תנו להם להיות יצירתיים
הוראה ולמידה חדשנית חושפות את בני הנוער לעולם המדע והטכנולוגיה באופן מאתגר ונותנת להם כלים לפיתוח רעיונות יצירתיים - זה מה שעומד במרכז פרויקט שמובילה עו"ד רוית דום עיני, מנכ"ל קבוצת עמל, כדי לתת לתלמידים, מכל שכבות האוכלוסייה, הזדמנות שווה
בשיתוף רשת עמל
כיצד חושפים תלמידים לעולמות חדשים ומפגישים אותם עם אנשי חדשים שיכולים לפתוח עבורם דלתות להמצאות וחידושים? שבעה מיזמים שפיתחו תלמידים למען אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, נבחרו לעלות לשלב הגמר של תחרות היזמות הארצית של קבוצת עמל. התחרות נערכת במסגרת פרויקט דגל של חינוך ליזמות והקמת מרכזי יזמות חדשניים המחוברים לעולם ההייטק, שמובילה בשנים האחרונות מנכ"ל קבוצת עמל עו"ד רוית דום עיני.
מהם אותם מרכזי יזמות ומה מייחד אותם? שלושה מרכזי יזמות הקימה עמל בצפת, בחדרה ובשבח מופת ת"א, וממש בימים אלה נמצא בתהליך הקמה מרכז יזמות חדשני נוסף של עמל בבאר שבע.
מרכזי היזמות הללו מחוברים לחברות מובילות, והתלמידים לומדים בהם מיני מינהל עסקים, מפתחים פיתוחים חדשניים בתחומים כמו ביו רפואה, סייבר ופיתוח אפליקציות, פיתוחים שנועדו לענות על צרכים ממשיים של הקהילה.
השנה הוכנס למרכז היזמות בצפת תחום חדש: בנייה והטסה של רחפנים. מדובר על אחד הפיתוחים הטכנולוגיים הפופולריים ביותר כיום, והתלמידים כבר חשבו על רעיונות שיאפשרו לנצל את הרחפנים לצרכים חברתיים חשובים כמו שמירה על איכות הסביבה או דיווחים על מפגעים בדרכים.
במסגרת מרכז היזמות מקימים התלמידים חברה עסקית, פוגשים משקיעים, מבקרים במפעלים וחברות בתחומי התעשייה והאווירונאוטיקה הקלה ועוסקים בפיתוח המיזם משלב הרעיון ועד לשלב המימוש. ההכשרה היזמית ניתנת לתלמידים במרכז היזמות של עמל בשיתוף עם עמותת יוניסטרים.
מצמצמים פערים
"זוהי הוראה ולמידה חדשנית ביותר החושפות את בני הנוער לעולם המדע והטכנולוגיה באופן מאוד מאתגר ומרתק, ונותנות להם כלים מתקדמים לפיתוח רעיונות יצירתיים שלהם למיזמים ממשיים בעלי ערך חברתי למען הקהילה," אומרת עו"ד רוית דום עיני, מנכ"ל קבוצת עמל, ומדגישה: "אחת המטרות המרכזיות שלנו בחינוך ליזמות ובהקמת מרכזי היזמות היא צמצום פערים בין ילדים בפריפריה לבין ילדים במרכז הארץ, כך שלכולם יינתנו כלים מתאימים שיאפשרו להם להתמודד בעתיד כמעט עם כל דבר ולהתפתח מבחינה מקצועית וקריירה עתידית".
במרכזי היזמות של עמל קיימות סדנאות למידה והתנסות כיצד להוביל יוזמה מהכוח אל הפועל, ניתנת הדרכה מקצועית וחניכה אישית ממיטב המומחים, נערכים מפגשים עם מנכ"לים ומובילי יזמות מעולם ההייטק והתעשייה וקיים חיבור הדוק מאוד עם הקהילה.
החיבור בין החינוך לתעשייה מהווה מנוע צמיחה למנהיגות צעירה, יצירתית ויוזמת בחברה הישראלית. המודל הייחודי של מרכזי היזמות של עמל הוצג בוועידת היזמות הקהילתית של האיחוד האירופי כמודל מעורר השראה, היחיד מישראל מתוך שבע מדינות שהוצגו, וזכה על כך לאות הוקרה בינלאומי יוקרתי.
שילוב היזמות עם תרומה לקהילה בא למשל לידי ביטוי במרכז היזמות בחדרה, שם התלמידים פיתחו פיתוחים יזמיים המסייעים לקהילה. קבוצת הביומד פיתחה מוצרי עזר בשיתוף עם "מילבת", בתל השומר, למען ילדים מגן ילדים הסובלים ממחלתCP , שאותם ייצרה בעזרת מדפסת תלת ממד חדישה שיש במרכז היזמות.
הם פיתחו עבור ילדי הגן מארז משחקים שאמורים לפתח את היכולת המוטורית והקוגניטיבית של הילדים. לפני שהחלו לפתח את המיזם ערכו התלמידים בדיקה של הצרכים האמיתיים בקרב אוכלוסיית היעד. תלמיד מרכז היזמות בחדרה גיא דריימן: "כדי לממש רעיון שהיה לנו לפתח את המשחקים ביקרנו בגן ילדים שיש בו ילדים עם צרכים מיוחדים וערכנו אפיון מפורט של מגוון הקשיים שיש לילדים עם צרכים מיוחדים שעליהם היינו רוצים לענות".
דוגמה אחרת לשילוב היזמות עם עזרה לקהילה היא פיתוחים של תלמידים במרכז היזמות בצפת. התלמידים שם פיתחו מוצר בתחום הביו-רפואה שמתריע על חשיפת יתר לשמש של חולי פסוריאזיס. אליאנה ריאפצב תלמידת מרכז היזמות: "כשחשבנו על הרעיון שלנו לסייע לחולי פסוריאזיס, בדקנו ומצאנו שהמטופלים לא יודעים מהי האינדיקציה המדויקת למידת החשיפה שלהם לשמש, והם מתבססים רק על תחושתם האישית, דבר שיכול לגרום לנזקים ואפילו כוויות".
התלמידים ששוחחנו איתם מבטאים סקרנות ותשוקה לגלות גילויים חדשים, לחקור, ליצור פיתוחים חדשניים שיועילו לחברה ולקהילה. אלו הם ילדים שרוצים להצליח, שרוצים להגשים את החלום שלהם, וההתנסות בעבודות חקר אמיתיות מפיחה בהם התלהבות רבה. היטיב לבטא זאת בוגר מרכז היזמות של עמל בחדרה תומר מוזיקנט שאמר: "במרכז היזמות למדתי לחשוב אחרת, איך להגיע בדרך הטובה ביותר למימוש רעיון. אני מרגיש שהמרכז גרם לי להיות אדם יותר בוגר. זו קפיצת מדרגה לחיים שלא הייתי מקבל בשום מקום אחר".
עו"ד רוית דום עיני: "זה פשוט מדהים לראות את התלמידים נשארים מרצונם החופשי בשעות אחר הצהריים במרכזי היזמות שלנו, מתוך אהבה למקום ולמה שהם מקבלים שם".