פייסבוק וגוגל נעדרו מדיון על פרטיות בכנסת: "עושות צחוק"
ועדות החוקה והמדע זימנו נציגים של שתי החברות לדיון על הגנת תכנים ברשת, במחשבים ובניידים. הם בחרו לא להגיע וגררו ביקורת: "נראה אם הם לא יגיעו כשתהיה חקיקה שתגביל אותם". באו"ם יתקיים דיון בהסתה בפייסבוק
נציגי חברות פייסבוק וגוגל נעדרו היום (ג') מישיבה משותפת שערכו ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת תחת הכותרת "הגנת הפרטיות באינטרנט ובטלפונים החכמים". בתגובה לבחירה שלהם להתעלם מההזמנה שקיבלו אמר יו"ר ועדת המדע, ח"כ אורי מקלב: "אני רוצה לראות אם הם לא יגיעו גם כשתהיה חקיקה שתגביל אותם".
בפתח הישיבה אמר ח"כ מקלב כי הדיון יעסוק בשאלה אם ניתן להגביל את הפגיעה של טכנולוגיה, אפליקציות ורשתות חברתיות בפרטיות המשתמשים: "אני מאמין שיש צורך בגבולות, שאם אני אומר משהו או כותב משהו פרטי, הוא לא צריך להיות נחלת הכלל. לא צריכים לדעת לאן טיילתי, איפה ישנתי ומה אכלתי. צריך הסדרה".
גם יו"ר ועדת החוקה, ח"כ ניסן סלומינסקי, מתח ביקורת על נציגי גוגל ופייסבוק, וטען שהם "עושים צחוק" מפעילות הוועדה.
לעצם נושא הדיון אמר ח"כ סלומינסקי: "הגשתי הצעת חוק בנושא הזה, שהחברות לא יוכלו לעדכן ולשאוב פרטים נוספים ללא הסכמתנו, ושלא יוכלו לשלול את השימוש ממי שמסרב. אני מוכן לוותר על נוחיות בשימוש בפייסבוק לתקופה מסוימת ולארגן מרד צרכני כדי להשיב לנו את הזכות הבסיסית לפרטיות. בואו נפסיק לשלושה חודשים, שיעשו את החשבונות הכלכליים שלהם".
במהלך הדיון נידונו גם כמה הצעות לדיון מהיר בנושא האזנות שמבצעת פייסבוק למשתמשיה, נושא שנחשף בתוכנית "חי בלילה".
פרופ' מיכאל בירנהק מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב סקר היבטים בנושא הפרטיות והרשת: "הכול כיום מבוסס על מידע. מידע הוא קריטי. בחיים הדיגיטליים שלנו אנחנו משאירים שובל אחרי כל פעולה. מהרגע שהתעוררנו והצצנו בנייד, האתרים שבהם גלשנו, ווייז שהפעלנו, הרב קו, האנשים שדיברנו איתם ועוד. יש מי שמתעניין במידע הזה. זה יכול להיות רשויות המדינה, זה יכול להיות גורמים שפחות נרצה - עסקים, יריבים, ועוד. כל זה משרת אינטרסים עסקיים של הרשתות. אני קורא לקדם חקיקה".
מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, עו"ד יורם הכהן, הוסיף: "אנחנו חיים בעולם של כלכלת מידע. מעט מאוד אנשים מבינים את המורכבות של שימוש אישי במסגרת הזו, שבו אתה חושף את כל המידע על אודותיך מול מפרסמים ובאמצעותו מציעים לך פרסומים. נוצר מצב שמציעים לך עסקה שאותה תקנה ולא בטוח שזו עסקה טובה לך, כי מבשלים לך אותה. המחלקות המשפטיות בחברות האלה הרבה יותר גדולות מהמחלקות שיש פה במשרד המשפטים".
דו"ח המחקר של הכנסת שהוצג בדיון העלה כי "החקיקה בישראל מיושנת ודורשת עדכון והתאמה לאתגרי עידן המידע", וכי זוהי גם עמדת משרד המשפטים. ישראל, מתברר, במקום השלישי בעולם בשיעור החדירה של הטלפונים החכמים, והסיכונים העיקריים נובעים מחוסר שקיפות ומודעות של הציבור בנוגע למידע הפרטי שלו.
פייסבוק משנה כיוון בנושא ההסתה?
ברקע הביקורת של השר לביטחון פנים גלעד ארדן על היעדר סיוע מצד פייסבוק לעצור הסתה פלסטינית ברשת, בכירים מהחברה ישתתפו בכינוס מיוחד באו"ם בהובלת שגריר ישראל דני דנון, ושגרירי ארצות הברית, קנדה והאיחוד האירופי.
הכנס יביא את בכירי החברות המובילות בעולם בתחום המדיה החברתית לכינוס מיוחד שיתמקד במאבק בהסתה האנטישמית ברשת, ויכלול נציגים גם מגוגל, ממייקרוסופט ומיאהו.
במסגרת הכנס ידונו המשתתפים בדרכים פרקטיות לנטר פעילות אנטישמית, ויציעו דרכים חדשות להיאבק בתופעה בסיוע טכנולוגיות מתקדמות.
"לאנטישמיות של המאה ה-21 דרושים המומחים של המאה ה-21, ואנחנו שמחים מאוד שהחברות החשובות והמתקדמות ביותר בעולם בתחום המדיה החברתית נרתמות למאבק בהסתה", אמר דנון. "ההמלצות של החברות יוכלו להיות מיושמות גם בישראל, במסגרת המאבק בהסתה הפלסטינית".