שתף קטע נבחר

ביום שאחרי דאגה במערב: מי יעצור את ארדואן עכשיו?

במקום להיות מודח, נשיא טורקיה יוצא מסיכול ההפיכה חזק מאי פעם. במבצע טיהור עצום נעצרו 2,800 קצינים וחיילים, הודחו 2,700 שופטים, והוחלש עוד יותר הצבא, "שומר החילוניות" של טורקיה שהיווה לו משקל נגד. שרי האיחוד האירופי יתכנסו לדון בשאלה: איך מונעים מארדואן להפוך לדיקטטור? המערב: "לא לענישה קולקטיבית". ארה"ב מחתה בפני אנקרה: "אין לנו קשר להפיכה"

מדינות העולם יצאו אתמול מגדרן להביע תמיכה בנשיא טורקיה ארדואן ובממשלתה הנבחרת, והבהירו כי הן מתנגדות לניסיון ההשתלטות של הצבא. אבל הבוקר (יום א') מפנות המילים היפות את מקומן להבעת חשש של ממש מהצפוי לטורקיה ביום שאחרי סיכול ההפיכה – סיכול שמבצר עוד יותר את מעמדו של הנשיא האיסלאמיסט, מחליש עוד יותר את הצבא שנחשב באופן מסורתי לשומר החילוניות של המדינה – וכבר נותן לארדואן רוח גבית למבצע טיהור של גורמי התנגדות וביקורת המצרים את צעדיו במערכת המשפט ובצבא.

 

 

העיתון הבריטי "טלגרף" מדווח הבוקר כי דיפלומטים מערביים מביעים בשיחות סגורות חשש מצעדיו הבאים של ארדואן: "לעת עתה כולם שמחים שהדמוקרטיה הושבה לטורקיה, אבל החשש הוא ממה שיבוא בהמשך". מקור אמר לעיתון כי הניסיון לשמור על הדמוקרטיה בטורקיה יעמוד בראש סדר היום של ישיבת שרי החוץ של האיחוד האירופי שתיערך היום. היחסים בין האיחוד לטורקיה הפכו מתוחים בחודשים האחרונים בעקבות הצעדים של ארדואן לדיכוי חופש הביטוי, אבל מצד שני אירופה תלויה מאוד ברצונו הטוב של ארדואן בכל הקשור להגבלת זרם הפליטים שיוצאים מטורקיה ליבשת הישנה.

החגיגות בכיכר טקסים, לפנות בוקר (צילום: AP) (צילום: AP)
החגיגות בכיכר טקסים, לפנות בוקר(צילום: AP)

"עם הטנקים שלי". סלפי פטריוטי באיסטנבול (צילום: AP) (צילום: AP)
"עם הטנקים שלי". סלפי פטריוטי באיסטנבול(צילום: AP)

שר החוץ של קנדה סטפן דיון קרא הלילה לטורקיה להתמודד עם ניסיון ההפיכה בהתאם לעקרונות היסוד של הדמוקרטיה. "חשוב להימנע מענישה קולקטיבית נגד מארגני ההפיכה. הדמוקרטיה נשמרה. עלינו לעשות הבחנה כדי לוודא שאלה העומדים לדין יקבלו את האפשרות להוכיח את חפותם או להציג את נקודת מבטם בהתאם לחוקי היסוד של הצדק שאנחנו חייבים לשאוף לכבד", אמר. אתמול דיווחה רשת הטלוויזיה הרוסית RT כי לפי העיתון הטורקי "הורייט" חלק מהחיילים שנעצרו במהלך ניסיון ההפיכה טענו כי היו בטוחים שהם משתתפים בתרגיל צבאי, ואמרו בחקירתם כי רק כשאזרחים החלו לטפס על הטנקים שלהם הם הבינו מה מתחולל.

 

 

חזק יותר מאי פעם. ארדואן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חזק יותר מאי פעם. ארדואן(צילום: רויטרס)

גם שר החוץ של איטליה, פאולו ג'נטילוני, הביע "הקלה" על כך שניסיון ההפיכה לא צלח, אבל הדגיש גם הוא כי החזרת היציבות חייבת להיעשות ללא אלימות.

 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי התקשר אמש לשר החוץ של טורקיה כדי להביע תמיכה בממשלה הטורקית בעקבות ניסיון ההפיכה, אבל ניצל את ההזדמנות גם כדי למחות על הטענות שארצות הברית תמכה בניסיון ההפיכה הזה. ארה"ב אמנם פרסמה כבר בלילה שבין שישי לשבת הודעת תמיכה בממשלת ארדואן, אבל היא עשתה זאת רק אחרי כמה שעות של גמגומים ושתיקה מוזרה. אתמול האשימו ארדואן ואנשיו כי מי שעומד מאחורי ניסיון ההפיכה הוא פתחוללה גולן, יריבו המר של ארדואן החי בארה"ב, והם דרשו מוושינגטון להסגירו.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשעות שאחרי סיכול ההפיכה אתמול הגיבה המערכת השלטונית הטורקית במבצע בזק: 2,800 אנשי צבא נעצרו ויותר מ-2,700 שופטים הודחו מתפקידם. ארדואן וראש ממשלת טורקיה ילדירים

הבטיחו לשקול את דרישת תומכיהם להחזיר את עונש המוות שבוטל בטורקיה ב-2004, כדי להחיל אותו על מנהיגי ההפיכה. עונש המוות בוטל בעקבות שאיפתה של טורקיה להצטרף לאיחוד האירופי, שבו חל איסור על עונש כזה, אבל על רקע ההשתהות בצירופה לאיחוד ומה שנראה כחוסר הרצון של כמה ממדינות אירופה לאפשר את כניסתה אליו, בשנים האחרונות הועלתה בטורקיה כמה פעמים האפשרות להחזיר את עונש המוות.

 

הבוקר דיווחה סוכנות הידיעות הטורקית "אנדולו" כי השלטונות עצרו עוד 100 שופטים ותובעים ו-60 אנשי צבא בגין מעורבות לכאורה בניסיון ההפיכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
חוגגים את סיכול ההפיכה, הלילה באיסטנבול
צילום: EPA
מומלצים