שתף קטע נבחר

 

בעל הבית השתגע: סיפורה של ווסטהאם

ראש עיריית לונדון תמך, סגנית היו"ר משכה בחוטים והאצטדיון האולימפי יהיה מגרשם החדש של "הפטישים" בעלות אפסית. עם 52 אלף מנויים, סכומי עתק שנשפכים וכוכב רוק על הקווים, המהפך של ווסטהאם הושלם. סיפור סינדרלה? לא אם שואלים את יתר הקבוצות בממלכה. "מר עולם", הבלוג של נדב יעקבי

מנצ'סטר יונייטד היא הקבוצה האהודה ביותר באנגליה. כולם יודעים זאת. כמעט בכל משחק ביתי מתמלאים 75,635 המושבים באלד טראפורד, כאשר מתוכם 55 אלף שייכים למנויים.

 

אם נשאל מי נמצאת במקום השני בפרמייר-ליג, הרוב יגידו ארסנל, ליברפול, מנצ'סטר סיטי או צ'לסי. אז זהו, שלא. התשובה המפתיעה היא: ווסטהאם יונייטד. ה"פטישים" מכרו לקראת העונה הקרובה לא פחות מ-52 אלף מנויים ובכל משחק ביתי שלהם יצפו למעלה מ-60 אלף איש - יותר מכל קבוצה אחרת באנגליה, למעט מנצ'סטר יונייטד.

 

יש מגרש, בחצי חינם. תשאלו את ראשי ווסטהאם (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
יש מגרש, בחצי חינם. תשאלו את ראשי ווסטהאם(צילום: gettyimages)

 

מי שמכיר את איצטדיון אפטון פארק המיתולוגי במזרח לונדון, שבו שיחקה ווסטהאם ב-112 השנים האחרונות, יודע שמדובר באיצטדיון קטן יחסית, עם 35 אלף מקומות.

 

אז איך התרחש הפלא הזה? ובכן, החל מהעונה הקרובה תשחק ווסטהאם באיצטדיון האולימפי, זה שנבנב במיוחד עבור המשחקים האולימפיים של לונדון ב-2012 ואשר אירח לפני ארבע שנים את תחרויות האתלטיקה. איך בדיוק זה קרה, על כך בהמשך. אבל דבר אחד ברור: מדובר במעבר שאמור להקפיץ את ווסטהאם לצמרת הגבוהה של הכדורגל האנגלי.

 

קארן בריידי, שתפקידה הרשמי הוא סגנית היו"ר, היא האדם החזק ביותר במועדון, ומי שעומדת מאחורי המהלך שעשוי לשנות את העתיד של ווסטהאם.

 

בראיון ל"דיילי מייל", אמרה בריידי: "אני רואה את ווסטהאם מתמודדת מעתה והלאה בין שש הראשונות בפרמייר ליג באופן קבוע, והופכת לאחת מ-10 הקבוצות המצליחות ביותר באירופה. בטווח הקרוב אני רואה אותנו שוברים את שיא ההעברות שלנו הקיץ, לא משחררים אף שחקן שאנחנו רוצים שיישאר, וממלאים את האיצטדיון בכל משחק".

 

"נהפוך לאחת מ-10 הקבוצות המצליחות באירופה". בריידי (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"נהפוך לאחת מ-10 הקבוצות המצליחות באירופה". בריידי(צילום: gettyimages)

 

האמת שאחרי מכירה של 52 אלף מנויים זו לא תהיה בעיה. אבל הבאזז סביב ווסטהאם כרגע הוא פשוט מטורף. בריידי מסבירה: "בכל משחק בעונה הבאה יהיו ביציעים 10,000 ילדים, אחרי שהוצאנו למכירה מנויים לבני נוער ב-99 ליש"ט לעונה. ויש לנו עוד 30,000 אוהדים ברשימת המתנה". אגב, ווסטהאם מכרה גם את כל מנויי ה-VIP.

 

הטירוף סביב ווסטהאם קשור כמובן גם להצלחה של הקבוצה, שסיימה את העונה שעברה במקום השביעי, כשהיא מציגה כדורגל התקפי מלהיב. המנג'ר הקרואטי סלאבן ביליץ', כוכב על בפני עצמו, בנה קבוצה שכבשה 65 שערי ליגה (כמו סגנית האלופה ארסנל), ושהכוכב הגדול שלה היה דימיטרי פאייט הצרפתי.

 

זאת ועוד: ביליץ' מעוניין לצרף לקבוצה חלוץ מהשורה הראשונה, והמועדון היה מוכן לשלם כ-30 מיליון ליש"ט על קרלוס באקה, הקולומביאני של מילאן. אולם למרות שמועות שנפוצו במהלך השבוע שהעיסקה סגורה, זה עדיין לא קורה. האפשרות שחאמס רודריגס, מלך שערי המונדיאל, יגיע לווסטהאם, נראית קלושה הרבה יותר. חאמס אולי יעזוב את ריאל מדריד, אחרי שהבין שזינדין זידאן לא בונה עליו - אבל כנראה ימצא לעצמו קבוצה גדולה יותר. אולם עצם השמועות שווסטהאם בכלל מתעניינת בחאמס רק מעידה על הכוונות מרחיקות הלכת של "הפטישים".

 

ווסטהאם של ביליץ' חזרה לשחק כדורגל אטרקטיבי. היא כבשה 20 שערים יותר מאשר עונה קודם לכן, עם המנג'ר האנגלי הוותיק סם אלרדייס. משחק הפתיחה החגיגי של ווסטהאם באיצטדיון החדש אמור היה להיות משחק הידידות היוקרתי מול יובנטוס, אלופת איטליה, ב-7 באוגוסט. שישה ימים לפני פתיחת הליגה.

 

מאמן שהוא כוכב. ביליץ' (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מאמן שהוא כוכב. ביליץ'(צילום: gettyimages)

 

אולם בעקבות זכייתה של מנצ'סטר יונייטד בגביע האנגלי זכתה ווסטהאם בכרטיס למוקדמות הליגה האירופית, ולכן משחק הבכורה שלה באיצטדיון האולימפי יהיה ב-4 באוגוסט מול המנצחת בין שאחטיור סולגורסק מבלארוס לדומז'אלה הסלובנית.

 

לכאורה עניין שולי, אולם הסיפור סביב המשחק הזה היה מסובך למדי. ווסטהאם הייתה אמורה לארח את המשחק הראשון ב-28 ביולי - והיא ביקשה מאופ"א להחליף את סדר המשחקים. הסיבה: בסוף השבוע הקרוב תתקיים באיצטדיון האולימפי תחרות אתלטיקה גדולה, ה"לונדון אניבסרי גיימס". וכדי להכשיר את האיצטדיון למשחקי כדורגל אחרי תחרויות אתלטיקה, נדרשים כשבעה ימי עבודות.

 

הכוכב הגדול. פאייט (צילום: AP) (צילום: AP)
הכוכב הגדול. פאייט(צילום: AP)

 

מה שמביא אותנו אל הסיפור המרכזי: איך הפך האיצטדיון האולימפי, שנבנה מלכתחילה כאיצטדיון אתלטיקה שלא מיועד לכדורגל - למגרש הביתי של ווסטהאם. ומדובר בפרוייקט של למעלה מחצי מיליארד ליש"ט, כסף שהגיע כולו ממשלם המיסים הבריטי.

 

עוד לפני המשחקים האולימפיים של 2012 הגיעו ראשי החברה הציבורית שבנתה את האיצטדיון למסקנה כי זה לא יהיה כלכלי להשאיר את המתקן לצרכי אתלטיקה ואירועים מזדמנים. ווסטהאם וטוטנהאם היו שני המועדונים שהביעו עניין בחכירת האיצטדיון והפיכתו למגרש הביתי שלהן. לבסוף, במארס 2013, הוחלט שווסטהאם היא זו שזכתה. צריך לזכור שווסטהאם מייצגת את האיזור של מזרח לונדון, שם נמצא אפטון פארק ושם גרים מרבית אוהדי הקבוצה.

 

מי שדחפו חזק לכיוון הזה היו שני הבעלים החדשים של המועדון, דייויד גולד ודייויד סאליבן. ומי שתמך במהלך היה ראש עיריית לונדון לשעבר, בוריס ג'ונסון.

 

מבחינת ווסטהאם מדובר בעיסקה מדהימה. היא קיבלה את האיצטדיון בחכירה ל-99 השנים הבאות, ותשלם רק 2.5 מיליון ליש"ט בשנה על השכירות ל-25 משחקי בית. אגב, אם הקבוצה תרד לליגת המשנה, הסכום יופחת ל-1.25 מיליון ליש"ט בשנה.

 

דחף למהלך. בוריס ג'ונסון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
דחף למהלך. בוריס ג'ונסון(צילום: EPA)

 

כמעט כל ההוצאות סביב האיצטדיון, כמו חשבונות החשמל והתחזוקה של התאורה, החימום תת קרקעי, חדרי ההלבשה ואפילו השיטור - יהיו על חשבון בעלי הבית.

 

תאורטית האיצטדיון יהיה פנוי במשך 340 יום בשנה לאירועים שונים, כמו מופעי מוזיקה. אבל כדי לקיים תחרויות אתלטיקה מדובר בהיערכות מסובכת מאוד. שכן זה אומר להסיר באופן זמני כמה משורות המושבים, ולחשוף את מסלול הריצה.

 

ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל, אמר על המהלך: "ווסטהאם זכתה בלוטו". יו"ר לייטון אוריינט, מועדון לונדוני צנוע, הגיב: "הכלב שלי יכול היה להשיג חוזה טוב יותר עבור משלמי המיסים".

 

מקנא. ונגר (צילום: getty images) (צילום: getty images)
מקנא. ונגר(צילום: getty images)

 

התגובה של קארן בריידי לדברים הללו לא איחרה לבוא. "על העובדה שהשגנו עיסקה טובה עבור ווסטהאם, משלם המיסים והקהילה צריכים להגיד לנו תודה. כי הנוכחות של ווסטהאם באיצטדיון החדש תניב עוד 700 מקומות עבודה, ייכנס כסף ממכירת שם האיצטדיון, ממכירת הזכויות למזנונים ולמסעדות, ובסך הכל הכנסות של כמיליארד ליש"ט ב-99 השנים הבאות. לא רע עבור עיסקה של 25 ימים בשנה".

 

באשר למכירת השם, 4 מיליון הליש"ט הראשונים ייכנסו לקופה הציבורית. כל סכום מעבר לכך יחולק חצי בחצי עם ווסטהאם. השמועות אומרות שקארן בריידי, האישה החזקה ביותר כיום בכדורגל האנגלי, קיבלה עמלה נאה ביותר משני הדייוידים לאחר סיכום העיסקה.

 

אגב, אפשר להבין את הטענות הנשמעות. ארסנל מימנה בעצמה לפני כעשור את בניית איצטדיון האמירויות ב-390 מיליון ליש"ט, ובשל כך בשנים הראשונות אחרי המעבר מהייבורי הייתה מוגבלת מאוד מבחינה תקציבית בכל מה שקשור לרכש שחקנים. וטוטנהאם מתכננת את בניית האיצטדיון החדש שלה, שיחליף את ווייט הארט ליין, בעלות של 750 מיליון ליש"ט.

 

צפו במשחק האחרון של ווסטהאם באפטון פארק

צפו במשחק האחרון של ווסטהאם באפטון פארק

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אז למרות שהאיצטדיון האולימפי הוא לא בבעלותה של ווסטהאם והיא אינה יכולה לעשות בו כרצונה, למעשה היא קיבלה אותו כמעט בחינם ובזכותו הכפילה את הכנסותיה ממכירת כרטיסים.

 

אגב, העבודות שנעשו באיצטדיון בשנים האחרונות כדי להתאים אותו למשחקי כדורגל לא היו פשוטות וזולות. ההליך הזה עלה למשלם המיסים הבריטי עוד 257 מיליון ליש"ט. נכון, ווסטהאם גם השתתפה במימון - ב-15 מיליון בלבד...

 

אוהדי ווסטהאם נפרדים מאפטון פארק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אוהדי ווסטהאם נפרדים מאפטון פארק(צילום: gettyimages)

 

ב-10 במאי ניצחה ווסטהאם את מנצ'סטר יונייטד 2:3 במחזור הלפני אחרון של העונה הקודמת. זה היה משחק מרגש באופן יוצא דופן, שכן זה היה המשחק האחרון של "הפטישים" באיצטדיון

 אפטון פארק המיתולוגי, בו שיחקו כל כך הרבה אגדות כדורגל: בובי מור, מרטין פיטרס, טרבור ברוקינג, קרלוס טבס ואפילו שני ישראלים, אייל ברקוביץ ויוסי בניון.

 

זה היה המשחק ה-2398 של ווסטהאם באיצטדיון הישן והנוסטלגי, והאוהדים כהרגלם הפריחו בועות באוויר. והיו שם גם דמעות.

 

החל מהשבוע הבא יפריחו אוהדי ווסטהאם את הבועות כמה קילומטרים משם, באיצטדיון החדש והמפואר. זה שבזכותו הקבוצה שלהם עשויה להיות העונה אחד הסיפורים הגדולים ביותר בכדורגל העולמי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
אוהדי ווסטהאם
צילום: gettyimages
מומלצים