הפרישה בלאומי: "רשימת המתנה" עולה על המכסה הדרושה
אחרי שהצליחו להחתים 500 מתוך יעד של 700 פורשים, ל"כלכליסט" נודע כי בבנק ערכו רשימה של עובדים שמעוניינים להצטרף לתוכנית - מבלי שקיבלו התחייבות כי יקחו בה חלק. בבנק מקווים להשלים את המהלך עד סוף השנה
בנק לאומי הצליח להשלים כ-70% ממכסת העובדים שנדרש להחתים על פרישה מוקדמת מרצון. מתוך יעד של 700 עובדים שאמורים לסיים עבודתם במסגרת תוכנית ההתייעלות, כ-500 עובדים כבר נענו למהלך וחתמו על הסכם פרישה. במקביל, נודע ל"כלכליסט" כי הבנק ריכז "רשימת המתנה" של מאות עובדים שהביעו נכונות לפרוש אך אינם מחוייבים לה - מעבר למכסה שנקבעה לבנק. בבנק מצפים להשלים את המהלך עד סוף 2016.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
מדובר על היענות יחסית גבוהה של העובדים, שתומרצו על ידי הבנק בקבלתו של מענק נוסף בגובה של כ-25 אלף שקלים עבור מי שיירשם לתוכנית עד סוף ספטמבר הקרוב, בכפוף להתחייבות לפרישה. לאומי מציע לעובדים אחת משתי החלופות הבאות: לעובדים להם פנסיה צוברת (עובדי דור ב', כ־55% מכלל העובדים) יינתנו פיצויי פרישה בגובה של עד 270% ביחס לשכר האחרון שלהם, כפול שנות עבודתם בבנק. ולעובדים להם פנסיה תקציבית (עובדי דור א', כ־45% מכלל העובדים) מוצעת פנסיית גישור בגובה של 70%. כך למשל עובד בן 60 יוכל לצאת לפנסיה לפני גיל 67, ובמהלך 7 השנים עד להגיעו לגיל הפרישה במשק הוא יזכה ל-70% משכרו מידי חודש.
מפתה, אך לא בהכרח משתלם
היקף פיצויים של עד 270% נשמע מפתה, אך לא בהכרח משתלם, במיוחד לא לעובדים צעירים יחסית המשתכרים בשכר ממוצע. למעשה, ככל שעובד צעיר יותר, הפרישה פחות כדאית עבורו. לעובד עם וותק של 35 שנות עבודה, שמשתכר בין 17-20 אלף שקל בחודש, פיצויים של 270% שקולים לשכר של 4-3 שנות עבודה - אחרי ניכוי המס. לכן, אם עובד, שנותרו לו כעת מעל 3 שנות עבודה, נענה להצעה - הוא מפסיד כסף. ניתן להבין ש"צ'ופר" של 25 אלף שקל לעובד שמשתכר בשכר ממוצע המאפיין את המערכת הבנקאית - הוא לא מה שיכריע את הכף עבורו. הדבר אולי רלוונטי רק עבור אלה שרחוקים 4-3 שנות עבודה מגיל הפרישה.
באשר לרשימת ההמתנה, ל"כלכליסט" נודע כי לפי שעה עובדים שטרם הביעו נכונות להירשם לתוכנית הפרישה יכולים לעשות זאת, אולם הבנק לא מתחייב כלפיהם בשלב זה שהצטרפותם לתוכנית הפרישה תתאפשר - זאת נוכח רשימת ההמתנה. ככל שרשימת ההמתנה לא תבשיל לכדי 200 עובדים, עובדים נוספים יוכלו להירשם, אך כאמור מאות עובדים הביעו רצון להצטרף אליה.
גורמים במערכת הבנקאית ציינו כי ייתכן שבבנק מעוניינים לשדר לפיקוח על הבנקים תמונת מצב אופטימית, בתקווה שהפיקוח יאשר ללאומי מכסת פרישה גבוהה מ-700 עובדים.
נציין כי לאומי הוא הבנק הראשון שקיבל את אישור הפיקוח על הבנקים לבצע תוכנית התייעלות כוללת רב-שנתית. בנקים נוספים כמו דיסקונט והפועלים צפויים להגיש לפיקוח על הבנקים את מתווה ההתייעלות שלהם עד סוף 2016. בלאומי הצהירו על נכונות להיענות לפרישה מוקדמת של 700 עובדים, כאשר הבנק מעוניין לסיים את תוכנית הפרישה עד סוף השנה הנוכחית.
כמו כן, יחס היעילות שהציג לאומי לרבעון הראשון השנה נאמד על 74%. ההערכות הן כי פרישה מרצון של 700 עובדים תביא לשיפור מוערך של כ־2% ביחס היעילות של הבנק. נתון זה אינו מספיק לכשעצמו על מנת לשפר את יעילות הבנק, לכן הבנק גם צפוי להניע מהלכים ארגוניים ותפעוליים נוספים שייסעו לו להשתפר בהיבט זה.