טיפים לחופש בטוח עם ילדים כבדי שמיעה
לטובת המבלים בחופשת הקיץ, מנהלת תחום נגישות ריכזה טיפים שיסייעו להורים, לילדים ולנכדים לעבור את הפעילויות השונות בהנאה ובבטחה
בפעילות בים
בהגיעכם לחוף עם אדם או ילד כבד שמיעה, מומלץ לפנות למציל ולעדכן למקרה שהמציל יצטרך לפנות אליו.
לפני הכניסה למים, לא לשכוח להוריד את מכשיר השמיעה.
בפעילות בבריכה
באופן כללי מומלץ לא לקחת ילדים דווקא בחופש הגדול לקורסי שחיה כי הביקוש עצום, יש המוני ילדים בקורסים שונים בבריכה באותן זמן ופחות יחס אישי - כל אלו מקשים עוד יותר על ילד כבד שמיעה לעקוב ולהיות חלק.
לפני הכניסה למים, לא לשכוח להוריד את מכשיר השמיעה
ניתן לחפש מסגרות שחיה הנגישות לחירשים וכבדי שמיעה. אם אין אפשרות ובכל זאת צריך מסגרת אחרת - כדאי לבחון מספר בריכות, לדבר עם ההנהלה ולבקש להצטרף לקבוצה קטנה יחסית. לאחר הצטרפות לקבוצה, יש להסביר למדריך כיצד לתקשר עם הילד שאינו שומע - יותר מחוות, יותר הדגמות ויזואליות, דיבור ברור, קשר עין וכדומה.
מומלץ מאוד להתאים משקפי שחייה אופטיות לילדים ונוער שמרכיבים משקפיים. מאחר שהם שומעים פחות טוב במים בלי המכשירים והשתלים, כדאי לפחות שייראו היטב וכמובן - לא לשכוח להוריד את המכשיר לפני הכניסה למים.
הולכים לסרט
לאור כניסתן של תקנות הנגישות לתוקף, החלו בתי הקולנוע להוסיף כתוביות לסרטי הילדים. לפני הגעתכם, בידקו מול הקופות במתחם אילו סרטים מונגשים ובאילו מועדים.
כדאי לפנות להורי החברים של הילדים ולהסביר לגבי סרטים מונגשים, כך שהחברים ידעו לבחור בסרטים שמתאימים לכל החבר'ה ולא ייגרם מפח נפש של הרגע האחרון.
הולכים להצגה
תאטראות רבים ברחבי הארץ מונגשים עבור אנשים כבדי שמיעה וניתן לבקש מכשור מתאים (אוזניות או לולאות השראה) מצוות המקום. טרם הגעתכם מומלץ לבדוק באתר בקול ובקופות כי אכן התיאטרון וההצגה מונגשים, ולציין זאת בעת רכישת הכרטיסים.
במוזיאונים ותערוכות
מוזיאונים ותערוכות צריכים להיות מונגשים באמצעות מערכות עזר לשמיעה ובדפי מידע מודפסים, וכאשר מתקיימים אירועים במקום ניתן אף לבקש מראש תרגום לשפת סימנים. גם תערוכות המתקיימות במקומות שאינם מוזיאונים, צריכות להיות מונגשות. שימו לב, כי בתערוכות זמניות שמוצגות פחות מ-6 חודשים, אין חובת הנגשה, אולם כדאי בכל זאת לברר האם הנגישו.
בסיורים מודרכים
ישנם מקומות בהם הסיורים מונגשים באמצעות מערכות עזר לשמיעה ולעתים אף באמצעות תרגום לשפת סימנים, בתיאום מראש. יש לבדוק עם המקום לפני ההגעה לסיור את תנאיי ההנגשה. באופן כללי כדאי לנסות לברר אילו אתרי תיירות מונגשים ומאירי פנים לחירשים וכבדי שמיעה.
מבלים בפארק שעשועים
לבעלי שתל מומלץ שלא לעלות על מתקנים המופעלים במהירות עם המעבד ויחידת הראש מהחשש שאלו יפלו.
כאשר מדובר בילדים קטנים, הקפידו להצמיד את מכשיר השמיעה או יחידת הראש של השתל אל ראשו של הילד, ולפני שהילד עוזב את המתקן בידקו שיחידת הראש לא נפלה ונצמדה למתקן.
פעילות ספורטיבית
לבעלי שתל, מומלץ להשתמש במגני זיעה.
בילוי במקום הומה
חשוב להגדיר עם הילדים נקודת ציון/מפגש אליה מגיעים ומחכים אם הולכים לאיבוד.
כאשר ילדים קטנים מוסעים בהסעה לקייטנה
באיסוף הילד מההסעה ולפני שהאוטובוס עוזב, חשוב לבדוק שהמכשור של הילד נמצא עימו ולא נשכח או נפל בזמן הנסיעה.
לבעלי שתל
מומלץ לקצר את זמן ההחלפה של טבליות הייבוש של השתלים בתקופה הלחה, ולדאוג גם לפילטרים של המיקרופונים בשתלים אחרי טיולים מאובקים.
- הכותבת היא עו"ד אביטל ישר רוזנאי- מנהלת תחום נגישות, ארגון בקול