קרב בקן: נחש חונק עוף דורס
מצלמת מעקב המתעדת את חייהם של חיוויאים, עופות דורסים המומחים בציד נחשים, צילמה את אב המשפחה שצד נחש זעמן שחור לגוזל שבקן, נאבק עם הנחש שנכרך סביב צווארו. מי ניצח בקרב?
האם נעלמה: הגוזל נותר רעב במשך 38 שעות
"אם עד כה הגוזל היה מקבל בין חמישה לשבעה פרטי טרף ליום על ידי ההורים, עם היעלמות האם, הוא לא אכל במשך 38 שעות ברציפות. הפעם האחרונה שהוא אכל היתה נחש זעמן שהאם צדה לו ומאז נותר בלי מזון", מספר ל-ynet גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב ומנהל פרויקט הצילום של הדורסים.
תיעוד החיוויאים מתבצע במסגרת פרויקט קינון הדורסים משודר באיכות HD באתר הצפרות הישראלי ונוצר בזכות שיתוף פעולה של החברה להגנת הטבע, קרן דוכיפת, צה"ל – צבא הגנה לטבע, רשות הטבע והגנים, בית ספר שדה כפר עציון והחוקר גלעד פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב.
החיוויאי בלע חצי נחש. החצי השני נכרך סביב צווארו
האם נשארה עם הגוזל עד שמלאו לו 35 יום במהלכם היא הגנה עליו מפני השמש החמה ומפני עופות דורסים בלילה, שיפצה את הקן ונהגה לצוד את המזון בקרבת הקן.
"ככל שהגוזל גדל, היא החלה לעוף למסעות ממושכים ורחוקים יותר. ביום היא מסוגלת לעוף למרחק של 15 עד 40 קילומטר כדי להשיג מזון. כשהגוזל נותר לבד בלילה בקן זה הדליק לנו נורה אדומה", מדגיש פרידמן. "שיערנו בתחילה כי היא נעמדה על עץ קרוב".
בשבת בבוקר גילו החוקרים כי האם לא שבה ממסעותיה באזור והחלו לדאוג לגורלה.
"האב הגיע לקן עם נחש זעמן שחור צעיר. הנחש היה גדול וחזק. החיוויאי כבר הספיק לבלוע חצי מהנחש והחצי השני של הנחש נכרך סביב החיוויאי, כנראה במהלך המעוף מהשדה לקן", מסביר פרידמן.
"הנחש היה עדיין מעורפל הכרה וככל הנראה האינסטינקטים שלו להיאחז במשהו, גרמו לו להתלפף חזק יותר סביב הצוואר של האב. הוא ניסה לגרום לגוזל למשוך את נחש ולהוציא אותו החוצה, אבל זה לא עבד".
במשך מספר דקות ניסה הזכר לחמוק מאחיזת הנחש, החל מנסיונות ניקור הנחש ועד למשיכתו באמצעות טפרי הרגליים. "היו שם כמה רגעים מצחיקים ומדאיגים כאחד. הוא הפגין מספר תנוחות של גמישות בניסיון להשתחרר מהנחש עד שהצליח", מרגיע פרידמן.
המאבק בין העופות הדורסים לנחשים הוא עתיק יומין ובשנים האחרונות תועדו מספר מקרים בהם השניים נאבקו זה בזה. "הזעמנים הם נחשים ארוכים, חזקים ואגרסיביים. לפעמים הם נכרכים סביב החיוויאים ומונעים מהם לעוף, אך במקרים רבים לא מצליחים להכריע אותם. למרות שהחיוויאי הוא מכונת הרג מושלמת של נחשים, עדיין מדובר בפעולה מסוכנת ומי שצד אותם ומשחק באש, לפעמים נכווה או נשרף".
פרידמן מציין כי למרות שנראה כי הנחש חונק את העוף הדורס, החיוויאי מצוייד באמצעי מיגון שונים. "יחסית לעופות דורסים אחרים, הוא מעוטר בנוצות פלומה רבות סביב הצוואר והחזה. יתכן ומדובר במנגנון שמסייע לו להגנה מפני הכשות של נחשים וגם מחניקה מסויימת. זהו אחד ממנגנוני ההגנה שעוזרים לו לבודד מגע של הטרף מפני פגיעה בגוף".
-
ריאליטי עם מקור: החיים הסודיים של העקבים העיטייםמתקפה לילית: צפו באוח חוטף גוזל מהקן
בתום המאבק, הנחש נתלש מהחיוויאי והוגש אחר כבוד לגוזל הרעב, שבלע אותו תוך פחות משתי דקות. לשמחת החוקרים, האם הנעדרת שבה לאחר חמישה ימים בחזרה לקן ונחתה עם נחש אותו הביאה לגוזל.
החיוויאים טורפים נחשים, קמטני חורש, זיקיות וגם מכרסמים קטנים. שמם בארמית - חיוויא (שמשמעותו נחש) מסגיר את המזון המועדף עליהם.
באנגלית חיוויאי הנחשים זכה לשם עיט קצר אצבעות, בזכות אצבעותיו הקצרות המאפשרות לו לתפוס היטב את הנחשים.
החיוויאים מגיעים לישראל מאפריקה במהלך חודש מרץ. הגוזל אמור לפרוח כשימלאו לו 65 עד 80 ימים. לקראת ספטמבר ותחילת אוקטובר, המשפחה אמורה לפרוש כנף ולנדוד בחזרה לאפריקה.