שתף קטע נבחר

לא לסבול: המדריך המלא לכל משככי הכאבים

רצים לקחת כדור עם הופעת סימנים ראשונים לכאב ראש? או נמנעים בכל מחיר מלבלוע משכך כאבים גם אם אתם נורא סובלים? בכל מקרה, כדאי מאוד שתדעו מה עושה איזה כדור, למה, איך וכמה

אף אחד לא אוהב לסבול מכאבים. הם גורמים לנו להיות עצבניים וחסרי סבלנות, לאבד את יכולת הריכוז וכן, הם בעיקר כואבים. מצד אחד, יש אנשים שיעדיפו שלא "לרוץ" לקחת משכך כאבים מיד עם הופעת הכאב הראשון, מאידך, יש כאלו שיטענו שאם תוך דקות ספורות אפשר להרגיש הקלה בכאב ולחזור לשגרת יומנו, אז למה לא בעצם?

 

בין אם אתם נמנים על הקבוצה הראשונה או השנייה, כדאי וחשוב לדעת מתי לקחת תרופה ואיזו תרופה תתאים למצב בו אתם נמצאים.

 

לפני הכל: כמה עובדות על כאב

כאב נוצר בדרך כלל כתוצאה מבעיה שהגוף מגיב אליה על ידי שחרור כמות גבוהה של חומרים הגורמים לדלקת (פרוסטגלנדינים). הכאב שאנחנו חשים הוא הביטוי הפיזי לתגובה הזאת. 

 

הסיבות לשחרור הפרוסטגלנדינים מגוונות: הם עלולים להשתחרר כתוצאה מפגיעה פיזית, דלקת, מתח, חוסר שינה, עומס עבודה, מחסור בשתייה, שרירים תפוסים ועוד.

 

קראו עוד על משככי כאבים:

חידת אופטלגין: בעולם אסור; בישראל ללא מרשם

מחקר: משככי כאבים עלולים לגרום להתקפי לב

משככי כאבים: 10% מהצעירים מכורים להם

 

יש כמה סוגי כאבים: כאב אקוטי (בטווח הקצר) או כרוני (בטווח הארוך).

 

כאב אקוטי עשוי להיגרם מסיבות שונות: כאבי שיניים, מחזור או מיגרנה, למשל. טיפול בכאב אקוטי נעשה מיד עם הופעתו ועשוי למזער את הכאב או אפילו להעלימו. חוסר טיפול בו עלול להעצים אותו ולהקשות על הטיפול התרופתי. כאב כרוני, לעומת זאת, נגרם בדרך כלל ממחלה או תאונה ודורש טיפול ממושך יותר.

  

חשוב לדעת: לפני שנוטלים כדור

משכך כאבים מטפל בכאב שהוא הסימפטום, ולא בגורם לבעיה, בין אם היא פיזיולוגית או נפשית. לכן, במידה שלא ידוע מקור הכאב, כדאי לבחון במקביל את מועד ונסיבות הופעתו, על מנת לאפשר טיפול במקור הבעיה ולא רק בסימפטומים.

 

חשוב לדעת את ההבדלים בין הכדורים השונים, על מנת להתאים את הטיפול האופטימילי לסוג הכאב ועוצמתו.

 

קבוצות תרופות המטפלות בשיכוך כאבים

• NSAID – קבוצת תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות (לדוגמא: אדוויל). היתרון של התרופות בקבוצה זו הוא השפעה משולבת - אנטי דלקתית ושיכוך יעיל מאוד של הכאב. בנוסף, התרופות הללו יעילות בטיפול במגוון רחב של כאבים נפוצים - כאבי ראש ומיגרנה, כאבי שרירים, שיניים, גב, מחזור ועוד.

 

מרבית התרופות בקטגוריה זו מאפשרות לקיחת מינונים שונים על פי עוצמת הכאב. שימוש במשפחת תרופות זו אינה מומלצת למקרים של בעיות כליות או לב, בהם מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל. במשפחת תרופות זו היעילות היא ארוכת טווח, והן מספקות הפוגה בכאב לשמונה שעות לפחות.

 

סובלים מכאב ראש? כדאי שתדעו מה אתם לוקחים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סובלים מכאב ראש? כדאי שתדעו מה אתם לוקחים(צילום: shutterstock)
 

 

• משפחת פארצטמול (לדוגמא: אקמול) - תרופות המשככות כאב באמצעות השפעה על אנזים מסוים ששותף בתהליכי יצירת דלקת. הן עוזרות בהורדת חום, אך אינן משפיעות על הדלקת עצמה. התרופות בקבוצה זו יעילות בשיכוך כאבים קלים.

 

הפארצטמול מתפנה דרך הכבד ובמינון גבוה עלול להיווצר עומס על הכבד. הכבד הוא צומת של כ-500 תפקודים שונים בגוף, מעמסה עליו עלולה ליצור בעיה.

 

כמו כן, משרד הבריאות הגביל את השימוש האישי בפארצטמול ל-4 גרם (8 כדורים) ביום. לכן, במקרה של כאבים חזקים, מומלץ לשקול שימוש בתרופה ממשפחה אחרת. מחקרים אחרונים מצאו גם חשש לסיכון בשימוש בפראצטמול בזמן הריון. תרופות אלו יעילות לכ-3 עד 4 שעות.

 

•  משפחת דיפירון  (לדוגמא: אופטלגין) - תרופות יעילות להקלה על כאבים. מנגנון הפעולה של הדיפירון אינו ידוע לחלוטין, ואחת מתופעות הלוואי הנדירות שלו היא פגיעה במח העצם, וכתוצאה מכך פגיעה ביכולת הגוף לייצר תאי דם לבנים, שבסופו של דבר עלולה לגרום נזק למערכת החיסון שדורש התערבות אשפוזית ועלול להסתיים, במקרים נדירים, אפילו במוות.

 

בהתאם לכך, במדינות מסוימות ובהן גם ארצות הברית וחלק גדול ממדינות אירופה, ניתנות התרופות מקבוצה זו במקרים בודדים בלבד ורק תמורת מרשם רופא.

 

• משפחת האופיאתים (תרופות מרשם, לדוגמא: טרמדול וטרמדקס) - נועדו לטיפול בכאבים בדרגה גבוהה. הבעיה כאן היא סיכון להתמכרות, ועל כן מומלץ להשתמש בתרופות ממשפחה זו לטווח קצר ולכאבים חזקים בלבד. כמו כן, תרופות ממשפחה זו עלולות לגרום תופעות לוואי שונות ובהן טשטוש, נמנום, עייפות, סחרחורות ועצירות. ראוי לציין שתרופות ממשפחה זו מחייבות מרשם רופא.

 

חשוב להבין שאם בוחרים את התרופה המתאימה ומקפידים על מינון מתאים, החשש לנזק או תופעות לוואי הוא נמוך מאוד. אם אתם מתלבטים, מומלץ להתייעץ עם הרוקח/ת או הרופא/ה לגבי סוג התרופה המומלצת.

 

מגר' ישראל חלד הוא רוקח אחראי בית מרקחת ישראל יהוד ויו"ר סניף ת"א, הסתדרות הרוקחים בישראל

 

צפו: כל מה שרציתם לדעת על משככי כאבים

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ארון התרופות. מה הכדור עושה לכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים