה תסייע במאבק המשפטי נגד הפירוק.

 

"הפרה בוטה של התניית אי־התחרות בהסכם"

בחודשים האחרונים מתנהל מו"מ בין מנהלי אי.די.בי לבין כמצ'יינה על רקע הרכישה הצפויה של סינג'נטה השוויצרית ב־43 מיליארד דולר על ידי החברה הסינית. באי.די.בי לא היו מרוצים מרכישת המתחרה של אדמה. בפברואר, כפי שנחשף ב"כלכליסט", בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין ומנכ"ל החברה שולם לפידות טסו לסין כדי לדון עם יו"ר כמצ'יינה רן ז'יאן־שינג בתנאי הפיצוי שתקבל אי.די.בי בשל רכישת סינג'נטה. עם זאת, בהמשך המו"מ על פיצוי הפך למו"מ לפרידה בין השתיים, שתביא לכך שאדמה תעבור לבעלות סינית מלאה ותאבד את המחויבות להישאר ישראלית.

 

הטענות של אי.די.בי כלפי כמצ'יינה הפכו לפורמליות באמצע יוני. אז, בפנייה לבית המשפט המחוזי, האשימה דסק"ש כי "עסקת רכישת סינג'נטה מהווה הפרה בוטה של התניית אי־התחרות בהסכם בעלי המניות בין כמצ'יינה וכור". תגובתה של דסק"ש נכללה בדיון בבקשה לאישור תביעה נגזרת שהגישה בעלת מניות של דסק"ש, אשר טענה כי רכישת סינג'נטה תפגע ביכולתה של אדמה להתחרות בסינג'נטה. "דסק"ש עוקבת אחר הנעשה מול כמצ'יינה בנוגע לעסקת סינג'נטה ושוקלת את צעדיה בהתאם להתפתחויות בעסקה ובכוונתה למצות ולהגן על זכויותיה בכל הקשור לעסקה. בימים אלה מתקיימים דיונים בין דסק"ש לכמצ'יינה בניסיון להגיע להסכמה עד סוף יוני", נכתב אז בתגובת דסק"ש לבית המשפט.

 

דסק"ש ואלשטיין בעצם העמידו אולטימטום לכמצ'יינה וז'יאן־שינג להגיע להסכמות עד סוף יוני או ליישב את המחלוקות בהליך בוררות בלונדון. כעת הבוררות נמנעת.

 

מחר צפויים בעלי המניות של סינג'נטה להחליט אם לקבל את ההצעה של כמצ'יינה. זו הסיבה למו"מ הקדחתני שנערך בלונדון, ושאליו התלווה היועץ המשפטי של אי.די.בי עו"ד אהרון קאופמן. המטרה היתה לסיים את המו"מ לפני הצבעת בעלי המניות של סינג'נטה, וכך אכן קרה.

 

באוקטובר 2011 רכשה כמצ'יינה, שנמצאת בשליטת הממשל הסיני, בתמורה ל־2.4 מיליארד דולר את אחזקות הציבור (53%) באדמה (אז מכתשים אגן) ואת האחזקה של כור (7%), שהיתה בשליטת דסק"ש ומוזגה לתוכה ב־2014. הסכם הרכישה כולל מנגנון של אי־תחרות, שלפיו לכמצ'יינה אסור לרכוש חברה מתחרה. במסגרת העסקה העניקה כמצ'יינה לדסק"ש הלוואה של 960 מיליון דולר, כשמניות אדמה שנשארו בידיה מהוות בטוחה יחידה. החל מהרבעון האחרון של 2011 משלמת דסק"ש, מדי רבעון, ריבית של כ־60 מיליון שקל בשל ההלוואה, שערכה כיום עומד כבר על 1.1 מיליארד דולר. עד אוקטובר 2018 אמורה היתה דסק"ש להחליט אם היא פורעת את ההלוואה, ממחזרת אותה, או לחלופין מוותרת על האופציה ומחזירה לכמצ'יינה את מניות אדמה שבידיה.

 

עסקת סינג'נטה היא הגדולה ביותר שביצעה סין

עסקת סינג'נטה היא הגדולה ביותר שביצעה ממשלת סין בשוק הבינלאומי. כמצ'יינה מציעה לבעלי מניות סינג'נטה 465 דולר במזומן למניה. היא תכלול גם דיבידנד מיוחד של 5 פרנק שוויצרי למניה שישולם עם סגירתה.

 

אם העסקה תתבצע, היא תסייע ליו"ר כמצ'יינה להפוך את החברה לספקית הגדולה בעולם של קוטלי חרקים ואגרו־כימיקלים, תוך הדיפת החיזור של מונסנטו האמריקאית אחרי יריבתה השוויצרית. העסקה גם מדגימה את החשיבות שסין מייחסת לטכנולוגיות השבחת היבולים, במאמץ לעמוד בביקוש המוגבר של הצרכנים הסינים. אחד המועמדים לניהול סינג'נטה, אם תירכש, הוא סטפן בורגס, מנכ"ל כיל, המשמש דירקטור בסינג'נטה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אדוארדו אלשטיין
צילום: מוטי קמחי
מומלצים