שתף קטע נבחר
 

קולטים את הענף: ראגבי שביעיות בריו 2016

אפשר לברך: בפעם הראשונה אי פעם תקבל הגרסה הקומפקטית של הראגבי הכרה במשחקים האולימפיים. 12 נבחרות גברים ו-12 נבחרות נשים ייאבקו על שש מדליות בשלושה צבעים, במשחקים קצרים ברמת עצימות גבוהה. יהיה אש

הופעה ראשונה במשחקים האולימפיים: ריו 2016

מספר אולימפיאדות: 1

מתי נכנסו נשים: ריו 2016

 

על רגל אחת

הגרסה החביבה יותר של הראגבי המסורתי, שתקבל את הבמה בפעם הראשונה באולימפיאדה. ראגבי שביעיות יהיה הענף השני שרושם הופעת בכורה במשחקים האולימפיים יחד עם גולף (שחוזר אחרי היעדרות של 112 שנים), ובשל כך צפוי להיות אחד מהמרעננים הלא רשמיים של האירוע.

 

ענף די שולי במזרח התיכון (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ענף די שולי במזרח התיכון(צילום: גטי אימג'ס)

 

זו הפעם הראשונה שהראגבי על אחת מצורותיו זוכה להיכלל במשחקים מאז 1924. גם אם מדובר בענף נישתי במזרח התיכון, עבור מדינות כמו פיג'י ויפן זה יהיה מוקד משיכה מרכזי וכמובן שגם מקור למדליות. לא רק בריו 2016, אגב, גם בטוקיו 2020.

 

המטרה בראגבי שביעיות נשארה אותה מטרה (להניח את הכדור ב"שטח הטריי" של הקבוצה היריבה, מאחורי קו הרוחב, או לבעוט אותו לעבר החלק העליון של השער), החוקים אותם חוקים (מותר לבעוט את הכדור קדימה רק בתנאים מסוימים, שחקנים שמוקמו לפני הבועט לא יכולים לגעת בכדור) ואפילו אורך המגרש נותר כשהיה (100 מטרים).

 

נבחרת בריטניה בראגבי (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
נבחרת בריטניה בראגבי(צילום: גטי אימג'ס)

 

אז מה בכל זאת משתנה? מספר השחקנים כמובן - לעומת 15 בגרסה המסורתית, בראגבי שביעיות כל קבוצה יכולה לשחק עם שבעה (הגיוני בסך הכל). וזה לא הכל: אם בראגבי "הרגיל" 80 דקות דרושות להכרעה, כאן מספיקות 14. המנצחת היא מי שצוברת את מספר הנקודות הגבוה ביותר בסיומן. חוץ מזה הקצב הרצחני, האגרסיביות והתשוקה נשארו גם בוורסיה הקומפקטית יותר של המשחק, שמאפשרת רק חמישה חילופים לכל קבוצה.

 

המטרה: לצבור את מספר הנקודות הגבוה ביותר בתום 14 דקות.

החוקים:

  • גיל השתתפות מינימלי: 18
  • הניקוד: הנחת הכדור בשטח הקבוצה היריבה שווה 5 נקודות. בעיטת עונשין תיתן לכם 3 נקודות, כמו גם בעיטת הטלה במהלך המשחק. "בעיטת המרה" (כלומר, מאזור קו האורך שבו הונח הכדור ומקו הרוחב) מדויקת תזכה אתכם ב-2 נקודות. שריקה של השופט לפנדל מאפשרת לקבוצה לבחור בין שלוש אפשרויות: לבעוט לשער, להרחיק את הכדור בבעיטה או פשוט להמשיך לשחק.

 

ארנה דאודורו בריו (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ארנה דאודורו בריו(צילום: גטי אימג'ס)

ראו הוזהרתם: כבר אמרנו שאסור להניע את הכדור קדימה. לכן, בכל פעם שקבוצה עושה את זה (או שהכדור נופל) השופט פוסק על סקראם - הכנסת כדור למגרש על-ידי הקבוצה היריבה. שלושה שחקנים מכל קבוצה אוחזים זה בזה ויוצרים מבנה אנושי. הכדור מתגלגל מתחת לרגלי השחקנים ובהמשך עובר קדימה על-ידי למסירה להמשך ההתקפה. במידה ושחקן נופל, הוא נדרש להניח את הכדור על הדשא, או פשוט למסור אותו לשחקן אחר.

  

המעצמות הגדולות

גביע העולם בראגבי שביעיות, שנערך אחת לארבע שנים היה צפוי, על-פי התכנון המקורי, להימחק מהמפה אחרי 2013, לנוכח העובדה שהענף הפך לאולימפי וצפוי לקבל את הבמה ב-2016, אבל בסופו של דבר הוחלט לשמור עליו במתכונתו הקיימת באופן שלא יבטל את הייחודיות של האולימפיאדה.

 

גם הנשים זוכות לייצוג (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
גם הנשים זוכות לייצוג(צילום: גטי אימג'ס)

 

איך עושים את זה? מ-1993 ועד 2013 הוא נערך בקפיצות קבועות של ארבע שנים. באולימפיאדה יקבלו חובבי הראגבי שביעיות את הטורניר האולימפי, ושנתיים מאוחר יותר האליפות תתקיים בפורמט מצומצם, בהשתתפות 12 נבחרות בלבד (במקום 24). אצל הנשים משתתפות 16 נבחרות.

 

אחרי שהבהרנו את זה ועשינו סדר, הגיע הזמן לדבר על השליטות בענף. אוסטרליה נחשבת לאחת הנבחרות הדומיננטיות אחרי שהגיעה לגמר גביע העולם ב-1993 ו-2001. מסורת ההצלחות שלה הולכת אפילו אחורה יותר וכוללת גם זכיות ב-1991 ו-1999 באליפות העולם בראגבי.

 

אסור לזלזל גם בשלוש האלופות האחרונות - פיג'י, וויילס וניו זילנד, כולן שמות גדולים בתחום, כשניו זילנד ודרום-אפריקה זוכות למעמד והילה מיוחדים. גם יפן, ארה"ב, צרפת, בריטניה, ספרד וברזיל המארחת נמצאות בעניינים.

 

ארצות הברית ודרום אפריקה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
ארצות הברית ודרום אפריקה(צילום: גטי אימג'ס)

 

תחרויות הראגבי שביעיות בריו 2016

תאריכים: 6 עד 11 באוגוסט.

מקום: ארנה דאודורו.

מספר נבחרות הגברים: 12 (מחולקות לשלושה בתים).

מספר נבחרות הנשים: 12 (מחולקות לשלושה בתים).

 

הזווית הישראלית

עזבו, ראגבי זה לא ממש הצד החזק שלנו. גם לא ראגבי שביעיות. נבחרות ישראל השונות בענף לא זכו להצלחה מסחררת בחלוף השנים. אם אתם מתעקשים נספר לכם שנבחרת הנשים, שהוקמה ב-2005 בעקבות הזמנה מאיגוד הראגבי האירופי, העפילה ב-2008 לטורניר הגמר של אליפות אירופה.

 


פורסם לראשונה 18/07/2016 12:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים