האנשים שבוחרים לסיים את חייהם בבית
הסדרה "ביקור בית" פותחת צוהר לעולמם של האנשים שבוחרים לסיים את חייהם בבית בקרב בני המשפחה והחברים ולא בבית החולים. מדובר בשירות שקיים במדינת ישראל, אולם רבים לא מודעים לקיומו. "רוב האנשים היו רוצים לסיים את חייהם בביתם בסביבה מוגנת", אומר ד"ר רוני צבר, מנהל השירות
מדי שנה אלפי חולים סופניים בוחרים לסיים את חייהם בבית, בחיק המשפחה והחברים אולם רבים לא יודעים שהאפשרות קיימת בכלל. סדרה חדשה שתעלה היום (ד') ב-yes דוקו תספק הצצה לחייהם ולבחירתם למות בבית של שלושה חולים סופניים.
הסדרה, של נטע שושני ודוד אפק, מלווה את פרידותיהם של ויקה חולת סרטן, בת 32 אם לשתי בנות, את זאב בן ה-70 ואת יונה, אחות אונקולוגית לשעבר שממתינה למותה.
לסיים את החיים במקום מוגן
רובנו רגילים לכך ששני האירועים המשמעותיים בחיים האנושיים – הלידה והמוות מתרחשים בבית החולים. עד לפני 100 שנה הם התרחשו בבית ובאמצעות ההוספיס הביתי המטופלים מלווים אל מותם בביתם.
הצוות שכולל רופא מומחה, אחות ועובד סוציאלי מלווים את המטופל ומשפחתו לסגור את מעגלי חייהם בזמן המועט שנותר להם. "רק אצלנו אנחנו מטפלים ב-3,000 איש בשנה. יש הרבה אנשים שהיו רוצים שתהיה להם את האפשרות אבל לא יודעים שזה קיים", מסביר בשיחה עם ynet ד"ר רוני צבר שעומד בראש הצוות.
"סקרים מראים שרוב האנשים היו רוצים לסיים את חייהם בביתם בסביבה מוגנת כשהם מוקפים בחברים ומשפחה, להסיר את המכאובים, לדבר ולהגשים משאלות".
ד"ר צבר, כיצד נעשה הליווי של המטופלים?
"המטופלים מופנים מטעם קופות החולים ולכל מטופל מוצמד צוות ייעודי של רופא אחות ועובד סוציאלי. הצוות מלווה את המטופל ומשפחתו וזמין לו להתייעצות ומגיע לביקורים סדירים וביקורי חירום. אנחנו מלווים אותו גם בצד הפיזי וגם בצד הרגשי ועושים הכל כדי שבסופו של דבר מי שבוחר בחירה כזו מסיים את חייו בביתו במינימום סבל.
"אנחנו מזהים את הסוגיות המרכזיות אצל כל מטופל מהן הכאבים הפיזים והרגשיים ומתייחסים לבני המשפחה האחרים. המטרה לאפשר למטופל לסיים את חייו בכבוד בביתו כאשר המהות של מה שאנחנו עושים היא לאפשר סוף טוב של מישהו שנפטר, אחרי שעשה סגירת מעגלים ופרידות.
"אנחנו עושים שימוש בכלים תרופתיים כדי לשלוט בכאב, בחילות, הקאות ותסמינים אחרים אבל התפקיד שלהם הוא לאפשר למטופל להיות נינוח מספיק לבצע את התהליך. השירות הוא זכות וניתן ללא תשלום".
ספר על רגע משמעותי שחווית במהלך צילומי הסדרה.
"אני חושב שבשני מקרים היו שתי שיחות מאוד טובות עם בני משפחה עם אמא של ויקה ועם הבן הצעיר של זאב, אלו היו שתי נקודות שהרגשתי ברמה האישית המקצועית שלי שעשיתי שם הבדל בעשייה שלנו.
"בסופו של דבר המשמעות של השיחות היא לאפשר בחירה, לאפשר לבן המשפחה המלווה האוהב, הדואג, המוטרד והחרד בעצמו בחירה ולאפשר לחולה בחירה. וזה התפקיד המשמעותי להיות מתווך בין המשפחה ובין החולה שהולך לעולמו".
באיזה אופן העבודה משפיעה עליך?
"אני מרגיש מאוד בר מזל מההיבט הזה שמצאתי תחום עיסוק מקצועי שאני כל כך מרגיש שלם איתו ומשמעותי בו ואני יכול באמת ובתמים לסייע להמון אנשים וזה נותן פרופורציות ברורות לחיים בכלל, מה חשוב ומה חשוב פחות וכמה הכל שברירי וזמני וזה ממקד אותך בדברים שהם משמעותיים בחיים.
"מצד שני אני לפחות מרגיש שאם יש לי חלום או משהו משמעותי שאני רוצה לעשות אני משתדל מאוד לא לדחות אותו כי יותר מדי פעמים שמעתי אנשים שעל ערש דווי מצטערים על דברים שרצו לעשות אבל שמעו לאחרים וחשבו "מה יגידו" ואני פשוט החלטתי לעשות.
"מבחינה מקצועית אני חושב שבהסתכלות מהצד זה חידד לי עוד יותר כמה חשובה העבודה הצוותית, כמה חשוב צוות רב מקצועי בטיפול בחולים ובמשפחה. ברגעים האלו כל איש צוות מביא את נקודת המבט שלו הרגישויות השקפת עולמו כלי העבודה שלו וזה מאוד תומך אחד בשני. זה לא עול שנופל עליך בלבד זה עול שאתה חולק עם אחרים".
הסדרה "ביקור בית" תשודר החל מה-20.7, בימי רביעי בשעה 21:00 ב-yes דוקו ובחינם ב-yesVOD