שתף קטע נבחר

 

יורש העצר: תמיר בלאט בדרך לצמרת

בנו של מאמן קליבלנד לשעבר יכול לקרב הערב (20:45) את נבחרת העתודה לרבע גמר אליפות אירופה אם תנצח את ספרד. היכרות עם אחד הכישרונות הגדולים של הכדורסל הישראלי שהחל בכלל לשחק בבנטון טרוויזו, נמנע ממיקרופונים, ונחשב למנהיג שקט על המגרש

ניצחון הערב (ג', 20:45) של נבחרת העתודה על ספרד יבטיח לה את המקום הראשון בבית ב' באליפות אירופה עד גיל 20 הנערכת בהלסינקי, ויקרב אותה צעד נוסף אל עבר רבע הגמר. אחת הסיבות ליכולת הנהדרת עד כה של הכחולים-לבנים נעוצה בתמיר בלאט.

 

אם שם המשפחה נשמע לכם מוכר, אתם לא מתבלבלים - מדובר בבנו של דייויד בלאט, מאמן קליבלנד קבאלירס עד לפני מספר חודשים, מכבי תל אביב ונבחרת רוסיה בעבר, וכיום דרושפאקה הטורקית.

 

אחת הסיבות להצלחת העתודה. תמיר בלאט (צילום: FIBA.COM) (צילום: FIBA.COM)
אחת הסיבות להצלחת העתודה. תמיר בלאט(צילום: FIBA.COM)

בניצחון הראשון על פינלנד (71:82), בלאט להט עם 25 נקודות, 8 אסיסטים ו-5 ריבאונדים, ולא התרגש מ-4,500 האוהדים המקומיים שניסו לסחוף את נבחרתם במשחק הבכורה של האליפות. כשהעתודה כבר הביסה את צרפת 68:88 הוא תרם 11 נקודות, 7 אסיסטים ו-6 ריבאונדים.

 

אחרי הניצחון על פינלנד אמר: "שיחקתי בקבוצה מהליגה הראשונה בישראל (הפועל ת"א), שבכל המשחקים שלה האולם מלא עם רעש מטורף. לדעתי זה מאוד עזר לי באליפות הזו ובגלל זה אני מרגיש בוגר מאוד ביחס לטורניר הזה". על הנבחרת עצמה אמר בלאט: "אני חושב שאנחנו לוחמים, זו המנטליות שלנו. אנחנו פשוט מאוד מחוברים, נהנים לשחק אחד עם השני ולבלות יחד".

 

מנטליות של לוחמים. בלאט, די.ג'יי שארפ וצוף בן משה (צילום: FIBA.COM) (צילום: FIBA.COM)
מנטליות של לוחמים. בלאט, די.ג'יי שארפ וצוף בן משה(צילום: FIBA.COM)

 

סולד מהתקשורת

הציטוטים הללו של בלאט הם מצרך נדיר. הדבר שהרכז בן ה-19 הכי סולד ממנו זה להתראיין. ה"נסיבות" המשפחתיות הובילו אותו לכך. לבלאט ג'וניור ברור שבכל הזדמנות בה המיקרופון יופנה לעברו, השאלות על אביו יגיעו, וזה משהו שהוא עצמו ביחד עם משפחתו החליטו להימנע ממנו.

 

היחסים בין האב לבן קרובים מאוד, למרות שבשנתיים האחרונות דייויד חי בארצות הברית. "דייויד מלווה את תמיר בצורה צמודה, גם אם הם לא יחד בפועל כל הזמן", מציין ארז דגן, מי שאימן את תמיר בעבר בהפועל לב השרון ובאקדמיה בווינגייט, ונחשב לידיד קרוב של המשפחה.

 

"דייויד מלווה אותו באופן צמוד" ()
"דייויד מלווה אותו באופן צמוד"

 

"הם מדברים בטלפון המון, דייויד מכווין אותו, יודע בדיוק מה עובר על תמיר ומשרה מהניסיון הרב שיש לו", טען דגן, שנתן אנקדוטה קטנה על הליווי הצמוד: "כשתמיר שיחק אצלי בלב השרון, היה לנו משחק קריטי מול מכבי חיפה בנערים. לדייויד באותו יום היה משחק עם מכבי ת"א מול ברצלונה ביורוליג, וכמה דקות לפני הג'אמפ בול ביד אליהו, הוא התקשר לברר מה התוצאה ואיך תמיר משחק. הוא תמיד בראש שלו".

 

למרות שהוא רק בן 19 כל מי שאימן את בלאט ומכיר אותו, יודע שעל המגרש הוא מתפקד כמו שחקן שנמצא בעסק כבר שנים רבות. "מה שמבדיל אותו מאחרים זו חוכמת המשחק שלו, הביטחון להיכנס לכל סיטואציה בלי פחד, והוא קשוח מאוד", אומר שרון אברהמי, מאמנו בהפועל ת"א.


אברהמי: "בלאט קשוח מאוד" (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אברהמי: "בלאט קשוח מאוד"(צילום: ראובן שוורץ)

 

ארז לב, המאמן המנטלי של נבחרת הנוער שליווה את בלאט בקיץ שעבר באליפות אירופה, מוסיף: "תמיר ייחודי מבחינה מנטלית מכיוון שהוא יודע להיות מאוד מרוכז במשחק ובקריאת סיטואציות. הוא לא מייחס חשיבות לגודל המעמד או לשחקנים שנמצאים לידו. הוא פשוט משחק את המשחק שלו בכל הכוח ובכל מהלך התקפי".

 

קל להבין מאיפה בלאט ספג את כל הניסיון. בזמן ששחקני כדורסל צעירים מתחילים את דרכם במועדון הקרוב לביתם, תמיר שהה לצד אביו מגיל קטן, שיחק במחלקת הנוער של בנטון טרוויזו כשאביו אימן באיטליה, לאחר מכן עבר איתו לטורקיה ורוסיה, ושאב בכל יום כדורסל ברמה הגבוהה ביותר ביבשת.

 

שהה בחו"ל לצד אביו מגיל קטן (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל) (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)
שהה בחו"ל לצד אביו מגיל קטן(צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)

 

מנהיג שקט

בחדר ההלבשה וגם על המגרש לא תראו את בלאט צועק או אפילו מרים מעט את הקול על חבריו או על השופטים, זו לא ההתנהגות שלו. "הוא לא מנהיג של דיבורים אלא של מעשים. מגיע ראשון לאימון ויוצא ממנו אחרון. נותן הכל על המגרש, מאוד מפרגן לחברים בקבוצה גם על המגרש וגם על הספסל. אין לו אגו", מספר ארז לב. "המנהיגות שלו באה בדרכים של שקט נפשי, עמידה בלחצים, ופעולות מנצחות ברגעי אמת", מוסיף דגן.

 

לעומת כישרונות אחרים בגילו, בלאט לא נראה כמו שחקן כדורסל שעוד רגע יפרוץ ויגיע רחוק. הוא מתנשא לגובה של 1.80 מ' בלבד, ולא ניחן ביכולות אתלטיות מרשימות. למרות זאת הוא מצליח לעבור די בקלות את יריביו בזכות שליטה אבסולוטית בכדור ובגוף, ומגיע למצבי קליעה נוחים.

 

מגיע ראשון לאימונים ויוצא אחרון (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
מגיע ראשון לאימונים ויוצא אחרון(צילום: עוז מועלם)

 

"בכל מקום אליו תמיר הגיע אנשים פיקפקו בנתונים הפיזיים שלו וחשבו שהוא לא יעמוד בעומסים. כל פעם תמיר 'צחק' והוכיח שהוא עשוי מחומרים של אלופים", אומר דגן. אברהמי יודע מה סוד ההצלחה שלו: "הוא אמנם לא 1.95 מ', ולא אתלט על, אבל בגלל החוכמה ומוסר העבודה אני מאמין שיגיע רחוק".

 

מברקוביץ' ועד בלאט

בגיל 17 החליטו במשפחת בלאט כי תמיר מוכן כבר לשחק בליגת העל, ולמרות שכמה חודשים קודם לכן זכה האב עם מכבי ת"א ביורוליג ובטרבל היסטורי, נחתם הסכם לשלוש שנים עם היריבה העירונית המרה, הפועל ת"א. האוהדים לא ממש אהבו את ההחתמה החדשה ובהצגת השחקנים המסורתית באימון הפתיחה היה קשה שלא לשמוע את שריקות הבוז כלפיו.


ההתחלה באדום הייתה קשה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
ההתחלה באדום הייתה קשה(צילום: ראובן שוורץ)

 

העונה הראשונה אצל האדומים הייתה קשה והוא לא קיבל יותר מדי דקות (5.5 בממוצע). במהרה הבינו במשפחה שתמיר חייב לשחק אז הוא הושאל במסגרת חוק "הכרטיס הכפול" לא.ס רמת השרון מהלאומית.

 

"החלטנו לקחת סוג של הימור עם תמיר בעמדת הרכז הראשון אבל כבר מהרגע הראשון הוא העניק לנו סוג של שקט וביטחון בעמדה הזו. אתה יכול לסמוך עליו שכמעט תמיד הוא יקבל את ההחלטה הנכונה", ציין רועי ברקוביץ', מנהלה המקצועי של רמה"ש, ואחד שיודע בדיוק כמו בלאט הצעיר מה זה לחץ בעקבות ייחוס משפחתי.

 

"בתחילת העונה היו לנו שיחות על הנושא המשפחתי. אמרתי לו שייתכן וישמע דברים כמו 'הבן של', אבל עליו לפתח עור של פיל ולתת להם לחלוף. אני בטוח שהוא קיבל את אותם המסרים מהמשפחה".

 

לחץ בעקבות ייחוס משפחתי. מיקי ברקוביץ' (צילום: ראובן כהן) (צילום: ראובן כהן)
לחץ בעקבות ייחוס משפחתי. מיקי ברקוביץ'(צילום: ראובן כהן)

 

המעבר לליגה השנייה היה הצלחה גדולה. בלאט קלע בממוצע 10.4 נקודות, חילק 4.3 אסיסטים וקלט 2.5 ריבאונדים ברמה"ש, והצליח להשאיר את הקבוצה בליגה ברגע האחרון במשחק מול עירוני רעננה (68:69).

 

ברקוביץ' משחזר: "לא נשאר לנו פסק זמן והכדור היה בידיים שלו להתקפה אחרונה בפיגור שתי נקודות. תמיר לקח את הכדור באמצע המגרש והעביר מעט את הזמן. כשנותרו חמש שניות חדר לסל מצד ימין וסיים עם סל ועבירה. גם את העונשין הוא קלע בקור רוח. למעשה היה זה המהלך שהשאיר אותנו בליגה".

 

שחקן רוטציה

בעונה החולפת בלאט כבר לא נאלץ להשתמש בכרטיס הכפול בשביל דקות משחק. מהר מאוד הוא הפך לשחקן רוטציה בהפועל תל אביב וסיים את 2015/16 עם ממוצע של 4.9 נקודות, 2 אסיסטים ו-42 אחוזים לשלוש ב-14.5 דקות. אמנם לא מספרים מדהימים, אבל מתי בפעם האחרונה אתם זוכרים שחקן ישראלי בגילו מקבל כמות כזו של דקות בליגה הראשונה?

 

שליטה אבסולוטית בכדור (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל) (צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)
שליטה אבסולוטית בכדור(צילום: עודד קרני, איגוד הכדורסל)

 

"הכרתי את תמיר בקיץ הקודם עם נבחרת הנוער כשהצלחנו לעלות יחד לדרג הראשון. ראיתי איך הוא מתנהג בסיטואציות מלחיצות, ובעקבות כך לא חששתי לרגע לתת לו דקות משחק בהפועל, גם ברגעים הכי חשובים של העונה", מספר אברהמי. "יותר מזה, אני יכול להגיד שבבניית הקבוצה לעונה הקרובה לקחנו בחשבון שתמיר יקבל הרבה דקות משחק".

  

"ממש לא הופתעתי", מספר דגן בנוגע לצ'אנס שקיבל בלאט בהפועל ת"א. "בגיל 14 הוא כבר שיחק עם בני נוער שגדולים ממנו בשנתיים, וכשהיה בן 16 שיחק בליגה הארצית לבוגרים והצטיין. לי היה ברור שהוא ייכנס במהירות לתפקיד של שחקן רוטציה בהפועל תל אביב, אם יקבל הזדמנות".

 

היכולת הנהדרת שלו באליפות אירופה עד כה משכה את תשומת הלב של לא מעט אנשים, ובלאט זכה גם לכתבה מפרגנת באתר הרשמי של פיב"א. איפה נראה אותו בעוד כמה שנים, והאם הוא יוכל לחקות את האב ב-NBA? קשה לדעת וגם יהיה יומרני להגיד. "אני לא יכול לנבא לאיפה תמיר יגיע, אבל אם ימשיך בדרך שלו ובמוסר העבודה הגבוהה, אין סיבה שלא נראה אותו מצליח", אומר אברהמי. דגן מסכם: "לעניות דעתי תמיר יכול להגיע לקבוצות הבכירות בארץ, ואם ימשיך להתקדם בקצב הזה אז גם לאירופה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים