שתף קטע נבחר

 

הכנסת לפיס: העבירו 230 מיליון ש' לבניית כיתות

ב-2015 נרשם רווח עודף של יותר מ-200 מיליון שקל במפעל הפיס, אך העברתם לרשויות המקומיות מתעכבת. ברקע: החלטת שר האוצר לאסור הפעלת מכונות מזל

 

מכונות המזל. "הפיס לא יכתיב חלוקת הכסף" ()
מכונות המזל. "הפיס לא יכתיב חלוקת הכסף"

ועדת הכספים הורתה היום (ג') למפעל הפיס להעביר לאלתר 230 מיליון שקל מרווחיו העודפים לרשויות המקומיות לבניית כיתות לימוד, ולא לעכב אותם כפי שנעשה בשבועות האחרונים. כמה ח"כים שיזמו את הדיון הדחוף, טענו כי ההעברה מתעכבת כיוון שבמפעל הפיס מוחים על החלטת שר האוצר לאסור את הפעלת מכונות המזל, אך במפעל הפיס הכחישו זאת.

 

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר: "אין לכם סמכות לעכב את הכסף. אותנו מעניין רק שינצלו את הכסף לבניית יותר כיתות. תגמרו את העניין במקום להמשיך בדיאלוג המדאיג שמתפתח כאן בכיוון של הלאמת מפעל הפיס, וראו הוזהרתם".

 

גפני הוסיף ברוח הדברים שעלו בדיון, "גם אנחנו נגד מכונות המזל, אבל בעניין זה ראוי לנתק את הקשר בין ההחלטה על ביטולן לבין מימון בניית הכיתות". הוא תקף את עמדת האוצר, שאנשיו מתנגדים לשבת עם ראשי הפיס, כפי שהתלונן יו"ר דירקטוריון הפיס האלוף (מיל') עוזי דיין.

 

דיין הבהיר כי מפעל הפיס מיישם כל החלטה שמתקבלת בראשות המפעל, במסגרת חלוקת ההכנסות שנקבעה בהיתר הממשלתי, ובתכנית רב-שנתית להקמת 10,500 כיתות בשנים 2016-2012. לפי ההחלטה, לבניית כיתות וגני הילדים יוקצבו כ-46% מההכנסה השנתית בפועל או 10% מהפדיון השנתי - הגבוה מביניהם.

 

דיין ציין כי ועדת הכספים של הפיס דנה כבר לפני כחודשיים בחלוקת פער הרווחים שהתקבלו מעבר לתחזית ב-2015, כ-200 מיליון שקל, והוחלט לחלקם בהתאם לתנאי ההיתר. לפיכך יועברו לרשויות המקומיות דרך האוצר כ-90 מיליון שקל למימון בניית כיתות נוספות מעבר לתוכנית הרב-שנתית. "ההחלטה התקבלה כחודש וחצי לפני הודעת שר האוצר על ביטול מכונות המזל, כך שכל קשר ביניהן שקרי מיסודו", אמר דיין.

 

גם יוזמי הדיון יצאו נגד הקשר, אבל בהנחה שהוא נרקם במפעל הפיס. ח"כ רועי פולקמן (כולנו): "יש כאן בלבול עמוק. הפיס לא יכול להכתיב כללים חדשים לחלוקת הכסף". ח"כ מרב מיכאלי (המחנה הציוני): "רווחי הפיס ממכונות המזל הגיעו למיליארד שקל בשנה (כרבע מההכנסות). האוצר לא יוותר בקלות על ביצי הזהב של התרנגולת הזאת". ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה): "ההימורים הם כסף פסול אבל הוא דרוש לבניית הכיתות".

 

נציג השלטון המקומי הוסיף: "אין כאן פעולת תגמול של הפיס. את הוויכוחים עם האוצר ניתן לפתור בדיבורים". ראש עיריית מעלה אדומים, בני כשריאל: "אנחנו הבעלים של מפעל הפיס. לא נסכים שייקחו מאתנו את מקורות קיומנו ויטילו עלינו את האחריות למחסור בכיתות לימוד". ראש מועצת מודיעין עילית, יעקב גוטרמן, הצטרף לדברים: "הימורים הם לא חוקיים ולא מוסריים אבל העליהום הזה על מפעל הפיס לא מובן".

 

נציגי האוצר ומשרד החינוך טענו כי "הרווחים העודפים מיועדים רק לבניית כיתות ולא למימון צרכים אחרים. עיכוב העברת כספי הפיס רק ימנע הוספת כיתות ב-2017. לפיס אין סמכות להכתיב למי יעבור הכסף". יועצת שר האוצר הוסיפה: "הכסף מיועד לבניית כיתות ברשויות המקומיות לפי רשימות של מרכז השלטון המקומי ומשרד החינוך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מפעל הפיס
צילום: רועי עידן
מומלצים