שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, מיכאל קרמר

נתניהו בטקס לציון עשור ללבנון השנייה: "לאף אחד אין חסינות"

בישיבה מיוחדת בכנסת הוסיף ראש הממשלה כי המלחמה הייתה "פרומו למאבק בעליית האיסלאם הקיצוני" וכי "אם תיכפה עלינו מערכה, צה"ל ערוך להנחית מכה ניצחת". הרצוג: "כבר אז נראו שיטות של הרחבת קרעים בעם כדי לרכוב על הגל לשלטון"

 

ישיבה מיוחדת לציון עשור למלחמה    (ערוץ הכנסת)

ישיבה מיוחדת לציון עשור למלחמה    (ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במליאת הכנסת ציינו אחר הצהריים (יום ג') 10 שנים למלחמת לבנון השנייה. בישיבה המיוחדת השתתפו גם נשיא המדינה ראובן ריבלין וראש הממשלה בנימין נתניהו, ששלח "מסר לאויבי ישראל: על כל תוקפנות נגיב בעוצמה. לאף אחד לא תהיה חסינות". בהמשך הוסיף נתניהו כי המלחמה בקיץ 2006 הייתה "פרומו למאבק בעליית האיסלאם הקיצוני". יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג רמז בנאומו כי כבר בימים שלאחר המלחמה נראו מניפולציות פוליטיות וכי "הורחב הקרע בעם במטרה לרכוב על הגל אל עבר השלטון".

"המלחמה הייתה פרומו למאבק בעליית האיסלאם הקיצוני". נתניהו בטקס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"המלחמה הייתה פרומו למאבק בעליית האיסלאם הקיצוני". נתניהו בטקס(צילום: גיל יוחנן)
  

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנאומו למליאה: "אי אפשר לנתק את המערכה שידענו לפני עשור מההתפתחויות שקדמו לה ושבאו בעקבותיה. חיזבאללה ראה בנו מדינה רפה שחסר לה חוט שדרה חזק, חברה חלשה מקורי עכביש שעייפה מלהילחם ולהגן על עצמה. אך המלחמה הוכיחה את ההיפך הגמור. במשך למעלה מחודש ניהלנו מערכה משולבת בחזית ובעורף, אזרחי ישראל גילו חוסן וכוח עמידה, חיילי המילואים נקראו לדגל והתייצבו ביום פקודה.

 

"המלחמה חייבה אותנו בחשבון נפש נוקב ובהפקת לקחים יסודית. זו הייתה מלחמה מהוססת, רבת קשיים, כשלים וליקויים, הן ברמה האסטרטגית והן במבחן הביצוע. המלחמה חשפה חוסר מוכנות במערכים רבים ואי-כשירות שפגע בהשגת יעדים חשובים. מיד לאחריה נאלצנו להפשיל שרוולים ולהתחיל לתקן. לקחים רבים כבר הופקו ויושמו בשדה הקרב, אבל תהליך ההפקה ויישום הלקחים נמשך עד היום.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

"בגבולנו עם לבנון שורר שקט, אבל הוא מותנה בדבר אחד – הרתעה יעילה, הרתעה רצופה. לא הרתעה חד-פעמית אלא הרתעה מתמשכת. אני אומר לאויבי ישראל, על כל תוקפנות נגיב בעוצמה רבה. לאף אחד לא תהיה חסינות. אויבינו טעו בנו לפני עשר שנים. אני ממליץ להם לא לטעות בנו פעם נוספת. איננו שואפים למלחמה, אבל אם תיכפה עלינו מערכה, צה"ל ערוך להנחית מכה ניצחת על אויבינו".

 

בהמשך הוסיף ראש הממשלה: "בראייה לאחור, המלחמה בלבנון הייתה קו פרשת מים ביחסי קיצונים ומתונים במזרח התיכון. המלחמה הייתה הפרומו למאבק בעליית האיסלאם הקיצוני. ייתכן שיש עדיין בעולמנו כאלה שבוחרים לעצום עיניים, לחיות בהכחשה. אני אומר להם - הגיע הזמן להתפכח. הטרור מאיים על כולנו, אי אפשר לעשות הבחנות בין טרור לטרור, אי אפשר לגנות שם ולשבח כאן, רק אם נשלב ידיים במאבק נגדו רק כך נכריע את הטרור".

 

יו"ר הכנסת אדלשטיין ויו"ר האופוזיציה הרצוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
יו"ר הכנסת אדלשטיין ויו"ר האופוזיציה הרצוג(צילום: גיל יוחנן)
 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
הנשיא ריבלין בתחילת הטקס (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הנשיא ריבלין בתחילת הטקס(צילום: גיל יוחנן)

יו"ר הכנסת יואל (יולי) אדלשטיין אמר בנאומו בפתח הישיבה המיוחדת כי "'לבנון השנייה' הפכה במהרה למותג שלילי; שם נרדף לכאוס, לכישלון, למערכה שלא ניכרה בה יד מכוונת. עננה כבדה של אי-בהירות ריחפה מעל שמי לבנון וישראל בעיצומה של המלחמה, והיא לא התפזרה זמן רב אחריה".

 

הוא הוסיף כי על ישראל להקדים את האויב "כדי לא להיתפס בהפתעה" וחידד: "האתגר המרכזי שלנו כהנהגה הוא לשקם את משבר האמון הזה. הציבור מבקש לראות את ההנהגה שלו נוטלת יוזמה, ולא רק מגיבה; מנהלת ומעצבת את המציאות, ולא רק מתיישרת אתה. הדבר נכון בכל המישורים: המדיני, הביטחוני, ההתיישבותי. את ההרתעה הישראלית לא נשקם אם תמיד ניגרר, אלא אם גם ניזום. את מעמדנו המדיני נייצב אם לא רק נמתין לאחרים, אלא אם גם נמצא דרך לקדם. נבצר את כוחנו ואת נוכחותנו אם לא רק נגיב בהודעות על בנייה לאחר פיגועים, אלא, גם כאן – ניטול את היוזמה.

 

"ההרתעה שהושגה במלחמת לבנון השנייה ניכרת", אמר בהמשך יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג בנאומו למליאה. "היד של חיזבאללה על ההדק אינה קלה כבעבר. הארגון יודע כי אנחנו יכולים לגבות ממנו מחיר כבד על כל ניסיון לפגוע בריבונות שלנו".

 

עם זאת הוסיף הרצוג כי המלחמה חשפה גם כשלים רבים בהתנהלות הצבא והממשלה, אך נעשה "טיפול יסודי" בכמה מהם. "היו למלחמה הזאת גם הצלחות משמעותיות שעיצבו מציאות ביטחונית המחזיקה מאז. ממשלת ישראל דאז לא ברחה מאחריות, ידעה ליזום תחקירים לגבי כל הכשלים, לא מנעה חקירות ובדיקות, ויזמה הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית. זה היה קשה וכואב, רצוף ייסורים ולבטים, ומשבר אמון אכן ריחף מעלינו, אבל בסופו של דבר חלו כתוצאה מכך שינויים רבים בתורת המערכה וההיערכות של מדינת ישראל לעימותים שבאו ולאלו שעוד יבואו".

 

בהמשך שלח הרצוג ביקורת מרומזת לשלטון על ניצול הלחימה הקשה למטרות פוליטיות. "לאחר המלחמה, עת הארץ עוד פצועה מדממת, החלה מחאה שאז נדמתה כמחאה עממית, קול אותנטי של חיילים ואזרחים המבקשים למחות, לתקן ולשפר. אבל היום, עשור לאחר מכן אנחנו יודעים שחלק מאותה מחאה הייתה גם מהונדסת ובעלת מניעים פוליטיים מובהקים וכבר אז באו לידי ביטוי שיטות של הרחבת הקרע בעם במטרה לרכוב על הגל אל עבר השלטון".

   

מלחמת לבנון השנייה התנהלה בין ישראל לחיזבאללה בקיץ 2006 בדרום לבנון ובצפון ישראל – שם היו 1.5 מיליון ישראלים תחת איום רקטות. המלחמה פרצה ב-12 ביולי במתקפה משולבת של חיזבאללה בגבול ישראל-לבנון, שבמסגרתה נהרגו שלושה חיילים ונחטפו שניים – אלדד רגב ואהוד גולדווסר. הפסקת אש בין הצדדים נכנסה לתוקפה ב-14 באוגוסט. במלחמה נהרגו 121 חיילים, בהם רגב וגולדווסר, ו-44 אזרחים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ראש הממשלה נתניהו בנאומו במליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים